Още

  Кога е създадена цветната телевизия и къде?

  Първият патент с предложение за цветна телевизионна система е внесен в Германия през 1904г. 20 години по-късно пък Владимир Зворикин подава патент за напълно електронна цветна телевизия. И двата опита се оказват неуспешни. Първите, които успяват успешно да пуснат комерсиално цветна телевизия са американската компания RCA на 17 Декември 1953г.

  През 1940г. екип инженери от CBS, на чело с Питър Голдмарк изобретяват механична цветна телевизионна система, базирана на дизайните на Джон Беирд. Тя е одобрена и наложена като национален стандарт през Октомври 1950г., но е нестабилна и несъвместима с по-ранните черно-бели телевизори. До тогава обаче вече са продадени над 10 милиона черно-бели телевизора и доста малко цветни. По това време американците се включват в Корейската война и поради ниските продажби, системата на CBS се проваля.

  Това дава на RCA нужното време да разработи по-добра цветна телевизия, базирана на работата на Алфред Шрьодер. Получават одобрение в края на 1953г. и продажбите започват още на следващата година.

  Тук можем да споменем и Гилермо Гонсалес Камарена. През 1934г., когато е само на 17 години, той прави първия си телевизор. По-късно в САЩ и Мексико патентова цветен телевизор, а през 1946г. успява да направи първото си цветно предаване от лабораторията си в Мексико. RCA твърдят, че са първи, но патентът на Камарена е внесен по-рано. Все пак неговия труд не води директно до утвърждаването на стандарт в цветната телевизия.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови