юни 21, 2014
23363 Views

Какво не знаете за слоновете

Автор:

Слонът е едно от най-обичаните и уважавани животни. Често ценен заради бивните си, той е силен символ в религиозните церемонии. Станал е ключова фигура не само в животинското царство, но също в живота на много цивилизации.

По-известните факти за слоновете са, че достигат маса до 7000кг, тревопасни са, обичат сладки банани и захарна тръстика и изминават големи разстояния. Но има още много интересни неща за тях, които повечето хора не са чували.

1. Комуникират с краката си
Какво не знаете за слоновете

Снимка: Sabrina Alba

Чудили ли сте се как слоновете комуникират на дълги разстояния? Не е чрез силния им вой с хобота, както може би сте предположили, нещо много по-страхотно е.

Учените са открили, че слоновете тъпчат земята с крака и създават инфразвукови вълни, които намиращите се далеч слонове долавят чрез чувствителни рецептори в краката си. Тропотът е толкова силен и бърз, че звукът преминава през земята по-бързо, отколкото по въздуха.

2. Имат хранителни предпочитания
Какво не знаете за слоновете

Снимка: Jeff Grundman

Да, слоновете са тревопасни, но това не означава, че ядат всякакви растения. Всъщност имат предпочитания и фъстъците определено не са им любими. Слоновете не обичат дървесния вкус на фъстъците, затова ги избягват в природата, а в зоопарка не са част от диетата им.

3. Пясъкът е необходимост за тях
Какво не знаете за слоновете

Снимка: Alexis Rostan

Слоновете не просто обичат пясъка – той им е необходим. Въпреки привидно грубата и набръчкана кожа, те лесно получават слънчеви изгаряния.

За да се предпазят от силното слънце, слоновете покриват телата си с пясък, като го пръскат с хоботите си. Така пясъкът действа като слънцезащитен слой, който ги пази не само от слънцето, но също и от дразнещи насекоми. Слоновете покриват и малките си с пясък, защото тяхната кожа е още по-чувствителна.

4. Храна и вода
Какво не знаете за слоновете

Снимка: Elmar Weiss

От колко храна и вода се нуждаят слоновете, за да са силни и здрави? Един слон може да изпие около 150л вода на ден и изяжда над 180кг храна, за да оцелее.

5. Зъби
Какво не знаете за слоновете

Снимка: Neal Piper

Докато хората имат само два вида зъби (млечни и постоянни зъби), при слоновете те са шест и ги сменят в рамките на 70 години. Всеки нов зъб избутва предишния и хваща корен. Ако по някаква причина този процес бъде нарушен, слонът може да умре от глад.

6. Бивни
Какво не знаете за слоновете

Снимка: Mario Moreno

Бивните са най-разпознаваемата черта на слоновете. За разлика от африканските слонове обаче, не всички азиатски слонове имат бивни. Само мъжките азиатски слонове се раждат с бивни, които липсват при женските.

7. Гимнастика
Какво не знаете за слоновете

Снимка: Romain Foucque

Слоновете могат да зашеметят странични наблюдатели със своята техника на комуникация чрез тропот, да тичат с 6-7км/ч и дори да плуват на дълги разстояния. Не могат обаче да скачат, защото са прекалено тежки, нито да спринтират, когато са в опасност.

8. Водач
Какво не знаете за слоновете

Снимка: Paul Hampton

Големите слонски стада се предвождат от най-опитната или възрастна слоница, която е глава на стадото. И мъжките и женските я следват, но мъжките обикновено напускат стадото след 12 години, за да се присъединят към мъжките си себеподобни.

9. Сила
Какво не знаете за слоновете

Снимка: Laurent Cannizzo

Краката на слона са може би най-силната част от тялото му. Те издържат тегло от 5-6 тона и са неуморни, защото слоновете не спят легнали. Обикновено дремват за 2-3 часа на крак, след което продължават с миграцията си.

10. Емоции
Какво не знаете за слоновете

Снимка: Rudi van den Heever

В хобота на слона има хиляди нервни окончания. През годините сме научили, че слоновете са изключително емоционални животни и могат имитират звуци, да чувстват тъга, радост и гняв. Дори още по-интересно е колко много приличат на нас. Малките слончета смучат хобота си за успокоение, също както бебетата смучат пръстите си.

Що се отнася до традициите, слоновете се привързват много един към друг в стадото. Когато някой от тях остарее или се разболее, останалите от групата му помагат да се храни, пие и върви. Когато и това не помага и слонът умре, приятелите му организират погребение, по време на което спират миграцията си, пазят тишина, скърбят и най-накрая погребват слона като изкопават дупка и покриват тялото му с пясък.

loading...
Категория:
Животни
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *