Още

  Буртанж – историята на звездовидното нидерландско селце

  Крепостта Буртанж, построена във формата на звезда, е място, където и днес можете да усетите автентичната атмосфера на селце от XVII в. Намира се в област Гронинген, Холандия.

  История на Буртанж

  Знаете ли, че голяма част от днешна Нидерландия някога е била управлявана от Испания? Осемдесетгодишната война, водена между 1566 и 1648 г. е нидерландско въстание, а северните провинции Фризия, Гронинген и Дренте са особено яростни в съпротивата си срещу испанското управление.

  Испанските владетели в провинция Грьонинген са имали канали за доставки през блатата на изток, през съвременната граница с Германия. През 1580 г. принц Вилхелм Орански, който ръководи Нидерландското въстание, решава да се опита да прекъсне доставките, като построи серия от крепости по границата, върху няколкото парчета пясъчна земя, проходими сред блатата. Това начинание не се увенчава с успех и испанците не признават Републиката на съединените провинции чак до 1648 г. Въпреки това борбата за освобождение остава важна част от нидерландската история.

  Крепостта Буртанж

  Една от тези крепости е звездообразната крепост Буртанж. Тя блокира единствения път в района през земи, които някога са били обширна блатиста местност. Крепостта е разширена през следващите десетилетия, най-вече чрез пренасочване на водата за ровове. 

  Постепенно обаче, тъй като не е необходим след края на войната, фортът се разпада. До 1681 г. всички блата около него са пресъхнали, защото местните фермери са променили водните канали, за да отводнят земята за земеделие.

  В крайна сметка, от 1739-42 г., укрепеният град Буртанж отново става защитена крепост чрез комбинация от изкопани ровове и издигнати глинени стени. Сградите вътре в крепостта също са завършени.

  През следващия век, с промените в транспорта и оръжията, Буртанж отново изчезва като крепост. Съоръженията са съборени през 1850 г. и мястото се превръща в земеделско селище.

  През втората половина на XX век общината решава да възстанови крепостта в нейния вид от 1742 г. в опит да съживи местната икономика. Така се възражда това очарователно укрепено селище, което да служи като туристическа атракция. Дори блатистата зона, първоначално предназначена за защита на крепостта, е преустроена за развлекателни цели.

  Буртанж днес

  Селището, обаче, не е просто музей на открито. Въпреки че приходите му се основават на туризма, то е живо село с около 50 постоянни жители. Входът в него е безплатен, билети се продават за петте музея, разположени на територията му.

  ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

  Инж. Чавдар Каменаров: Енергията на бъдещето вече е в ръцете на България

  Трите надписа на Омуртаг

   

  Освен да се разходят по калдъръмените улички, посетителите могат да се качат на стените и да обиколят селото по тях. Отгоре се виждат сградите вътре, зад защитната стена, но също и обхвата на укрепленията. Това не е просто заграждение във формата на звездатова е поредица от концентрични стени и ровове.

  На стената е разположена и традиционната вятърна мелница, както и прикритите малки дървени постройки, висящи над рова, които войниците са използвали като тоалетни.

  Музеите на Буртанж

  Синагогата

  Синагогата е била използвана от малката еврейска общност в Буртанж до Втората световна война, когато са били депортирани заедно с повечето нидерландски евреи. Само петима от общността в Буртанж оцеляват след войната. Синагогата е добре запазено напомняне за съдбата им: с традиционното обзавеждане и малък музей за евреите от Буртанж. Използва се и за служби.

  Казармите

  Този музей, разположен в една от бившите казарми на войниците, показва предимно археологически находки от района.

  Terra Mora

  Това е модерен музей, който се фокусира върху околните влажни зони и е специално насочен към децата.

  Het Nieuwe Kruithuis

  В някогашната сграда за съхранение на барут сега се помещават временни експозиции. Вътре можете да видите и филм, показващ историята на крепостта.

   

  ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

  Кой е най-дългият път в света?

   

  10 известни личности, които са били ужасни хора

   

  Къщата на капитана (Kapiteinswoning)

  Построена през 1661 г., тази уютна малка къща е възстановена до начина, по който би изглеждала по онова време. Това е очарователен поглед към нидерландския живот в провинцията през XVII век.

  Много от къщите предлагат и нощувка, за да се усети напълно автентичната атмосфера на мястото. В Буртанж също организират специални събития като възстановки на битки и занаятчийски пазари.

   В наши дни Буртанж е един от най-очарователните и уникални исторически обекти в Нидерландия, където можете да усетите автентичната атмосфера на отминали времена и буквално да се разходите на върха на звезда.

  За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК: ИскамДаЗнам

  ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

  Великата зелена африканска стена

  Кой е бил мъжът с желязната маска?

  10 вида със странни способности

  Битката при Мобей – една от най-мащабните през Античността

  Как съветският съюз уби един от най-гениалните си учени – Историята на Николай Вавилов

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови