Още

  Деветте музи на гръцката митология

  Гръцката митология е богата на различни богове и богини, но никои не са били толкова влиятелни, колкото 9-те музи. Те били създадени, за да дарят вдъхновение, познание, артистичност и музика в древния свят.

  Музите били 9 красиви млади жени, дъщери на Зевс и Мнемозина – богинята на паметта. Те били изобразени за първи път едва през Ренесанса чрез скулптури, показващи характерните им черти.

  Калиопа

  Името ѝ означава „която има красив глас“ и е муза на епическата поезия. Тя е майка на Орфей и Лин. Счита се, че тя е била най-мъдрата от музите и богиня на сладкодумието. Обикновено е изобразявана с таблица в ръка, навит лист хартия, книга или носейки златна корона.

  Клио

  Клио, което се превежда като „празненство“ или „която прави известен“ е муза на историята. Майка е на Хиацинт. Обикновено се изобразява с отворен свитък или седнала сред книги.

  Ерато

  Името ѝ означава „прекрасна“ или „обичана“. Ерато е муза на любовната поезия. Изобразявана е най-често с венец от рози, държаща лира или златна стрела. Много често до нея стои богът на любовта Ерос, който държи в ръката си факел.

  Евтерпа

  Името на Евтерпа означава „тази, която носи наслада“. Тя е муза на музиката и забавлява боговете на Олимп. Евтерпа е вдъхновение за поети, автори и драматурзи. Обикновено е изобразявана с флейта в ръка.

  Мелпомена

  Мелпомена се превежда като „празнуващата с танци и песни“ и първоначално е муза на пеенето, но по-късно става муза на трагедията. Изобразявана е с „трагична маска“.

  Полихимния

  Името на Полихимния означава „химн“ и тя е муза на химните и пантомимата. Обикновено е изобразявана със сериозно лице, медитирайки или с покривало на главата.

  Терпсихора

  Името ѝ означава „наслада от танците“ и е муза на танците и драматичните припеви. Най-често е изобразявана седнала или изправена с лира в ръка.

  Талия

  Името ѝ се превежда като „цъфтяща“ и е муза на комедията. Изобразявана е с корона от бръшлян, с комична маска на лицето или с овчарски атрибути.

  Урания

  Името на Урания означава „небесна“ или „идваща от небето“. Тя е муза а астрономията и умее да предсказва бъдещето спрямо начина, по който са подредени звездите. Урания наследява силата и мощта на Зевс, както и красотата и грациозността на Мнемозина, заради което често е свързвана с любовта. Изобразява се облечена с наметало, на което са избродирани звезди или с глобус, който Урания посочва с пръчица.

  Аполон – предводителят на музите и бог на музиката, танците и поезията, заедно с деветте музи

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link