май 13, 2016
7655 Views

Британска АЕЦ ще е един от най-скъпите обекти, построени от човека

Автор:

Когато говорим за най-скъпите неща на света, в ума ви може би изникват образи на небостъргачи и екстравагантни сгради, но една АЕЦ във Великобритания е доста по-скъпа от която и да е сграда.

Но дали е най-скъпият обект изобщо?

АЕЦ Hinkley Point C ще струва $35.8 милиарда и когато бъде завършена през 2023г, ще доставя 3.3 гигавата електричество – 7% от нуждите на Великобритания.

Централата ще бъде построена от френската компания EDF и ще е първата нова АЕЦ в страната от 30 години насам. Но тя е значително по-скъпа от последната такава. Sizewell B, завършена през 1995г, е струвала само $6 милиарда.

Когато говорим за най-скъпите неща на света, в ума ви може би изникват образи на небостъргачи и екстравагантни сгради, но една АЕЦ във Великобритания е доста по-скъпа от която и да е сграда. Но дали е най-скъпият обект изобщо? АЕЦ Hinkley Point C ще струва $35.8 милиарда и когато бъде завършена през 2023г, ще доставя 3.3 гигавата електричество – 7% от нуждите на Великобритания. Централата ще бъде построена от френската компания EDF и ще е първата нова АЕЦ в страната от 30 години насам. Но тя е значително по-скъпа от последната такава. Sizewell B, завършена през 1995г, е струвала само $6 милиарда. За да направим подходящо сравнение, нека да погледнем към Големият ускорител на частици в CERN, който е най-голямата машина в света. Изграждането му е струвало около $4,75 милиарда, макар с експериментите и годишната поддръжка досега да е струвал около $13.25 милиарда, което пак е само една трета от цената на Hinkley Point C. Ако продължим с науката, двете LIGO лаборатории, открили гравитационните вълни по-рано тази година, струват $620 милиона. Можете да построите 57 такива за цената на АЕЦ Hinkley Point C. Но има две неща, които са стъпили по-скъпо на човешката раса. Газовият проект Горгон на Chevron в Западна Австралия ще достигне цена $54 милиарда, когато бъде завършен. Най-скъпият обект, изобщо строен от човека пък не е на Земята, а в небето. Международната космическа станция е струвала $115 милиарда. Макар да е доста скъпа, космическите технологии, разработени на борда, се използват на Земята, затова толкова много държави плащат за нея. Hinkley Point C не е най-скъпият обект в историята, но определено е адски скъпа електрическа централа, поради което има много спорни мнения за нея. Някои специалисти обаче посочват, че нещата не са толкова прости и всъщност това е първият път, когато в цената за изграждането на АЕЦ са включени разходи за изваждането й от употреба и управление на опасните отпадъци.

За да направим подходящо сравнение, нека да погледнем към Големият ускорител на частици в CERN, който е най-голямата машина в света. Изграждането му е струвало около $4,75 милиарда, макар с експериментите и годишната поддръжка досега да е струвал около $13.25 милиарда, което пак е само една трета от цената на Hinkley Point C.

Ако продължим с науката, двете LIGO лаборатории, открили гравитационните вълни по-рано тази година, струват $620 милиона. Можете да построите 57 такива за цената на АЕЦ Hinkley Point C.

Но има две неща, които са стъпили по-скъпо на човешката раса. Газовият проект Горгон на Chevron в Западна Австралия ще достигне цена $54 милиарда, когато бъде завършен.

Най-скъпият обект, изобщо строен от човека пък не е на Земята, а в небето. Международната космическа станция е струвала $115 милиарда. Макар да е доста скъпа, космическите технологии, разработени на борда, се използват на Земята, затова толкова много държави плащат за нея.

МКС

Hinkley Point C не е най-скъпият обект в историята, но определено е адски скъпа електрическа централа, поради което има много спорни мнения за нея. Някои специалисти обаче посочват, че нещата не са толкова прости и всъщност това е първият път, когато в цената за изграждането на АЕЦ са включени разходи за изваждането й от употреба и управление на опасните отпадъци.

loading...
Категория:
Технологии
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *