сеп. 2, 2009
9116 Views

Чудните цветове на хамелеона

Автор:

Когато стане въпрос за хамелеони веднага се сещаме за способността им да си променят цвета – противно на повечето твърдения, това служи повече за комуникация, отколкото за камуфлаж. Вижте какво още не знаете за тях.

 Хамелеоните нямат външно и средно ухо, нито пък изражения на лицето и  се смята, че са глухи, но комуникират като изпращат вибрации на дълги разстояния. Що се отнася до визуалния контакт, те имат друг начин за да комуникират помежду си: като променят цвета на кожата си за да покажат настроението си. Жълтото означава „Чупката, изнервен съм!”, а зеленото „Давай, няма проблем.” Доста готино, нали?

5chameleon

Хамелеоните са от семейство Chamaeleonidae, отделен  и специализиран подвид гущери. Около половината от 160-те познати видове живеят в Мадагаскар. Обичат топли местности, но могат да се приспособяват както към дъждовни гори, така и към пустини. Естественият им ареал се разпростира от Африка и южна Европа до южна Азия и Шри Ланка, въпреки че са били открити и в Хавай и Калифорния.

1chameleon

Променят цвета си най-вече за да комуникират. Хамелеоните общуват помежду си като стават зелени, сини, жълти, червени, кафяви, бели или черни. Те не приемат цветовете от обграждащата ги среда, а само вземат тези, които отразяват настроението им.

Търговски обучения - myjobistosell.com

2chameleon

Цветът на кожата им се променя при промяна на температурата, настроението или при ултравиолетова светлина, която е във видимия спектър на хамелеоните.  Женският пантеров хамелеон става тъмнокафяв или черен с оранжева окраска когато носят яйца или просто иска да покаже на мъжкия, че не е заинтересован.

3chameleon

Най-горният слой от кожата на хамелеоните е прозрачен, а трите слоя под него съдържат различни клетки с пигменти, наречени хроматофори, които са отговорни за промяната на цветовете. Първият слой съдържа клетки с червени и жълти пигменти, наречени  ксантрофори; вторият пък сини гуанофори; а последният слой е с меланофори – черен пигмент. По същия начин меланинът оцветява човешката кожа в различни нюанси на кафявото.

8chameleon

Кожните клетки на хамелеона се разтягат и свиват в зависимост от светлината и топлината на външната среда, както и в зависимост от вътрешните химични реакции. Ядосаният хамелеон, например може да стане ярко жълт, защото жълтите клетки са се разтегнали напълно и блокират останалите под тях.

 7chameleon

Забележете кожата по опашката му. При хамелеоните кожата не може да расте и затова те я сменят периодично – малките хамелеони го правят на всеки 2-3 седмици, а възрастните на всеки 4 месеца.

Мъжките хамелеони са в по-ярки цветове когато искат да покажат надмощие, а женските са по-тъмни или на червени петна, когато отхвърлят мъжкия. Агресивните хамелеони са в много тъмни цветове.

 9chameleon

Промяната на цветовете при хамелеоните е най-драматична и рязка, когато става в комуникация с друг хамелеон – прехода между два цвята може да отнеме само 20 секунди.

Въпреки, че уникалните влечуги се изучават още от 60-те години на миналия век, все още има много въпросителни.Не се знае защо и кога си променят цвета и дали самите те са наясно с тази промяна.

loading...
Категория:
Животни
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *