Още

  Десет невероятни странности на природата

  Природата е пълна с тайни и странни капризи. Ето някои от удивителните явления в природата, достойни за вашето внимание.

  ЧУДОТО МИШКА

  Мишката може да премине през отвор с диаметър на обикновенна химикалка. През лятото мишките живеят навън, но щом стане студено те се стремят да се стоплят в нашите домове. Мишките имат мек череп. Поради което отвор с диаметър на химикалка е достатъчно голям за тях. Оказали се вътре в помещение, те ще гризат практически всичко, в това число бетон, олово и пластмаса. Правят го, за да поддържат постоянно растящите зъби в необходимата за тях дължина.

  Въпреки разпространеното мнение мишките не обичат сирене, но от време на време го ядат. Те могат да подскочат на височина до 45 сантиметра, могат да плуват и да се катерят по вертикална стена, а също да слизат от горе надолу. За да защитите своя дом от мишки  проверете всички малки дупки с химикалка. Ако тя влиза в отвора, това означава, че и мишките могат да проникнат вътре.

  ПРАВОЪГЪЛНИ ЗЕНИЦИ

  За разлика от повечето животни, козата има правоъгълни зеници.

  Ние винаги си представяме зениците кръгли, тъй като именно такива виждаме при хората, но при козата /както и при повечето копитни животни/ прорезите в очите са хоризонтални, като приемат в разширено състояние правоъгълна форма. Това дава възможност да вижда в сектор от 320-340 градуса, следователно те могат да виждат всичко около себе си, без да е необходимо да движат глава. Човек вижда в сектор от 160 до 210 градуса. Следователно, животните с правоъгълни очи могат по-добре да виждат през нощта, поради по-големите зеници, които през деня могат да бъдат плътно присвити, за да ограничат достъпът на светлина. Интересно е, че и октоподите имат правоъгълни зеници.

  СЛЕПИ КОНЕ

  Конете не могат да виждат непосредствено пред себе си. Те имат много широко поле на зрението – нещо повече, притежават най-големите очи между всички млекопитаещи и могат да виждат в сектор до 350 градуса.

  Но при конете има две бели петна: първото е непосредствено пред тях, второто е зад главата. Конете са напълно слепи за червения цвят.

  БОЛНИ ПЛЪХОВЕ

  Плъховете не са в състояние да повръщат, защото между техните два стомаха е разположена преграда, а също така са неспособни да управляват мускулите на диафрагмата, които са необходими за това действие. Това прави плъха особено възприемчив към отрови. Заради плъховете отначало пробват храната, за да разберат дали няма да се почустват зле /те не могат да повръщат, но могат да чувстват гадене/. Ако всичко е наред започват да се угощават с пълна сила.

  ГОРИЛА ГОРИЛА ГОРИЛА

  Научното название на горилите е Горила Горила Горила. Разбира се, трябва да уточним, че това е научното название на определен вид горила – западната равнина горила. Този вид е най-разпространен и вероятно него ще видите в зоологическата градина.

  ЛЕБЕДИ УБИЙЦИ

  Лебедите могат да счупят ръката на човек. Когато ви се прииска да нахраните прекрасните лебеди, а след това да ги погалите по гърба, не трябва да го правите. Лебедите са крайно агресивно настроени, защитавайки своите пиленца и ще използват своите невероятно мощни криле, за да отблъснат всяка потенциална заплаха, в това число и от хората. Размахът на крилата им достига до три метра.

  КРЕХЪК ПАЯК

  Ако изпуснете паяк тарантула той ще се счупи. Ако вие не сте алергични към отровата на тарантулата, то тези паяци са безвредни за хората, но ухапването им е доста болезнено. Някои паяци птицеяди могат да оставят власинки от своите крачета, жилейки човека, което предизвиква голям дискомфорт. Тарантулата има екзоскелет, което означава, че скелетът е отвън, както при раците. Те обновяват своя екзоскелет постоянно, лежейки по гръб. В такъв момент е по-добре да стоите далеч от тях, тъй като поради своята уязвимост в това състояние, те ще атакуват всеки, който може да представлява заплаха. Поради изключителната крехкост на екзоскелета, дори ако падне от малка височина, тарантулата умира.

  ОПАСЕН ОРЕХ

  Мускатният орех, известен като индийско орехче, е отровен. Той е халюциноген, който постоянно се използва за ароматизиране на сладкарски изделия и още много вкусни ястия. Но индийското орехче всъщност е отрова, която може да ви убие, ако сте изложен на въздействие на странични ефекти в резултат на употребата на лекарствени препарати. Попадането на 2 грама мускатен орех в организма предизвиква странични ефекти, които са възможни при употреба на амфетамини, а именно: повишаване на температурата, гадене, главоболие. Попадането на 7,5 грама мускатен орех в организма, предизвиква конвулсии, а 10 грама – халюцинации. Ако вие изядете целия мускатен орех, това може да предизвика психоза, проявяваща се с обърканост на съзнанието и чувство на обреченост.

  ПОЛЮЛЯВАЩИ СЕ ЛИСТА

  Растението десмодиум може бързо да движи листатата си дори и при липса на вятър. То е тропическо растение, произхождащо от Азия, което притежава уникалната способност да разклаща своите листа. Те бързо се завъртат около оста си, подскачайки нагоре-надолу.

  Съществуват още няколко такива растения с подобни навици – например Венерината мухоловка. Но това растение е най-причудливото и най-малко известно. Разбира се, трябва да се уточни, че когато се каже ,,бързо” по отношение на растение, това не е особено бързо, но се забелязва с невъоръжено око.

  ГОРЕЩ БРЪМБАР

  Невероятно сложно устроеният бръмбар-бомбардир притежава удивителна и уникална способност: при потенциална заплаха той „изстрелва” с невероятна скорост кипяща течност, която се образува и събира в корема му. Течността е съчетание на водороден пероксид и хидрохинон, които се съединяват в корема на бръмбара и там протича химична реакция, която образува токсичен и горещ разтвор. Течността е убийствена за малки насекоми, а контактът й с кожата на човека причинява силна болка.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови