Още

  Човечеството ще се раздели на два вида – свръхчовеци и безполезни

  Израелският политически консултант и експерт по социална психология Давид Ейделман предположи, че след буквално две поколения ще има разделение на хората на две много отдалечени групи, които могат да се считат за два различни биологични вида. В разсъжденията си той споменава мислите на философа Ювал Ной Харари, който каза, че до 2100 г. хората ще получат ново разделение на две касти – „свръхчовеци“ и „безполезни“. В основата на това разделение стои икономическото неравенство. По-богатите ще имат свободен достъп до всички видове биотехнологии, които ще им помогнат да подобрят здравето си и ще им позволят да живеят по-дълго. Освен това те ще бъдат свободни да се възползват от всички предимства на технологичния прогрес. Останалата част от населението няма да може да си го позволи.

  Ще окаже влияние и роботизацията на икономиката. Поради факта, че голяма част от професиите в света, където изкуственият интелект става робот, много хора ще бъдат изхвърлени в периферията на икономиката. Всички тези фактори ще доведат до факта, че икономическото неравенство ще се превърне в биологично. Има два сценария за такова бъдеще: оптимистичен и не толкова. Според първия, елитът ще помогне на останалите, ще се погрижи за тяхното образование. Може да се случи и това, че полукиборгите ще бъдат по-силно отделени от останалата част от „биомасата“, което ще доведе до пълно разделение на човечеството.

  Игор Федорович Кефели, доктор на философията, заместник-председател на Академията за геополитически проблеми, професор, ръководител на катедра „Глобални изследвания и геополитика“, твърди, че такова разделение, разбира се, може да се приеме:

  „Нещо повече, такива прогнози вече бяха формулирани от друг изследовател през изминалата година. Всъщност не трябва да се изключва, че силните технически промени, свързани с новите информационни технологии, могат да доведат до такова разделение в социалната структура на обществото. Но когато това се случи: в две поколения или в едно (всъщност вече сме влезли в този етап на индустриалната революция) – все още е трудно да се разбере. Необходимо е, разбира се, да се разсъждава не само върху изследванията на техническата страна на въпроса, но главно на социалната, на промените в социалната структура на обществото.

  В този смисъл мисля, че този политически технолог изразява такава идея като вид предсказание. Но тази прогноза трябва да бъде подкрепена от конкретни социологически данни: по региони на света, където такива процеси могат да се появят и чрез глобални изследвания. Необходима е връзка между техническата и социалната научна работа. Например, такива изследвания се провеждат от руски социолози и чуждестранни колеги. Очевидно процесът на такова разделение на човечеството вече е необратим. Основната задача, която виждам, е да се намали ролята на негативните фактори и след това да се изработи определен механизъм. Но това ще бъде ефективно само след изучаване на подробните механизми за диференциация на обществото.”

  Още публикации

  Коментари

  1. свръхчовеците са ненаситните малоумнийо политици и мафиоти и масони и илюминаский боклук.а другите сме безполезен боклук.още през 1998г се заговори и писа по тая тема..

  2. човечеството ще бъде разделенона господари и роби.и робите ще бъдем много повече ..защото сме малоумни и егоисти

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link