май 27, 2016
25842 Views

Топ 10 технологии, които ще видим до 20 години

Автор:

Две десетилетия не са много време в по-голям мащаб, но определено ще са достатъчни, за да видим появата на някои изключителни технологични иновации. Това са 10 изумителни футуристични технологии, които ще имаме през 2030г.

Лични асистенти с изкуствен интелект

Лични асистенти с изкуствен интелект

SIRI е интелигентен асистент, разработен от Apple за техния iPhone. Той може да отговаря на определени гласови команди и да използва интернет. Но това е нищо в сравнение с онова, което ще имаме след 20 години.

Можем да очакваме личните асистенти да разбират напълно нашия език и да са достъпни денонощно. Те ще притежават изключителна интелигентност и ще можем да разговаряме с тях. Ще знаят всичко за нас – поведението ни, какво харесваме, какво не харесваме, как реагираме при определени ситуации и т.н. Един вид ще бъдат нашите виртуални клонинги. Ще пишат имейли вместо нас, ще запазват срещи, ще изпълняват умствени задачи и ще предвиждат нуждите ни.

Компютрите ще са навсякъде, но няма да ги виждаме

Компютрите ще са навсякъде, но няма да ги виждаме

Днес имаме компютри в колите, телефоните, играчките и дори в хладилниците си. Но въпреки това са доста очевидни. Често трябва да ги държим или да използваме клавиатури, за да въвеждаме информация в тях.

Тези устройства обаче стават все по-малки. Скоро те ще са буквално навсякъде, но напълно невидими – сливащи се с обкръжението ни. Компютрите ще са в дрехите, модните аксесоари и дори в очните лещи. За използването им пък ще използваме нашия език. Още повече, те ще разполагат с интелигентност, за да изпълняват автономно определени задачи.

Виртуални животни с виртуални умове

Виртуални животни с виртуални умове

Емулаторите на човешкия мозък все още са доста далеч и вероятно ще трябва да почакаме значително повече за тях. Но стремейки се към тях, ще можем да емулираме мозъците на много по-прости организми. Днес вече имаме проекта OpenWorm, който цели да дигитализира мозъка на кръглия червей.

През следващите 2 десетилетия без съмнение ще успеем да емулираме мозъците на други организми, например мравки и пчели. Постепенно вероятно ще се насочим и към по-простите бозайници като мишките.

Първият мега мащабен геоинженерен проект

Първият мега мащабен геоинженерен проект

Ефектите от промяната на климата стават все по-трудни за игнориране – ледените шапки се топят, горски пожари унищожават горите, а температурите са невиждано високи. Неизбежно е в близкото бъдеще да се започне работа по геоинженерни проекти.

Наскоро 25 учени обявиха, че е дошло времето за работа по такива проекти, за да се обърнат ефектите от въглеродните емисии. Тяхното решение е избелване на облаците – насищане на морските слоестокупести облаци с изобилно количество миниатюрни частици морска вода. Вече са готови да го направят, но имат нужда от международна подкрепа, за да стане това законно. Други подобни проекти са изкуствените дървета, наторяването на океаните и дори контролиране на метеорологичните условия.

Междупланетен интернет

Междупланетен интернет

Дали ще е благодарение на частна компания или на някое правителство, човекът ще стъпи на Марс до 20 години. Поне се надяваме това да стане. Но независимо кой и кога стъпи първи там, едно от първите неща, които ще направят, е да изградят интернет връзка със Земята.

Обръщане на стареенето

Обръщане на стареенето

Има цяла камара продукти на пазара, които твърдят, че „спират стареенето“, но всеки един от тях е или проста козметика, или измама. Все още няма нищо, което да може да забави или обърне процесите на стареене.

Това обаче скоро ще се промени. Може да стане под формата на генетична намеса, може да е й като хапче. Вече се работи по изолирането на факторите, които помагат на столетниците да доживеят до такава възраст.

Автономни роботи с разрешение да убиват

Автономни роботи с разрешение да убиват

Автономните машини за убиване са нещо плашещо, но и неизбежно. Вече разполагаме с донякъде автономни оръжейни системи, включително крилати ракети. Бойни кораби разполагат с автономна система, която използва компютри и радари, за да открива и унищожава вражески цели.

Въпреки призоваването да се спре разработването на роботи войници, които да убиват без човешка намеса, военните лидери няма да се поколебаят да използват робот, ако може да бъде спестен човешки живот. Още повече, тези машини ще имат по-добри физически и познавателни способности от хората.

Отглеждане на органи в лаборатория

Отглеждане на органи в лаборатория

Биотехнологичната революция започна и вече виждаме резултатите от нея. Персонализираните лекарства ще се появят съвсем скоро и лекарите ще могат да изписват лекарства, създадени специално за нашите генетични особености. Биолозите вече са доста близо до създаването на различни тъкани от нашите собствени стволови клетки. Това ще ни позволи да започнем да отглеждаме органи, включително сърца – няма да ни трябват донори и няма да има шанс за отхвърляне на органа.

Лично производство във всеки дом

Лично производство във всеки дом

Може би не във всеки дом, но определено ще бъде нещо толкова често срещано, колкото днес са DVD плеърите и обикновените принтери. Има малко съмнение, че 3D принтерите ще променят света.

Възможността да произвеждаме свои собствени продукти в домовете си ще наложи промяна в традиционните модели на производство. Първоначално ще трябва да плащаме за спецификациите и моделите на тези продукти, но благодарение на ентусиастите, занимаващи се с отворен код, много от тези продукти ще бъдат споделяни безплатно.

Океаните ще задоволят световната жажда

Океаните ще задоволят световната жажда

Десалинацията ще достигне индустриален мащаб до 20 години. Благодарение на напредъка при слънчевата енергия, ще бъдат разработени достъпни фотоволтаични клетки, с които ще изградим масивни слънчеви станции, използващи остатъчната горещина за извличане на солта от морската вода. Експерти предричат, че недостига на питейна вода ще започне да намалява от 2020г нататък.

loading...
Категория:
Технологии
loading...

Comments to Топ 10 технологии, които ще видим до 20 години

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *