Още

  Д-р Сам Шепърд – случаят, взривил медиите преди 60 години

  Повече от 40 години преди О Джей Симпсън, един друг скандален случай разтърсва Америка – този с д-р Сам Шепърд.

  Жертвата в центъра на събитията е Мерилин Шепърд, съпругата на доктора, а престъплението е толкова ужасяващо и шокиращо, че яхва въображението на народа и се превръща в международна медийна сензация.

  Семейство Шепърд
  Семейство Шепърд

  Процесът е толкова нажежен, че едва не разкъсва малката общност на Бей Вилидж, Охайо, където е извършено убийството. Присъдата пък е толкова спорна, че обжалванията стигат до Върховния съд на САЩ.

  Последствията от събитията променят начина, по който се отразяват бъдещите съдебни процеси от медиите, а самият случай вдъхновява сериал, филм, няколко документални филма и безброй книги. И въпреки присъди от три различни съдебни процеса в рамките на почти 50 години, случаят остава неразрешен.

  Убийството

  Как Мерилин е убита, няма съмнение. В ранните сутрешни часове на 4 юли 1954г, съпругата на д-р Шепърд, бременна в четвъртия месец с второто им дете, е пребита до смърт в спалнята им. Ударена е 35 пъти, от които 27 по главата, с тъп предмет, докато синът на семейство Шепърд, Чип, е спял в съседната стая.

  Д-р Сам Шепърд - случаят, взривил медиите преди 60 години

  Нараняванията й са невероятно жестоки: счупен нос, разбит череп, отпечатъци със сърповидна форма по челото и скалпа й, почти откъснат нокът на лявата й ръка, два счупени зъба (когато е ухапала нападателя си). Имало е доказателства за сексуално насилие: горнището на пижамата й е вдигнато до врата, а долнището е наполовина свалено. Стаята е била цялата в кръв, от чаршафите до тавана. Цялата стена опръскана с кръв, с изключение на мястото, където е стоял убиеца.

  Тялото на Мерилин Шепърд
  Тялото на Мерилин Шепърд

  Що се отнася до мотива, на долния етаж откриват улики сочещи към обир: чекмеджетата са извадени, а медицинската чанта на доктора е преровена. Часовника, пръстена и ключовете му, заедно с още няколко вещи, са натъпкани в зелена торба, открита близо до къщата. Въпреки това има нещо лично в обира, повече приличащ на вандализъм, отколкото на обикновена кражба: няколко от спортните трофеи на двойката например са счупени на две, сякаш от злоба.

  Д-р Сам Шепърд - случаят, взривил медиите преди 60 години

  В същото време, домът е подреден твърде добре, сякаш обирът е нагласен. Най-странното е, че само вещите от зелената торба са взети от дома. Часовникът на Мерилин е оставен, както и портфейла на съпруга, в който е имало чек за $1000 и пари в брой.

  В 5:45ч сутринта, Шепърд се обажда на съседа си, кмета Спен Хук и панически му казва:

  Боже, Спен, ела бързо, мисля, че убиха Мерилин!

  Спен Хук и съпругата му, Естер, чиято къща е само две врати по-надолу по улицата, избират да шофират до там. Откриват доктора в кабинета, седнал на стола си, гол до кръста и подгизнал, хванал се за врата, а джобовете на панталона му пълни с пясък. Самият доктор бил хипотермичен и дезориентиран, имал наранявания по лицето и врата, счупен зъб, а от устните и устата му се стичала кръв. „Някой трябва да помогне на Мерилин“ – им казал той. Когато Естер се връща от спалнята, разтърсена от видяното там, казва на съпруга си да се обади на полицията.

  Д-р Сам Шепърд - случаят, взривил медиите преди 60 години
  Семейство Хук

  До 6:02ч, полицай Фред Дренкан вече е пристигнал и взел първите показания от Шепърд. След това, както и по-късно пред детективите от Кливланд, докторът разказва история, пълна с пропуски, твърде странна, за да е истина и с много несъответствия. Иронично обаче, логиката й е това, което я прави изключително правдоподобна.

  3 юли

  Нищо в часовете преди убийството не е подсказвало какво ще се случи. Семейство Шепърд прекарва предишната вечер със своите съседи Дон и Нанси Ахърн и техните две деца. Започват с коктейли в къщата на Ахърн, а за вечеря отиват в дома на Шепърд. Дори се наслаждават на фойерверките над езерото преди 4 юли и на малко забавления, след д-р Сам завежда трите деца в мазето, за да удрят боксовия чувал, който бил окачил там.

  Денят бил забележително хубав и празника на 4 юни се очертавал същия, а Шепърд щели да посрещат гости в дома си. Изглеждало сякаш животът нямало как да бъде по-хубав. Шепърд и неговите братя Стивън и Ричард преуспявали като доктори остеопати в болницата, която баща им основал; те били високоуважавани членове на обществото и онази нощ бележела още един ден в хубавия им живот.

  Д-р Сам Шепърд - случаят, взривил медиите преди 60 години

  Семейство Ахърн остават до късно, тръгват си чак след полунощ. Спомнят си как Шепърд изглеждали в приповдигнато настроение и дори се прегръщали към края на вечерта. Заедно още от гимназията, те наскоро обявили, че Мерилин е бременна и след проблемен период в брака им, изглеждало сякаш се наслаждават заедно на новата глава от живота им.

  Но денят бил и много дълъг. Шепърд вече бил цял ден в болницата и изгубил дете на операционна, което било блъснато от камион по-рано същата сутрин. Вечерта пък е извикан да оперира счупения крак на друго момче.

  В показанията си на 4 юли и няколко дни по-късно, той твърди, че по някое време след вечеря, когато Ахърн и Мерилин гледали филм във всекидневната, той заспал на леглото до стълбите – нещо, което често правел. Събудил се през нощта от писъците на жена си, която го викала. Тичайки към спалнята, той забелязал някакъв силует и влизайки в стаята бил ударен в гръб и изпаднал в безсъзнание.

  След неизвестно колко време, докторът се съвзел и видял портфейла си на пода близо до лицето му, от който се подавал баджа му от болницата. Взел го и се изправил, след което открил обезобразеното тяло на Мерилин. От показанията му не става ясно дали е проверил пулса й или веднага е отишъл в стаята на сина им. По думите му, чул някой на долния етаж и отишъл да провери.

  Човекът избягал през вратата към задния двор и по няколко стъпала към плажа, а Шепърд го подгонил. След като го настигнал на плажа и след кратка борба, той отново бил повален в безсъзнание. Съвзел се близо до водата, гол до кръста.

  Стълбите, водещи към брега на езерото
  Стълбите, водещи към брега на езерото

  Върнал се вкъщи, където измръзнал и объркан от нараняванията си, проверил пулса на жена си и разбрал, че е мъртва. Известно време се чудил какво да прави, след което решил да се обади на Хук. Това е неговият разказ.

  След като в къщата пристига кметът със съпругата си, а малко след това и полицай Дренкан с двама пожарникари, идват братята на Шепърд, които установяват, че доктора е ранен сериозно – Ричард смятал, че врата му е счупен – затова го транспортират с линейка до близката болница. Това е последният път, когато д-р Сам Шепърд вижда дома си като свободен човек.

  Слухове, нападки, съд

  Започва медиен хаос. Трите големи вестника в Кливланд се радват на невиждани продажби, след като подклаждат пламъците на съмнението със слухове и нападки, примесени с погрешна информация и грешно интерпретирани факти, подкрепяни от Самюел Гърбър, съдебен лекар и главен следовател, който винаги е ненавиждал остеопатите и семейство Шепърд. Семейната болница се радвала на голям успех в годините по време и след войната, а по думите на колега на братята, Гърбър се бил заканил „да спипа братя Шепърд“. Изглежда това бил неговия шанс. След небрежно изследване на местопрестъплението, той заключава, че Сам Шепърд е виновен, но не разполага с неоспорими доказателства за това.

  Междувременно, през следващите няколко седмици вестниците пишат измислици, слухове и спекулации, примесени с ненавист към високата класа. Всичко това е насочено към семейството от богати лекари с уж нисък морал, които според слуховете се отдавали на редовни оргии, имали извънбрачни деца, а д-р Сам бил стерилен. Нищо от това не е потвърдено, нито подкрепяно от някакви доказателства.

  На 21 юли, един вестник излиза със заглавие „Защо няма публичен процес? Направете го сега, д-р Гърбър.“ И още на следващата вечер, той свиква публичен процес в местния гимнастически салон, където е поканена и пресата.

  Д-р Сам Шепърд - случаят, взривил медиите преди 60 години
  Шепърд отговаря на въпросите на Гърбър

  Всичко продължава три дни, но не са намерени нови доказателства. Шепърд, който се появява с шина на врата и слънчеви очила, за да прикрие синините, повтаря същата история, която е казал на полицията, с изключение на една лъжа, която му струва скъпо: той твърди, че никога не е имал афера със Сюзън Хейс, бивш патолог от болницата.

  Всъщност, двамата били виждани заедно през март в Лос Анжелис, където тя живеела. Имали връзка от три години, за която Шепърд по-късно твърди, че е прекратил при последното си пътуване на запад.

  Сюзън Хейс напуска съда след делото срещу Сам Шепърд
  Сюзън Хейс напуска съда след делото срещу Сам Шепърд

  Сам е арестуван на 17 август и обвинен в убийство. Хейс, която е разпитана в Лос Анжелис няколко дни по-рано, признава за аферата и макар повечето улики по делото да остават косвени, следователите са убедени, че са открили мотива за убийството на Мерилин.

  Въпросите

  Официалните показания на Шепърд от 10 юли са пълни с пропуски. Наличните доказателства не запълват нито  една от тях, а вместо това отварят още повече въпроси.

  • Ако нападателят е влязъл в дома на Шепърд, за да го обере, защо не е взел пушките и празните чекове от кабинета на д-р Сам? Часовникът на Мерилин също е открит на пода – защо го е оставил? Защо е извадил портфейла на доктора от джоба му и го е оставил на пода? А лекарствата от медицинската чанта?
  • Какви са малките червени фибри, открити под ноктите на Мерилин? Не са от дрехите на съпруга й от онази нощ и най-вероятно са дошли от дрехите на нападателя, след като очевидно тя се е опитала да се защити.
  • Защо кучето на Шепърд не се е разлаяло по време на нападението? Да не би да е познавало убиеца?
  • Къде е тениската на Шепърд? След като убиецът вероятно е бил покрит с кръв, може ли да я е взел, за да се отърве от уликите? Защо разкъсаната бяла тениска с кафеникави петна, открита в гората близо до къщата, не е предадена като доказателство?
  • Защо нападателят е пребил Мерилин толкова жестоко, а на два пъти е ударил Шепърд само по веднъж?
  • Какво е странното кърваво петно в стаята на убийството? Не е нито от удар, нито размазана кръв. Това кръгло петно кръв – най-голямото в стаята, е открито близо до вратата на гардероба. Макар опитите за изследването му да са неуспешни, става ясно, че кръвта е различна от тази на Мерилин и Шепърд. На кого е тогава?
  • Ако двата счупени зъба на Мерилин показват, че е ухапала нападателя си, ако счупеният й нос и изваден нокът показват брутална борба с убиеца й, ако д-р Сам е убиецът и тя се е борила с него толкова отчаяно, колкото личи от нараняванията й, как така по неговото тяло няма нито една открита рана?
  • Ако нападателят е искал да изнасили Мерилин, защо е издърпал краката й под долната рамка на леглото, правейки това невъзможно? Също като при обира, Шепърд ли е нагласил нещата да изглеждат така?
  • Вярно ли е – както свидетелства Спенсър Хук, но Сам и Ричард отричат – че първите думи на Ричард към брат му са били „Сам, ти ли го направи?“
  • Защо не са открити следи от борба на живот и смърт на плажа, където според д-р Сам е бил нападнат от убиеца на Мерилин?
  • Защо Шепърд се обажда първо на Спенсър Хук? И защо му е казал „Мисля, че убиха Мерилин“, след като никога не е твърдял, че става въпрос за повече от един убиец.
  • Колко сериозни са били нараняванията на Шепърд? Счупен ли е бил врата му, както е смятал Ричард, или по направените рентгеновите снимки не може да се каже със сигурност, както твърди обвинението, и нараняванията му не са били животозастрашаващи?
  • По часовника на Шепърд е открита кръв, която по неговите думи е попаднала там когато е проверил пулса на жена си. Но часовникът е открит в зелената торба в гората. Убиецът трябва да го е взел след второто им сбиване. Защо не го е взел първия път?
  • Д-р Лестър Ховерстен, който отседнал у Шепърд в седмицата, когато е убита Мерилин, напуска къщата сутринта на 3 юли, за да играе голф с д-р Робърт Стивънсън – той пък бил сгоден за Сюзън Хейс, любовницата на Сам. Лестър и Мерилин почти не си говорили, след като се опитал да я съблазни няколко години по-рано. Отсъствието му просто съвпадение ли е или перфектното алиби?
  • Миячът на прозорци Дик Еберлинг, който приличал изненадващо много на д-р Сам, работил за семейство Шепърд и харесвал Мерилин. Той бил левичар – също като убиеца, съдейки по анализа на пръските кръв, направен от д-р Пол Кърк – и имал белег на лявата си китка. Когато полицията го разпитала, той обяснил, че кръвта му била в къщата на Шепърд, защото предната седмица се бил порязал докато отварял прозорец в дома им – нещо, което нито един детектив не проверява. Още повече, Дик имал доста проблеми и в следващите години го осъждат за кражба, след като задига стотици вещи от работодателите си, включително венчалната халка на Мерилин. Накрая е осъден да прекара остатъка от живота си в затвора за убийството на Етел Мей Дъркин, възрастна жена, която измамил и чийто врат счупил с удар в гръб, нанасяйки й подобни поражения, като при д-р Сам. Не е ли възможно Еберлинг да е нахлул в дома на Шепърд в онази нощ с идеята да изнасили Мерилин, но д-р Сам го е прекъснал? Но защо би убил Мерилин?
  • Д-р Сам имал връзка със Сюзън Хейс от болницата от три години, а съпругата му научила за това през март, няколко месеца преди убийството. Възможно ли е да прекъсне дългата си афера толкова внезапно и да отвори нова глава в брака си с Мерилин толкова бързо? Или поведението му е било просто начин да контролира ситуацията? Възможно ли е да е искал от Мерилин да се разделят и да я е убил в изблик на ярост, след като тя е отказала?
  • От друга страна, какво би могло да предизвика толкова жестока борба между семейство Шепърд, след като тя е знаела за аферата му от месеци? Колко вероятно е след приятна вечер с приятели, след като жена му е заспала на горния етаж, той да се е събудил с намерението да я убие, или някаква друга кавга да е избухнала между тях посред нощ?

