Още

  Болестта, която кара хората да мислят, че са мъртви

  Изключително рядко състояние, наречено „синдром на ходещите трупове“, оставя у страдащите чувството, че са зомбита.

  Френският невролог Жул Котард пръв открива заболяването през далечната 1880 г. Състоянието оставя у пациента налудничави вярвания, вариращи от усещането за липса на вътрешни органи до обявяване на клинична смърт.

  Мадмозел Х – една от първите пациентки, диагностицирана със заболяването, се оплаквала, че липсват части от тялото й, включително мозъка и стомаха й.

  Тя вярвала, че ще бъде вечно прокълната и настоявала, че стомахът й липсва от тялото и следователно нямала нужда от храна. В крайна сметка умира от глад.

  Може би най-известният съвременен случай на синдрома на ходещите трупове е на човек, известен като Греъм, който в продължение на девет години е живял с вярата, че вече няма мозък или глава.

  Болестта, която кара хората да мислят, че са мъртви

  Говорейки наскоро за състоянието му, той описва как е спрял пушенето и участието в социални дейности, защото, като „мъртъв“, той не смятал, че има смисъл.

  „Не искам да се изправям пред хората“, казва той. „Няма смисъл. Не чувствам удоволствие от нищо. Всички неща, които ме интересуваха, вече ги няма.“

  Томография по-късно разкрива потресаващи нарушения…

  „ Никога не съм анализирал толкова странни резултати за 15 години практика, не вярвах как този човек е на крака, ходи и общува с останалия свят.“, заявява лекуващият невролог Стивън Лаурей.

  Мозъчната дейност на Греъм е като на някой по време на анестезия или сън – наистина бил уникален случай.

  Автор: Славиния

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link