Още

  Древен Египет – 5 неразкрити мистерии на една древна цивилизация

  Древeн Египет – една от най-интересните цивилизации съществували някога. Обект на нечуван интерес от историци и археолози, Египет си остава древна загадка, която не може да бъде напълно разкрита. Под златните пясъци на тази древна цивилизация се крият какви ли не тайни, които стоят и чакат да бъдат разкрити. Древни предмети, гробници, писмени извори и какви ли не още чудеса, за които учените дават мило и драго да открият. Но каква е тайната на Египет?

  Тук може да прочетете за пет от най-големи загадки на древен Египет, които все още не са разрешени:

  Голямата пирамида има повече от три стаи

  Най масивната пирамида била построена в чест на египетският фараон Хуфу преди 4,500 години. Представлява огромна конструкция, която е изградена от 2,3 милиона каменни блока и е висока 150 метра. Доскоро за пирамидата се знаеше, че има три стаи. Представете си тогава изненадата на учените, когато през 2017 година сканират пирамидата и откриват доказателства, че е възможно да има и друго помещение, което да е също толкова голямо както най-голямото известно досега. Толкова добре скрита стая, говори за умисъл, която стои зад нея. Защото по-късно стаята била запечатана.

  Единствената възможност да сложат предмети вътре в стаята е докато я строят. Към нея не водят никакви коридори. Каква била идеята? Какво са сложили вътре преди да запечатат помещението? Защо Хуфу не искал никой да разбере какво има вътре?

  Изгубен лабиринт

  Според легендите преди 2,500 години в Египет е съществувал огромен лабиринт. Говори се, че представлявал двуетажна сграда  с покрив от един единствен гигантски камък, която надминавала величието дори на пирамидите. Състоял се от 3000 отделни стаи. Всички стаи били свързани помежду си, чрез проходи, които нямало как да преминеш без някой, който да те напътства. Царската гробница се е намирала в подземието. Лабиринтът е бил обект на огромен интерес по онова време – много писатели са посетили и описали лабиринта в свои произведения, но с времето писанията се изгубили и вече никой не знае къде се намира той.

  Археолози са открили 300-метрово плато, за което смятат, че най-вероятно е гигантската основа на лабиринта. Направеното сканиране през 2008 година дава поглед към намиращото се под платото, а именно подземен лабиринт, който доста точно съответства на описанията. Неизвестно е дали това е същия лабиринт, тъй като въпреки предположенията на учените все още никой не е стъпил в него.

  ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ: Още 5 неразкритите мистерии на една древна цивилизация – Египет

  Сфинкс открит в Израел

  Доста далеч от Египет. През 2013 година в Тел Хазор, Израел е открит 4000-годишен сфинкс или по точно останките от него. Открити са лапите на статуята, която е тежала половин тон и е била висока 1 метър, а за останалото се вярва, че е унищожено. Да открият сфинкс толкова далеч от Египет било голяма изненада за всички. Какво прави статуята толкова далеч от Египет?

  Основата дава отговор на този въпрос – в нея е написано името на цар Микеринус, който е управлявал Египет около 2500 г. пр. Хр. По негово време Тел Хазор бил важен икономически център – център на търговията между Египет и Вавилон. Тоест не е много вероятно градът да е паднал под властта на египтяните. Затова и най-вероятната хипотеза е, че сфинксът е подарък, но причината за него е също толкова неизвестна.

  Възниква и въпросът защо ти е да подариш статуя, която после е била разрушена? Единственото, което може да се твърди със сигурност е, че на 1000 километра от Великия сфинкс в Гиза е била построена друга статуя на сфинкс.

  Неизвестна кралица на Египет

  През 2015 година археолози са открили неизвестна досега гробница. Надписите, които открили сочат, че жената погребана там е била важна личност в Египет. Надписите я наричат „майката на царя” и „съпругата на царя”. Учените нямат представа коя е била тази тогава известна жена, но знаят едно – преди 4500 години тази жена е била една от най-важните личности на планетата. Властта и е била необятна. Историците я нарекли Кентакауес III (Khentakawess III). Хипотезата е, че тази жена е била дъщеря на кралица Кентакауес II, съпруга на Неферефре и майка на Мекахур. Въпреки могъществото си, днес тази жена е пълна загадка за всички и по неин адрес могат да се правят само предположения.

  Нефертити

  Носят се легенди за нейната красота и могъщество. За нея се смята, че е управлявала цял Египет сама. Учените смятат, че Нефертити била майка на прочутия Тутанкамон и жена на Аменхотеп. Гробницата на Нефертити все още не е открита. Това е една от най-големите загадки на Египет. До скоро се смяташе, че тялото на Нефертити се намира някъде в гробницата на синът й. След щателна проверка тази теория беше отхвърлена. Тъй като няма никаква информация за нейната смърт има теория, че след смъртта на Аменхотеп тя самата станала фараон, но под различно име. Единственото, което се знае е, че след 12 година от управлението на Аменхотеп за нея липсва всякаква информация. Някои учени отхвърлят теорията за жена фараон. Например д-р Джойс Тидсли. Той смята, че на Нефертити просто се дават по-големи заслуги заради красотата. В същината си той твърди, че никой не знае толкова за нея, защото просто не е била важна.

  ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ: Още 5 неразкритите мистерии на една древна цивилизация – Египет

  Автор: Божидара Иванова

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link