Още

  10 мистериозно изоставени корабa

  В открито море могат да се случат много неща – пирати, бунтове, убийства, лошо време, да не пропускаме разбира се отвличане от извънземни, битки с морски чудовища и разбира се легендарният Бермудски Триъгълник. Не е учудващо, че са намерени толкова много кораби без следа от пътници и екипаж. От корабът без екипаж забелязан на няколко пъти край Аляска до отвличането на британски екипаж от немска подводница през Първата Световна Война, тези 10 кораба имат едно общо нещо, странна и необяснима тайнственост.

  Мери Селест

  Когато трябва да се опише откриването на напълно изоставеният Мери Селест през 1872г. думата „призрачно“ просто не се връзвала. Бригантината била намерена в Атлантическия океан и имала запаси от храна и вода за повече от 6 месеца на борда си. Товарът бил буквално недокоснат, и личните принадлежности на пасажерите и екипажа били все още на мястото си, включително ценностите. Теории има всякакви, от буря до пирати, дори са споменати и предполагаемо отвличане от извънземни, както и нападение от Левиатан (морско чудовище). Днес какво точно се е случило с Мери Селест продължава да е една от най-големите неразгадани мистерии. Но това съвсем не е единичен случай.

  Карол А. Диъринг

  Петмачтова търговска шхуна, открита край бреговете на Северна Каролина през 1921 година без никакъв екипаж. „Диъринг“ може да е жертва на Бермудския триъгълник, бунт или пиратство. На 31 януари 1921 година бил забелязан заседнал в Диамантените плитчини, в близост до нос Хатерас на американския бряг. Спасителните екипи открили кораба напълно изоставен, без след от екипажа и личните му вещи, навигационното оборудване или дневника на капитана. Американското правителство веднага започнало разследване на обстоятелствата около изчезването на моряците, като сред възможните теории са – пирати, руски комунисти и паранормални явления. През 1922 година разследването било прекратено, без намерени отговори. Днес Диъринг е включен към графата „Мистериите на Бермудския триъгълник“, въпреки, че всъщност той дори не би трябвало да се е доближил до него.

  Бел Амика

  Класическа шхуна, единствена по рода си в Италия е намерена край брега на остров Сардиния, отново изоставена. Сякаш историята с Мери Селест се повтаря само, че този път няма митически легенди от древни времена. Корабът е намерен от италианската Брегова Охрана през 2006, по палубата били намерени полу-изядено египетско ястие, френски карти на Северно Африканско море, дрехи, флагът на Люксембург и дървена табела с гравиран надпис „Бел Амика“. Италинската полиция води разследване и открива, че шхуната не е регистрирана никъде. Корабът бил идентифициран като антика, което засилило допълнително интереса на журналистите. Покрай еуфорията се появил и собственикът, моряк от Люксембург, който не е регистрирал шхуната за да избегне плащането на данъци, но така и не обяснил защо я е изоставил.

  Хай Ейм 6

  Убийство и бунт – историята на Хай Ейм 6 е странна. Този тайвански кораб е намерен да се носи по течението край Австралия през 2003. От екипажа нямало и следа, като кораба бил с пълно гориво и провизии. Следи от борба също липсват, а претърсването на целият път също се оказва безуспешно. 10 дни след като корабът е открит в Индонезия са засечени обаждания от телефона на корабния инженер. Единственият член на екипажа, който е открит твърди, че капитанът и инженерът били убити, а екипажа се върнал по домовете си, без да спомене причината.

  Джиан Сенг

  Много нелегална дейност се развива в световните океани, от незаконен риболов до трафик на хора. Така че, щом се намери мистериозен кораб с неясен произход, той веднага става подозрителен. Джиан Сенг е подобен случай, забелязан да се носи по течението край Куинслад, Австралия през 2006. Щом властите се качили на кораба не открили знак, че скоро там е имало хора. Нямало никакви данни за регистрацията и произхода, освен написаното с боя име на корпуса. Единственото намерено нещо бил голямо количество ориз. След като собственика не бил намерен кораба бил умишлено потопен.

  Джоита

  С 25 човека на борда, Джоита изчезва в Тихия океан през 1955. Корабът бил използван като патрул на Големия Хавайски остров до края на Втората световна война. На 3 октомври 1955 година напуска пристанището на Самоа в посока към островите Токелау, разположени на разстояние 400 километра. Четири седмици по-късно е намерен полупотънал с липсващ около 4 тона товар включително медицински припаси, дървен материал и храна. Радиото било включено на интернационалният морски канал за бедствие. Надуваемите лодки ги нямало, но навсякъде имало следи от кръв. Основната теория е, че капитанът е бил убит и екипажът е нямал друг избор, освен да изостави кораба. Все пак това не обяснява липсващият товар.

  Каз II

  На 15-ти април 2006, трима приятели тръгват на пътешествие около бреговете на Австралия. Три дена по-късно корабът им е намерен да се носи от течението край Големият Бариерен Риф с всичко в перфектно състояние, но те липсвали. На масата имало храна, лаптопа на едно от момчетата бил все още включен, а спасителните жилетки били закачени на местата си. Морето около Рифа е доста бурно и след като никой от тях не е носил жилетка, се предполага, че единият от тях е паднал зад борда, а другите са изгубени опитвайки се да му помогнат.

  Диаграма на немска подводница

  Зебрина

  Друг кораб намерен без екипажа си е Зебрина отплувала от Южна Англия през Октомври 1917 с ценен товар от въглища за Франция. Шлепът е намерен след 2 дни близо до френския бряг, изглеждайки сякаш е станала жертва на конфликт от Първата световна война, като например немска подводница „патрулираща“ брега (като тази на снимката). Някои вярват, че предполагаемата подводница е потънала по-късно, защото така и не били намерени телата на екипажа на Зебрина.

  Шхуната Джени

  „4-ти май 1824. 71 дена без храна. Аз съм последният останал жив.“ Капитанът написал това е намерен замръзнал, пишейки посланието 17 години по-късно. Британска шхуна, открита през 1840 година в пролива Дрейк между Атлантическия и Тихия океан от китоловен кораб, с всички моряци на борда перфектно консервирани от арктическия студ. Телата им били изгорени и хвърлени в океана.

  Байкимо

  Стоманен кораб с тегло 1322 тона, построен през 1914 година и използван за търговия с ескимосите в Канада. На 1 октомври 1931 година той заседнал в леда на Арктическо море. За кратко екипажът го изоставил, като два дни по-късно моряците се завърнали, тъй като ледовете се отдръпнали. На 8 октомври корабът заседнал отново и компанията Хъдзън Бей изпратила самолет, който да прибере екипажа. Петнайсет от двайсет и двамата моряци решили да останат и да чакат зимата да свърши. През ноември започнала снежна буря, след което корабът изчезнал. Било прието, че е потънал заедно с ценния си товар от кожи.
  В следващите месеци и години обаче различни ескимоски ловци казвали, че са видели „Байкимо“, като за последно цяла група ескимоси го забелязали през 1969 година, 38 години след като бил изоставен за пръв път. Оттогава съдбата му е неизвестна.

  Информацията е взета от: weburbanist.com и bgvesti.com

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link