Още

  10 от най-странните насекоми

  Насекомите и без друго ни ужасяват – те са едва забележими, хапят и са много повече от нас – но има някои, които успяват да се отличат от и без друго ужасяващите и странни като почти извънземни.

  1. Мравка Дарт Вейдър

  1. Мравка Дарт Вейдър

  Мравката Cephalotes artatus е по-голяма от обикновената, облича се в черно, носи страшна каска и явно притежава суперсили. На нас направо ни прилича на Дарт Вейдър. Уникалното при нея е, че може да контролира посоката си на спускане, когато падне от дърво. Тя се плъзга по въздуха, за да се върне обратно върху кората на дървото, от което е паднала, макар невинаги да успява – шансът за успех е около 85%.

  2. Гъсеница Hello Kitty

  2. Гъсеница Hello Kitty

  Всъщност това е гъсеницата на китайската кафява пеперуда Mycalesis Gotama, но лицето й може да бъде разпознато по цял свят като Hello Kitty. Както може би се досещате, тези малки насекоми са доста популярни в Япония, където е естествения им хабитат.

  3. Вонещица Елвис Пресли

  3. Вонещица Елвис Пресли

  Фотографката Дарлин Муравски се шокирала, когато забелязала лицето на Елвис върху една буболечка. Тя била изпратена от National Geographic в горския резерват Као Чонг в Тайланд, където се натъкнала на необичайната миризливка, седяща върху едно листо.

  4. Гъсеница Доналд Тръмп

  4. Гъсеница Доналд Тръмп

  Виждате приликата, нали? Това е Megalopyge opercularis или вълнена гъсеница. Забелязана е от фотографа Джеф Кремър и биолога Фил Торес в дъждовните гори на Перу. Гъсеницата изглежда мека и пухкава, но не бива да я докосвате, защото има отровни шипчета, които бодат доста лошо.

  5. Ларва на кафяв молец

  4. Гъсеница Доналд Тръмп

  Еволюцията е шантава работа, нали? Първо решава да създаде най-цветната и интересна гъсеница в света, а след това я покрива със зловещи бодли – и то много! Срещаща се само в различни части на Северна Австралия, тази гъсеница има потенциала да ви убоде със силата на три оси.

  6. Гълъбова опашка

  6. Гълъбова опашка

  Това е колибри! Не, това е пеперуда! Вероятно е Hemaris thysbe, пеперудата гълъбова опашка, която доста прилича на колибри, когато се храни и хората дори не забелязват, че всъщност не е такова.

  7. Извънземна гъсеница

  7. Извънземна гъсеница

  Гъсениците са по-уязвими към хищниците, отколкото в по-късния си етап като пеперуди, така че разчитат на това да изглеждат страшно. Това зелено извънземно се среща във Филипините и изглежда си е направило доста добра маскировка, имитираща голямо лице.

  8. Голяма млечка

  8. Голяма млечка

  Oncopeltus fasciatus се храни предимно с растението асклепиас.

  9. Змийска гъсеница

  9. Змийска гъсеница

  Deilephila elpenor е голяма пеперуда, срещаща се във Великобритания и Ирландия. Ларвата й е дълга около 75мм и е оцветена в синьо и кафяво. Когато попадне в опасност, гъсеницата се изправя, наподобявайки змия с голяма глава.

  10. Гъсеница цвете

  10. Гъсеница цвете

  Кое е цветето и кое гъсеницата? Synchlora aerate е майстор на камуфлажа и залепва цветчета по гърба си, за да се слива с околната си среда. Когато цветчетата овяхнат и изгубят цвета си, гъсеницата сваля стария си камуфлаж и го заменя с нов.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link