сеп. 4, 2009
18701 Views

Ангкор Ват

Автор:

Щом пристъпите от модерната цивилизация в почти хилядолетния храм насред джунглата в централна Камбоджа, времето сякаш спира да тече.

Всъщност джунглата расте в самия комплекс. Корени и клони на дървета растат около и във храмовете, което придава чувство за свързаност между културата и природата.

Ангкор Ват всъщност е само един от дузините величествени храмове на територията на Ангкор, столица на кхмерската империя от 9-ти до 15-ти век.

1wat

Думите не могат да опишат хилядите детайлни релефи по стените. Руините на Ангкор Ват се състоят от над 100 храма, като основният е най-голям и най-запазен. Този шедьовър е бил построен през 12-ти век от цар Сураварам II в чест на бог Вишну. Сега е част от Камбоджа и като символ на будистките последователи е един от най-големите религиозни комплекси в света със стени разпростиращи се на 3.6 км. и площ от 203 акра кхмерска архитектура.

3wat

 Тези стени се смятат за най-дългите барелефни скулптури в света, на които са изобразени безброй истории от индуската митология. Храмът е изключително почитан от камбоджанците и присъства на флага им от 1863г. Това е единствената сграда, която се изобразява на национален флаг.

5wat

Французите са наистина очаровани от античния град и организират множество проекти по реконструкцията на постройките. Ортодоксалните археолози смятат, че Ангкор е бил проектиран като величествена гробница от крале мегаломани, макар повечето от проучванията да навеждат на мисълта, че храмовият комплекс е бил издигнат във възхвала на боговете.

6wat

7wat

8wat

 

11wat

 

12wat

loading...
Категория:
История
loading...

Comments to Ангкор Ват

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *