Още

  Топ 20 древни китайски изобретения – част I

  Древен Китай заема водещо място в много области, свързани с изучаването на заобикалящия ни свят. Освен четирите велики изобретения: хартията, печата, барута и компаса, оттам произхождат още много други важни за развитието на човечеството открития. Някои от тях ще ви изненадат.

  1. Производството на хартия

  Хартия от коноп се е използвала в Китай още от VIII в. пр. н.е. главно за опаковане и изолация. Но през 105 г. евнух на име Цай Лун прави значителни подобрения в състава ѝ и спомага за по-масовото ѝ приемане. Неговата усъвършенствана технология за производство на хартия се разпространява в Централна Азия, а след това по Пътя на коприната и в останалия свят.

  2. Печатът с подвижни компоненти

   

  През IX в. в Китай е измислен начин за масово печатане на книги чрез резбовани букви и картинки върху големи дървени блокове. Те били намастилявани и отпечатвани на хартия.

  През XI в., отново в Китай, е измислен още по-лесен и евтин начин за печат – чрез подвижни компоненти (отделен компонент за всеки символ). Създаден е от Би Шан, който използвал изпечени глинени плочки. Те се залепвали върху желязна плоча и формирали страница, която да бъде отпечатана.

  3.Барутът

  Барутът е изобретен около 1000 г. от китайски алхимици, които се опитвали да открият отвара за безсмъртие. Смята се, че достига до Европа по време на разрастването на Монголската империя през XII и XIII в.

  Интересен факт е, че китайците са използвали това откритие главно за направата на фойерверки, докато европейците създават оръдия и оръжия.

  4.Компасът

  Компасът е навигационен уред, изобретен от китайците между II в. пр. н.е. и I в. сл. Хр. В началото е бил използван във Фън Шуйза оформлението и ориентацията на обществени сгради, жилища и гробници. Към 1000 г. компаси вече са се използвали повсеместно на китайските кораби. По-късно арабски търговци, плаващи до Китай, са пренесли откритието на запад.

  ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

  Кой е бил мъжът с желязната маска?

  10 вида със странни способности

   

  5.Алкохолът

  Дълго време се е считало, че жителите на Арабския полуостров са били първите пивовари. Но през 2013 г. в провинция Хънан е открита керамика на възраст 9000 години, която разкрива наличието на алкохол около 1000 години преди арабския.

  6.Механичният часовник

  Първият в света механичен часовник е изобретен през 725 г. от будисткия монах И Син. Устройството работи с помощта на капеща вода. Тя задвижва колело, което прави едно пълно завъртане за 24 часа.

  7.Чаят

  Според стара китайска легенда чаят е открит около 2737 г. пр. н.е. в Китай. Много по-късно по време на династията Тан (618 – 907 г.) той става популярна напитка, достъпна за всички социални слоеве. По това време е написана и Книга за чая, в която се съдържат начините за отглеждането му, инструкции как да се пие, както и подробна класификация на видовете чай. Най-старото и най-голямо чаено дърво, запазено до днес, също се намира в Китай – в Лин Кан, и е на възраст около 3200 години.

  8.Коприната

  Коприната – едно от най-старите влакна, произхожда от Китай отпреди 6000 години. Историята на бубарството в страната е много дълга. Най-старата коприна, намерена в Китай, е датирана около 3630 г. пр. н.е. от китайския неолит. Открита е в провинция Хенан регион, смятан за люлката на китайската цивилизация.

  Китайският народ овладява и технологията за тъкане на коприна. Тя се превръща в изключително ценна стока, която векове наред е транспортирана на запад, формирайки Пътя на коприната.

  ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

  Кой е най-дългият път в света?

  10 известни личности, които са били ужасни хора  

   

  По време на династията Хан коприната се използва и като валута. Цената на нещо може да се опише с помощта на дължината копринена нишка като мерна единица, точно както много други общества използват теглото на злато или сребро. Фермерите пък са можели да плащат данъците си в коприна.

  9.Чадърът

  Изобретяването на чадъра може да бъдат проследено до преди 3500 години в Китай. Според легендата Лу Бан – китайски дърводелец и изобретател, създава първия чадър, вдъхновен от деца, които използват листа от лотос, за да се предпазят от дъжда.

  10. Акупунктурата

  Смята се, че акупунктурата е възникнала преди около 2300 години. В най-старата китайска медицинска книга – Нейдзин: Класическа китайска медицина на жълтия император, написана около 300 г. пр. н.е., акупунктурата е описана като широко използвана терапия много преди създаването на книгата. Като допълнение, в гробницата на принц Луи Шен, починал около 200 г. пр. н.е., са открити различни видове акупунктурни игли, доказващи че още тогава този вид лечение се е прилагало.

  ПРОЧЕТИ ЧАСТ ВТОРА ТУК:  

   

  За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК: ИскамДаЗнам

  ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

  Великата зелена африканска стена

  Буртанж – историята на звездовидното нидерландско селце

  Инж. Чавдар Каменаров: Енергията на бъдещето вече е в ръцете на България

  Трите надписа на Омуртаг

  Битката при Мобей – една от най-мащабните през Античността

  Как съветският съюз уби един от най-гениалните си учени – Историята на Николай Вавилов

   

   

   

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови