Още

  До 10 г. човечеството ще победи рака, старостта, радиацията и студа!

  Учени обявиха намерението си да започнат мащабен проект за разработване на клетки, устойчиви на вируси и други заплахи.

  Свят, в който болестите вече не са заплаха, опасните вируси са просто безобидни микроби, радиацията не е смъртоносна и никой не остарява, може и да звучи фантастично, но според група учени това ще е възможно в съвсем близко бъдеще.

  Водещи генетици от проекта „Геном“ (Genome Project) обявиха, че по 10 години ще е възможно създаването на клетки, имунизирани срещу изброените по-горе заплахи, както и към онкологични заболявания и студ.

     Снимка: shutterstock

  Учените подкрепят твърденията си с резултатите от експеримент с клетка на бактерията ешерихия коли (E.coli). Специалистите уточняват, че върху генома на бактерията са били направени 321 промени, благодарение на които тя е получила имунитет срещу вируси.

  „Извънредно здравите и устойчиви клетки могат да окажат огромно влияние върху човешкото здраве“, заявява проф. Джордж Чърч от Медицинското училище на университета Харвард, който е пионер в областта на ДНК модифицирането – CRISPR (съкращение от Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats) – процес, който позволява на бактериите да помнят ДНК-то на атакуващите ги вируси, така че при следваща среща бактериите да идентифицират и унищожат същите вируси с помощта на ензими, разграждащи ДНК.

  Генетиците обаче отбелязват, че подобно препрограмиране на генома на растение или бозайник ще отнеме повече време и ще изисква повече усилия.

  „Препрограмирането на всеки протеин в човешкия ген например би бил възможен след 400 хил. промени“, уточнява проф. Чърч в интервю за Stat.

  Той добавя, че от 20 хил. човешки генома е необходимо да се премахнат допълнителните кодони (единици на генетичния код).

  Въпреки всичко учените са уверени, че желаните резултати биха могли да бъдат постигнати в рамките на 10 години.

  „Имаме много причини да вярваме, че можем да създадем клетки, които ще бъдат напълно устойчиви на всички известни вируси. Също така би било възможно да се създаде резистентност и към други заплахи, включително рак и прион (съкращение от протеинна инфекциозна частица)“, казва професор Йеф Боке, директор на Института по системна генетика в Нюйоркския университет „Лангоун“, който също е един от ръководителите на проекта.

  Но това не е единственото нещо, което екипът се надява да постигне.

  Четиримата ръководители на проекта „Геном“ вярват, че са способни да препрограмират човешките гени така, че клетките да станат по-устойчиви на увреждания, причинени от фактори като стареене, измръзване и дори радиация.

  От решаващо значение за успеха това начинание е достъпът на екипа до разработената от TALEN технология за препрограмиране на генома Cellectis proprietary, която позволява да се въвеждат много специфични промени в ДНК кода.

  САЩ

  Публикувано във факти.бг

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link