Още

  Дракула е легендарен владетел, бранил Балканите през Османските войни

  Дракула е легендарен владетел, бранил Балканите през Османските войни в Европа през 15-и век. Още като дете, Влад Цепеш (или Дракула, както бил наричан заради членството на баща му в Ордена на дракона), е пленен заедно с брат си от османците и прекарва при тях шест години. Смята се, че именно травматичните му преживявания там, както и политическите убийства на баща му и по-големия му доведен брат са го превърнали в садистичният владетел от легендите.

  Влад застава начело на Влашко през 1456г с помощта на унгарците, след като отстранява Владислав II. Три години по-късно той поема на кръстоносен поход заедно с унгарците срещу османците. След като отказва да плати данък на османците, те изпращат Хамза Бей с 1000 души конница да го убие. Влад обаче организира засада и екзекутира османците, като набива почти всичките на колове. През 1462г влашкият владетел преминава река Дунав и опустошава българските земи и нанася огромни поражения на османците. Той се дегизира като турски спахия и владеейки добре турски прониква в много османски лагери и ги унищожава. Пише на унгарския крал, че е убил и нанизал на кол 23 884 турци и българи и е нарушил примирието.

  В отговор на това султан Мехмед II изпраща чудовищна армия от почти 100 000 души срещу Влашко. Макар Влад да не успява да спре преминаването им на Дунава, той прави най-големия си успех при Нощната атака, когато въпреки огромното числено превъзходство на врага, успява да убие 15 000 османци. Разярен, Мехмед напредва към Търговище, където пред очите му се разкрива ужасяваща гледка – 20 000 османци набодени на кол. Войските на султана са покрусени от видяното и се оттеглят. Радостта от победата обаче не трае дълго, след като във войната се изправят брат срещу брат. Раду III, по-малкият брат на Влад, е изпратен от Османската империя да го разгроми и почти успява. Влад е предаден от унгарския крал и пленен – и до днес не е ясна причината за това.

  Няколко години по-късно, след внезапната смърт на Раду, Влад е върнат на трона, благодарение на подкрепата на полския крал. Той обаче няма никакво време да се подготви за голямата турска армия, която вече напредва към столицата. Влад посреща  десетките хиляди османци с по-малко от 4000 мъже. И до днес не е сигурно как точно е загинал. Някои твърдят, че е убит в битка, обграден от верните си молдовски телохранители. Други смятат, че е бил убит случайно от един от своите войници или от нелоялни влашки боляри. Според легендата, Влад е обезглавен от турците, а главата му е изпратена в Константинопол, накисната в мед. Векове по-късно Брам Стокър написва „Дракула“, вдъхновен от записките за живота на Влад Цепеш.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови