Още

  Десет факта, които не знаете за хората от Каменната ера

  Какво знаем за хората от Каменната ера? Освен общоизвестното мнение, че те са били вечно биещи се диваци, живеели в пещери и използвали камъни като оръдия на труда. Съвременните учени обаче са открили доказателства в опровержение на това мнение. Все пак Каменната ера е исторически период, който няма как да се пренебрегне – започнал преди около 3.3 милиона години и продължил до към 3300 година преди Христос.

  В тази статия ще ви запознаем с 10 от съвременните открития, които доказват, че тези диваци са били нещо много повече.

  1. Каменните сечива

  Северозападно от Тел Авив са намерени стотици каменни инструменти на дълбочина от около 5 метра при разкопките през 2017г. Смята се, че инструментите са на около 500 000 години. Тук се появяват ранните хора или още известни като Homo erectus – създатели на сечивата. Инструментите са изключително запазени, а тази находка ни дава възможност да разберем много за Homo erectus.

  Мястото на откритието също е доста интересно. Според учените точно този район в днешен Израел се е считал за рай на земята от хората през Каменната ера. Имали са си всичко – река с чиста вода до изобилна храна.

  Най-интересната находка обаче била импровизираната им „фабрика“ за производство на инструменти. Каменоделците са слагали кремък в крушовидни ръчни брадви, с които са копаели корени за храна или са колели животни.

  1. Виното е тяхно откритие

  Една от най-известните съвременни напитки води началото си още от края на Каменната ера. През 2016-2017 г. археолозите са направили революционно откритие – открили са делви с произход от 5400 г. преди Христос на територията на Грузия.

  Резултати на киселиността на делвите открити в село Гадахрили Гора в Грузия, говорят за това, че в тях се е съхранявало вино. Обяснението е че топлия климат е подпомагал естествената ферментация. Хипотезата на археолозите е, че древните хора са произвеждали вино от около осем хиляди години, като подкрепят своята теория с многобройните открити съдове с голям обем. Какво вино според вас са предпочитали древните хора – бяло или червено? При изследване на останалото съдържание от напитката, учените са установили, че то е с жълтеникав цвят, което подсказва, че виното е било бяло.

  1. Съществували са зъболекари

  Можете ли да повярвате, че преди 13 000 години в днешна Тоскана е практикувал зъболекар?

  Доказателствата обаче говорят сами по себе си – открити са два зъба с наличие на пломби.

  Разбира се не са съществували съвременните медицински пособия нито пък упойки, но следите по зъбите говорят за ползването на остър инструмент с неизвестен произход – може би камък. А като пълнеж зъболекарят е използвал смес от вид битум (естествен катран, използван при направата на керамика, кошници, за да им придава водоустойчивост ), в комбинация с растителни влакна и косми. Тук става любопитно. Как битумът е бил използван при лечението на зъбите? Или защо космите и влакната се превръщат в съставки за зъбни пломби? Все още няма отговор на тези въпроси, но не са открити и други примери за сравнение.

  1. Домовете на каменните хора

  Не знаем много за хората от Каменната ера, но това че са живели в пещери е общоизвестен факт. Но дали това е така? Малко известно е, че някои от тях са живели в землянки или поне нещо подобно на тях. Пример за това са находките в Норвегия. Там са открити многобройни селища на древни хора с произход от преди около 11 000 години. Жилищата представлявали вкопана в земята основа от камъни, а отгоре пръстен от камъни, а над тях стени и покрив от кожи.

  Строежите са започнали след Ледената епоха, когато начинът на живот на хората е станал по-улегнал и не е зависел от миграцията на животните. Поколения наред са използвали едни и същи къщи някой с големина от около 40 м2. Установено е, че някой от къщите са употребявани стотици години.

  1. Нямало е кръвосмешения

  Кръвосмешенията водят до болести в рода. Още в древността ранните хората са били предпазливи в това отношение.Това е допринесло за да съществуваме ние като вид. Кости на праисторически хора открити през 2017 г. на територията на Сингур, източно от Москва са били изследвани и анализът сочел, че въпреки древните норми, хората тогава не са се различавали от нас в избора си на партньор. Между откритите скелети е нямало почти никаква роднинска връзка. Това доказва , че порядките отпреди 34 000 години не са били по-различни от сегашните. Това е разликата между Homo Sapiens и неандерталците – при тях е имало кръвосмешения.

  Скелетите намерени в Сингур ни информират за още един важен аспект от живота на ранните хора – наличието на погребални и сватбени церемонии.

  1. Жената е била на почит

  Става въпрос за древно селище край Лехтал, Германия. То датира отпреди 4 000 години. Интересното е, че през 2017 година, учените открили, че повечето семейства имали начало поставено от жена, която изоставила родното си място и се е заселила в Лехтал.

  Това станало в края на Каменната ера и продължило през Бронзовата. Доказателствата сочат за това как преди 4 000 години, в продължение на поне 800 години, жени от Бохемия и от централна Германия сключвали съюзи с мъже от Лехтал. Това било индивидуално решение, а не масово преселване. Така културите се обогатявали, появявали се нови обичаи и се усъвършенствали нови технологии.

  1. Съществуването на писменост в Каменната ера

  В няколко пещери във Франция и Испания са намерени писмени знаци от Каменната ера. Знаците са по-скоро абстрактни. Дълго пренебрегвани, най-сетне и на писмените знаци се дава подходящото внимание. Преди няколко години, скрити между рисунки на бизони, коне и лъвове, учените забелязват малките знаци.

  В над 200 пещери са открити 26 постоянно повтарящи се знака с произход над 30 000 години. Съществува доста интересна връзка обаче – въпреки, че тези знаци датират от 30 000 години, някои от тях се срещат и в древното африканско изкуство и датират отпреди 75 000 години. Може би са още по-стари.

  1. Войните водят началото си от Каменната ера

  Каменните хора не са били особено мирен народ. Въпреки спокойното ежедневие, което е протичало в рисуване на знаци и животни по пещерните стени, осигуряване на храна, е имало и по-различни времена.

  Учените са открили мястото на масов гроб край Натарук, Кения през 2012 година. По това време Натарук е бил място, подходящо за живеене, с вода и плодородна почва. Всички скелети са били със счупени крака в коленете. Открит е и скелет на убита бременна жена преди около 10 000 години. Тялото и било изхвърлено в близка лагуна заедно с телата на още шест деца и няколко жени, както и на много мъже. Какво ли е станало? По телата са открити многобройни белези, които навеждат на мисълта за нечовешка жестокост. Смята се, че е било война за ресурси, но причината е неясна. Каквото и да е станало, събитията случили се край Натарук говорят за това, че и ранните хора са воювали помежду си. Находката в Натарук е най-старото доказателство, че хората са воювали.

  1. Чумата е по-стара, отколкото сме подозирали

  Знаем за последствията, които чумата, причинена от бактерията Yersinia pestis е нанесла на Европа през 14 век. Тя е донесла гибелта на 30 до 60% от населението в много европейски райони.

  Но очевидно чумата е по-стара. Доказателства за това са откритите през 2017 г. скелети от Каменната ера, които носят белезите на тази прокълната болест. Телата са намерени на доста отдалечени места едно от друго. Останките с открити в днешните земи на Германия, Естония, Литва, Русия и Хърватия.

  Теорията на учените е, че бактерията Yersinia pestis се озовава в Европа преди около 5000 години благодарение на степните хора идващи от изток.

  1. Хората от Каменната ера са се развивали

  Скорошните хипотези бяха, че развитието на хората от Каменната ера е дошло заедно с развитието на езика. Нови открития обаче опровергават тази хипотеза с нова – технологичният скок се е случил преди 1.75 милиона години и развитието на инструментите не е било в резултат от развитието на езиковата комуникация на праисторическите хора.

  През 2017 г. се провежда експеримент – учени показват на доброволци как да правят прости и по-сложни инструменти като каменни брадви и ножове. На една група се пускат видеоклипове, които ги учат как да се направят инструментите. Втора група гледа същите видеоклипове, но без звук. Учените следят мозъчната дейност на участниците в реално време. Скокът в уменията не е свързан с езика са открили учените. Оказва се, че за да направят по-трудните инструменти в мозъка на доброволците се активирал същия регион, който използват съвременните пианисти. Тази мрежа включва визуална памет, сложно планиране на действие, звук и сензомоторна информация.

  Само при доброволците, които са гледали клиповете със звук се е активизирал и езиковия център на мозъка. Обаче и двете групи успешно са се справили с по-сложните инструменти.

  Тоест човешкото развитие е започнало още преди 1,75 милиона години, когато първата „музикална мрежа“ се е развила, а с нея и човешкият интелект.

  Автор: Божидара Иванова

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови