Още

  Феноменът кълбовидна мълния

  Кълбовидната мълния е рядък природен феномен, който прилича на светещо и плаващо във въздуха образувание. Това е блестяща топка, която сякаш се появява от нищото и изчезва в разредения въздух. Диаметърът й варира от 5 до 25 см. Обикновено кълбовидната мълния може да се види непосредствено преди, след или по време на гръмотевична буря. Съществуването на този феномен варира от няколко секунди до няколко минути.

  Продължителността на живот на кълбовидната мълния има тенденция да се увеличава с нейните размери и да се намалява с нейната яркост. Смята се, че такава мълния, имаща отчетлив оранжев или син цвят, съществува по-дълго, отколкото обичайната мълния.

  Кълбовидната мълния, като правило, лети успоредно на Земята, но също така може да се движи и вертикално.

  Обикновено такава мълния се спуска от облаците, но може и изведнъж да се материализира на открито или в помещение; тя може да влезе в стаята през затворен или отворен прозорец, през тънки неметални стени или комин.

  Загадката на кълбовидната мълния

  През първата половина на 19-и век френският физик, астроном и учен Франсоа Араго, може би пръв в историята на цивилизацията, систематизира всички известни до този момент свидетелства за появата на кълбовидна мълния. В неговата книга са описани повече от 30 такива случая.

  Предложението, направено от някои учени, че кълбовидната мълния е плазмена топка, било отхвърлено, защото гореща топка от плазма ще трябва да се издигне като аеростат, което кълбовидната мълния не прави.

  Някои физици предположили, че кълбовидната мълния се появява в резултат на електрически заряди. Например, руският физик Питър Леонидович Капица вярва, че кълбовидната мълния е изпускане, което се случва без електроди и се дължи на микровълнови вълни с неизвестен произход, които съществуват между облаците и Земята. Според друга теория, появата на кълбовидна мълния се дължи на атмосферния мазер (квантов микровълнов генератор).

  Двама учени от Нова Зеландия – Джон Абрамсън и Джеймс Дийнс – са уверени, че кълбовидната мълния се състои от топки от горящ силиций, създадени от удара на Земята с обичайна мълния. Според тяхната теория, когато мълния удари Земята, минералите се разпадат на малки частици силиций и неговите компоненти – кислород и въглерод. Тези заредени частици са свързани във вериги, които продължават да образуват вече влакнести мрежи. Те се събират в една блестяща разкъсана топка, която се прихваща от въздушните течения. Там тя се издига като кълбовидна мълния или горяща топка от силиций, излъчваща погълната от нея енергия под формата на топлина и светлина, докато изгори. В научната общност съществуват много хипотези за произхода на кълбовидната мълния, за която няма смисъл да се говори, тъй като всички те са само предположения.

  Кълбовидните мълнии на Никола Тесла

  Първите експерименти върху изучаването на този мистериозен феномен могат да се смятат за дело на Никола Тесла в края на 19-и век. В кратка бележка той съобщава, че при определени условия, при запалване на газ, той, след като е изключил напрежението, наблюдавал сферичен светлинен излив с диаметър от 2 до 6 см. Тесла обаче не предоставил подробности за своя опит, така че е трудно той да се възпроизведе. Очевидци твърдят, че Тесла можел да направи кълбовидни мълнии за няколко минути, да ги държи в ръка, да ги слага в кутия, покривайки ги с капак и да ги изважда отново.

  Исторически доказателства

  Много физици от 19-и век, включително Келвин и Фарадей, са склонни да вярват, че кълбовидната мълния е или оптична илюзия, или съвсем различен, неелектрически феномен. Въпреки това, броят на случаите, описанието на явлението и доверието в доказателствата се увеличило, което привлича вниманието на много учени, включително известни физици. Ето няколко надеждни исторически доказателства за наблюдението на кълбовидната мълния.

  Смъртта на Джордж Ричман

  През 1753 г. Джордж Ричман, пълноправен член на Академията на науките в Санкт Петербург, е убит от кълбовидна мълния. Той измислил устройство за изследване на атмосферното електричество, така че когато на следващото заседание чул, че се приближава буря, незабавно се прибрал у дома с гравьор, за да улови този феномен. По време на експеримента една синьо-оранжева топка излетяла от устройството и ударила учения в челото. Настъпил оглушителен грохот, подобен на изстрел на пушка. Ричман паднал мъртъв.

  Случаят с кораба „Уорън Хейстингс“

  Една британска публикация съобщава, че през 1809 година корабът „Уорън Хейстингс“, по време на буря, е атакуван от три кълбовидни мълнии. Екипът видял една от тях  да се спуска и убива човек на палубата. Този, който решил да вземе тялото, бил ударен от втора такава мълния; бил съборен и получил леки изгаряния по тялото. Третата кълбовидна мълния убила още един човек. Екипажът отбелязал, че след инцидента на палубата имало отвратителна миризма на сяра.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link