Още

  Дяволската къща

  Йохан Волфганг Гьоте писал своята  безсмъртна трагедия „Фауст” в продължение на 60 години. Творбата, която се превърнала в знакова за световната литература, е вдъхновена от легендата за доктор Фауст, където действието се движи около желанието на доктора да продаде душата си на дявола. Въпреки факта, че самият Фауст е историческа личност, след неговата смърт легендите и фантазиите се преплели в мистично кълбо от тайни и загадки.

  Корица на немскоезично издание на „Фауст“. Снимка: Уикипедия

  Има една къща в Прага, на южната страна на Карловия площад, която днес така и се нарича – „Домът на Фауст“. Според легендата през XVI век в нея живял немският чернокнижник Йохан Георг Фауст. Чехите смятат, че именно тук героят от стихотворния роман на Гьоте направил своята прочута сделка с дявола, подписвайки договора с кръвта си. Когато земният живот на Фауст стигнал своя край, дяволът го призовал при него. Това станало с такава сила, че докторът пробил дупка в тавана. Майсторите, които дошли да го поправят, не успели веднага да извършат ремонта. Чак след време „адската дупка“ била запушена.

  Реалният Йохан Фауст е роден през 1480 г. в немския град Китлинген – макар, че по въпроса има и други версии. След като получил образование, 28-годишният Фауст получил работа като учител в Кройцнах. Обаче неговите странни химически опити и донякъде мистичният му външен вид плашели жителите на града – и в резултат докторът бил прогонен.

  Според друга легенда, Йохан учил в университета в Хайделберг, където станал бакалавър по богословие. Увлечението му по мистицизма го отвела в университета в Краков, където продължил да задоволява своята страст към магиите.

  Д-р Фауст от Жан-Пол Лоренс. Снимка: Уикипедия

  След това магьосникът пътувал из цяла Европа. Изкарвал си прехраната, като правел услуги на хората по премахване на лоши магии и уроки. Макар да се страхувал от преследване, той имал многобройни клиенти. Това не можело да не безпокои местните власти. През 1532 г. управата на Нюрнберг забранила влизането в града „на големия содомит и некромант д-р Фауст“. Същото сторили и градските власти в Ерфурт.

  Според исторически източници, през 1540 г., по време на магически обряд в странноприемница на град Щауфен-Брейсхау, се чула силна експлозия. Фауст загинал, а тялото му било разкъсано на парчета. Хората, които разгледали трупа, решили, че самият дявол лично е дошъл за слугата си.

  Обаче жителите на Прага са на различно мнение. Те настояват, че ако Фауст е бил отнесен от Дявола, това се е случило в къщата на Карловия площад. Интересното е, че те имат основания за това. Сградата, която днес носи името „Домът на Фауст“, била построена на мястото на двореца на първата кралска династия на Чехия – Пржемисловичите. Един от членовете на династията, принц Вацлав, се интересувал живо от физически и химически експерименти. Затова хората бързо го нарекли магьосник и слуга на Сатаната. Малко по-късно, по време на управлението на императора на Свещената Римска империя Рудолф II (1552-1612), т. е. вече след смъртта на историческия Фауст, къщата била купена от императорския астролог Якуб Куцинка. Неговите двама синове, които живеели тук, веднъж се скарали и по-малкият убил по-големия. Убиецът бил обесен на Вацлавския площад.

  Къщата на д-р Фауст в Прага. Снимка: Уикипедия

  През 1590 г. къщата била купена от английския алхимик Едуард Кели. Използвайки различни похвати, Кели си спечелил авторитет сред управляващите и дълго време мамил аристократите в своя изгода. Но след като Кели убил Иржи Гюнтер, фаворит на император Рудолф II, бил вкаран в затвора, където умрял.

  Следващ собственик на къщата през 1724 г. станал Фердинанд Младот. Той правел много експерименти по химия и физика, хората често виждали отблясъци на огън в неговите прозорци. Делото на Младот било продължено от сина му Петър, когото също смятали за магьосник и се боели от него.

  Не е изненадващо, че в началото на ХІХ век сградата на Карловия площад била считана за жилище на слуги на Сатаната.

  Затова, когато през 1808 г. Гьоте публикувал своя “Фауст”, жителите на Прага решили, че тази къща подхожда идеално за обител на подозрителния лекар.

  В същото време в историческите хроники няма сведения за посещение на Фауст в Прага. Но легендата се оказала изключително упорита и новите обитатели на сградата я подкрепили. Така в края на XIX век в къщата се нанесъл разпопеният свещеник Карел Яениг. Той боядисал стените на жилището с черна боя и надгробни надписи, а сам спял в ковчег вместо в легло. На масата на Карел имало череп, в ъгъла на стаята му висяла бесилка.

  Желаейки да унищожат зловещата репутация на сградата, пражките власти през 1903 г. я превърнали в болница.

  На 14 февруари 1945 г. къщата била улучена от авиационна бомба. Тя пробила покрива и два етажа – но по някаква причина не се взривила. Казват, че дупката от нея била точно на мястото, през което дяволът отнесъл Фауст. И как след това да не повярваш в мистиката?

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови