Още

  Великата зелена африканска стена

  За разлика от Великата китайска стена, Великата зелена стена в Африка е много по-неизвестна. Тя е амбициозен проект, целящ да се бори с опустиняването и да спре разширението на пустинята Сахара.

  Засушаването в Северна Африка

  Северна Африка е сред най-горещите места на Земята. Температурите там се покачва един път и половина пъти по-бързо отколкото средно в останалия свят. Там се намира и най-голямата пустиня – Сахара, която заема около 8% от сушата на планетата – приблизително с размера на Китай.

  Африканският регион Сахел-Сахара обхваща 11 държави в северната част на Африка. Той е сред най-силно засегнатите от изменението на климата, въпреки че има най-малко общо с причините за него. Продължаващото засушаване и опустиняване водят до покачване на температурите, оказвайки негативно въздействие върху местното население, 82% от което разчита за прехрана на селско стопанство, напоявано от дъжд.

  Дълги периоди на тежка суша са засегнали района на Сахел през последния век. Това е довело до опустошителен недостиг на храна и вода. Много култури в района са загубени, както и между 50-70% от добитъка. Опустиняването – процес на деградация на земята, при който плодородните райони постепенно се превръщат в сухи, подобни на пустиня пейзажи – опустоши Сахел, а прахът от Сахара се разнася над континента, правейки региона още по-сух.

  Какво представлява Великата зелена африканска стена?

  За справяне с проблема през 2007 г. е създадена инициативата Великата зелена стена. Идеята е проста — до 2030 г. да се засади гигантскa зеленa преграда от растения и дървета, простираща се на разстояние от 8000 км, от Дакар на запад до Джибути на изток. Тя ще действа като растителен буфер, който да удържа разширяващата се пустиня. Новата гора ще преминава през територията на 11 държави: Мавритания, Сенегал, Мали, Буркина Фасо, Нигер, Нигерия, Чад, Судан, Еритрея, Етиопия и Джибути.

  Карта на Африка, на която е показано през кои държави ще премине Великата зелена стена. © https://www.facebook.com/PAGGW

  Основната цел на инициативата е да възстанови 100 милиона хектара деградирала земя, да улови 250 милиона тона въглерод и да създаде 10 милиона зелени работни места до 2030 г. в подкрепа на общностите в региона.

  Колко от инициативата Великата африканска стена е реализирана?

  © https://www.facebook.com/PAGGW

  кто при повечето амбициозни проекти, реализирането и на този не е никак лесно. Напредъкът на Великата зелена стена е бавен. Предизвикателства като нестабилни политически ситуации, война, липса на вода, затруднена координация, COVID-19 и липса на подкрепа от общността възпрепятстват напредъка. Друг проблем е финансирането. Изчислено е, че реализирането на проекта ще струва около 33 милиарда американски долара. Но необходимите средства все още не са събрани.

  ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

  Кой е най-дългият път в света?

  10 известни личности, които са били ужасни хора

   

  Понастоящем, според различни източници, между 4% и 18% от деградиралата земя е възстановена.

  В Сенегал усилията на общността за възстановяване на деградирали земи са много успешни. Местните общности изиграват ключова роля в програмата „Обществени гори“, която доведе до създаването на зелени площи, подобрено плодородие на почвата и по-добри водни ресурси, възстановяване на земята и подобряване на поминъка на хората.

  В Нигер също са възстановени обширни площи деградирала земя чрез засаждане на храсти, увеличаване на биоразнообразието и възстановяване на екосистемите. Засадени са 20 милиона дървета, които подобряват почвата и благоприятстват земеделието.

  © https://www.facebook.com/PAGGW

  Между 2019 г. и 2022 г. в Етиопия са засадени 25 милиарда дървета.

  Въпреки бавния прогрес и трудностите, изграждането на Великата зелена африканска стена продължава, давайки надежда, че с общи усилия хората могат да се борят с последиците от глобалното затопляне и да си осигурят по-добро бъдеще.

  За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК: ИскамДаЗнам

  ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

  Буртанж – историята на звездовидното нидерландско селце

  Кой е бил мъжът с желязната маска?

  10 вида със странни способности

  Инж. Чавдар Каменаров: Енергията на бъдещето вече е в ръцете на България

  Трите надписа на Омуртаг

  Учени алармират: „Застрашителни са темповете с които намалява броя на насекомите в световен мащаб“ доц. д-р Данаил Таков (ИБЕИ – БАН)

  Червеното месо и рисковете за човешкото здраве – какво ни казват съвременните проучвания? автор: Доц. Данаил Таков – ИБЕИ, БАН  

   

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови