дек. 19, 2009
6366 Views

Динамичната кула на Дубай

Автор:

baner-dtower copy

   Динамичната кула (наричана още Кулата на да Винчи) е 420 метров небостъргач с 80 етажа в Дубай, ОАЕ. Очаква се сградата да е архитектурна иновация поради факта, че всеки етаж ще може да се върти независимо от другите, което я прави първата движеща се сграда в света. Така кулата постоянно ще променя формата си. Всеки етаж ще може да се върти с максимална скорост от 6 метра в минута (пълно завъртане за 90 минути).

3dtower

 Кулата ще бъде и първият в света небостъргач, който ще е построен в завод. 90% от сградата ще бъдат построени в завод и пренесени на мястото. Това съкращава времето за строеж на 22 месеца. На място ще бъде построена единствено сърцевината на небостъргача. При този начин на работа се намалява цената за строеж и броят на работниците (90 вместо 2000). Обикновен небостъргач с такъв размер би отнел с над 30% повече време за да бъде построен.

1dtower

 

 Всеки етаж ще получава чиста вода с помощта на патентована технология, която се използва при презареждането на самолети по време на полет. Цялата кула ще бъде захранвана от вятърни турбини и соларни панели. Самите турбини ще са разположени между въртящите се етажи, а соларните панели – на покрива.

Очаква се Динамичната кула да бъде завършена през 2010г.

2dtower

[pro-player width=’586′ height=’353′ type=’video’]http://www.youtube.com/watch?v=iY0Uuyf8Xhw[/pro-player]

 

 

 

loading...
Категория:
Технологии
loading...

Comments to Динамичната кула на Дубай

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *