Още

  Човешки аномалии

  Човешкият организъм е сложна, но перфектно балансирана система. Всички хора, независимо от своята раса, имат приблизително еднаква анатомия. По разбираеми причини различия има предимно в половата система на двата пола. И все пак по външност човек с човек не си прилича. Дори близнаците си имат различия. Има обаче хора, които имат някои по-необичайни особености в своя организъм или външност. Тези различия се наричат аномалии, без да са непременно болести, тоест неща от които хората страдат. Някои от тези генетични аномалии не създават проблеми на притежателите си, дори ги правят по атрактивни или дори свръхчовеци. С други аномалии не е така безпроблемно и са животозастрашаващи.

  Ето няколко удивителни аномалии в човешката анатомия:

  Чувството за умора и болка е предпазно средство, което ни кара да стоим далеч от опасности и да не се претоварваме. Срещат се обаче неуморни хора и такива, които не чувстват болка. Още през средновековието имало човек, който не чувствал болка. Просто рецепторите му за нея не функционирали. Човекът бил осъден на изгаряне и когато го завързали на кладата и запалили огъня, той си стоял без да реагира, което хвърлило в смут неговите инквизитори. И днес има такива хора. Те могат да тичат без умора безкрайно дълго. Чувството за умора в мускулите се предизвиква от отделянето на мравчена киселина, но ако този процес е нарушен, човек не може да изпита умора.

  Най-младата представителка на тази аномалия е Оливия Фарнсуърт. Тя е само на седем години и има комбинация от няколко хромозомни аномалии, които я правят неуморна. За съжаление тя няколко пъти сериозно се наранява заради неспособността си да се умори и почувства болка. Освен това на нея и е трудно да разбере защо другите изпитват болка и често ги тероризира. Специалистите все още не са дали име на нейната аномалия и наричат детето​​ “бионик“.

  Умората не е само физическа. Всеки човек прекарва почти една трета от живота си в сън. А има хора, които в този ред на мисли живеят съзнателно четири пъти повече от обикновения човек, защото им е достатъчен само около 2 часа сън, за да съберат сили. Много известни личности са имали тази аномалия.

  Ужасът на всяка бъдеща майка е детето и да не се роди с физически отклонения и както се казва, щом бебето се роди, първо брои пръстчетата му. Има един човек, който има  по шест пръста на всеки крайник, но те са съвършено пропорционални. Йоандри Ернандес Гаридо е наречен „Мистър 24”.

  In this photo taken Wednesday Aug. 24, 2011, Yoandri Hernandez Garrido, 37, known as „Twenty-Four“ shows his 12 fingers in Baracoa, Guantanamo province, Cuba. Hernandez is proud of his extra digits and calls them a blessing, saying they set him apart and enable him to make a living by scrambling up palm trees to cut coconuts and posing for photographs in this eastern Cuban city popular with tourists. Known as polydactyly, Hernandez’s condition is relatively common, but it’s rare for the extra digits to be so perfect. (AP Photo/Javier Galeano)

  Ето нещо, за което много жени мечтаят – разкошни мигли. Аномалията два реда мигли съществува и е генетично заболяване наречено „дистихиаза”. Известната актриса Елизабет Тейлър е родена с „двойни“ мигли. Ако не дразни очите, този дефект си е страхотен ефект. При Тейлър миглите подчертават красивите й очи.

  Като говорим за красиви очи, ето още една аномалия – Генетичен химеризъм.
  Сигурно сте виждали снимка на хора с различни по цвят очи? Това отклонение се нарича хетерохромия. В повечето случаи цветовете са зелено и синьо, но освен странно изглеждащи, тези хора са доста красиви. В друг случай на химеризъм разликите може да са в оцветяването на кожата. Това състояние се нарича „мозаечна“ кожа. Генетичният химеризъм се дължи на допълнителен набор от ДНК.

  Очите може не просто да са по-различни, но могат и да имат по-специални възможности, като да виждат невидими за другите хора цветове.
  Благодарение на особени мутации в хромозомите, някои хора получават способност да виждат до 99 пъти повече цветове, обикновения човек  възприема само до 1 000 000 цвята. Чудати неща правят генните мутации, когато дават нови възможности на хората.

  Аномалията, наречена „Златна кръв”, прави тази жизнено важна течност уникална. Тя не съдържа антигени. Но от откритието й през 60-те години до днес са регистрирани само 40 човека с такава кръв.

  Интересна аномалия, за която много хора могат да мечтаят е и невъзможността за натрупване на холестерол. Учените изследват този необикновен ген, за да създадат средство против бича за здравето на съвременния човек. Открит е и ген за по-бавно старееща кожа.

  Учените открили хора с положително отклонение в плътността на костите. По-голямата плътност на костите се дължи на ген, отговарящ за минерализацията им. Понякога при жените се среща създаването на допълнителни ребра – от малки костни израстъци до пълни ребра с големи размери. Принципно те не пречат, но може да причинят неудобство и дискомфорт.

  Наличието на една малка дупчица до ухото, според учените е „спомен” от хрилете, които са имали живите същества преди милиони години. Дупчицата е аурикуларна фистула, вродена при  5% от хората.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови