Още

  Как метеорит е избухнал в земната атмосфера през декември 2018г. и разбираме чак сега

  Докато сме се занимавали с подготовки за празниците през декември, парче скала е летяло към Земята и на 18 декември е избухнало в атмосферата. Взривът е освободил 10 пъти по-голяма енергия от бомбата над Хирошима. И сме го пропуснали.

  Това е най-големият взрив на метеорит след онзи над Челябинск, който разтърси руската област през 2013г, ранявайки стотици. Но са го видели само морските лъвове и изненаданите китове, тъй като се е случил над Берингово море.

  Американски военни сателити са уловили експлозията миналата година и са препратили данните на НАСА. Разбираме за това чак сега, защото д-р Кели Фаст, ръководител на програмата за наблюдение на близколетящи до Земята обекти на НАСА, сподели за метеорита пред медиите в Хюстън на 18 март.

  Какво се е случило?

  Метеоритът с широчина няколко метра, е навлязъл в земната атмосфера със скорост 32км/с под остра траектория от 7 градуса. Случило се е в 23:50ч (координирано универсално време), на 25.6км от повърхността на планетата, преди триенето на атмосферата да го взриви с мощност 173 килотона.

  За сравнение, атомната бомба Малчугана, пусната над Хирошима на 6 август 1945г. е освободила енергия от 15 килотона, а Дебелакът над Нагазаки – 20 килотона.

  Според Питър Браун, експерт по метеоритите и професор от Онтарио, Канада, който първи измерва метеорита по данни на инфразвукови наблюдателни станции по света, скалата е била широка 10м и е тежала 1400 тона.

  Тези инфразвукови станции са пуснати в експлоатация по време на Студената война, за да засичат ядрени експлозии, като улавят нискочестотни звукови вълни, недоловими от човека. За да се открие източника и местоположението на експлозията е необходимо да се комбинират данните от множество станции, което обяснява защо чак сега разбираме за огнената топка.

  Какво означава това за нас?

  Всъщност нищо особено. Земята редовно е бомбардирана от космически скали. По няколко пъти в годината наблюдаваме метеоритен дъжд. 75% от площта на Земята е вода, така че много от метеоритите изгарят над океаните или се разбиват в тях, без това да влиза в новините. Вярно е, че Русия е честа мишена, но все пак това е най-голямата страна в света, така че не е изненада.

  Линдли Джонсън от НАСА казва пред BBC News, че метеорит с такива размери навлиза в Земната атмосфера два до три пъти на 100 години. Този метеорит е бил едва 40% от размерите на онзи от Челябинск, който за кратко заслепи Слънцето. За щастие имаме много хора, които следят астероиди за потенциален сблъсък и измислят варианти за отклоняването им.

  Засега няма записи от последния метеорит. Минал е обаче недалеч от маршрута на комерсиални самолети, така че учените проверяват авиолиниите за потенциални свидетели.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link