  Тези въпроси са само една малка част от мистерията около случая.

  Делото и последиците

  Шепърд е намерен за виновен за непредумишлено убийство на 21 декември 1945г след един от най-дългите съдебни процеси в американската история. Осъден е на доживотен затвор. На 16 юли 1964г, след  десет години в затвора, той е освободен, след като е установено, че не е получил справедлив процес поради медийния фарс преди и по време на процеса, както и заради множеството нарушения на съдебните заседатели.

  Д-р Сам Шепърд - случаят, взривил медиите преди 60 години

  На 6 юни 1966г, Върховният съд на САЩ изслушва аргументите на щата Охайо и адвоката на Шепърд, изгряваща звезда на име Ф. Лий Бейли, който настоява за отмяна на присъдата, защото конституционните му права са били нарушени. И съдът решава точно това, цитирайки „панаирната атмосфера“ около процеса и хаоса в съдебната зала.

  След повторен процес през октомври същата година, д-р Сам Шепърд е обявен за невинен. Като свободен човек, той подновява медицинската си практика, но неуспешно и неволно убива две жени на операционната маса. Отчужден от сина и двамата си братя, почти мизерстващ, разведен с Ариан Тебенджоханс, жената за която се жени след освобождаването си, той умира през 1970г от алкохолно отравяне. По времето на смъртта си, той е женен за дъщерята на професионален кеч промоутър и самият той работи като кечист под сценичното име „Убиецът Шепърд“.

  Сам Шепърд с втората си съпруга, Ариан

  През 2000г, след гражданско дело, заведено срещу щата Охайо от сина му, Сам Рийз, за нанесени щети от несправедливата присъда през 1954, съдът отсъжда в полза на щата, на практика съгласявайки се с присъдата „виновен“. Адвокатът на Рийз обаче смята, че убиецът е миячът на прозорци Дик Еберлинг. ДНК от местопрестъплението подсказва, че в къщата е имало друг човек, чиито генетичен профил е близък до този на Еберлинг. През 1989г, в интервю от затвора в окръг Каяхога, самият Еберлинг казва, че е бил сигурен, че ще го осъдят за убийството на Мерилин Шепърд. Той умре в затвора на 25 юли 1998г на 69 години.

  Ричард Еберлинг
  Ричард Еберлинг

  Изглежда случаят с убийството на Мерилин Шепърд никога няма да бъде разрешен.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link