Още

  Древни руини, за които все още не знаем почти нищо

  Руини, подобни на Стоунхендж, намиращи се на дъното на езерото Мичиган

  През 2007 Марк Холи сканира дъното на езерото Мичиган в търсене на останки от потънали плавателни съдове. Но вместо това, той открива руини, подобни на Стоунхендж. Холи забелязва огромни камъни, подредени в кръг.

  Почти нищо не се знае относно това кой е сложил камъните там и защо. Сами по себе си те  не представляват нищо особено, но са перфектно позиционирани един спрямо друг, така че да образуват кръг. Ако това е човешка дейност, то би трябвало да са поставени там преди около 6000 – 10 000 години, защото тогава районът е бил сух и е служел като дом за ловци.

  Причината, поради която някои смятат, че руините са по-стари, са откритите петроглифи (изсечени изображения върху камък или скала), на които са изобразени животни, наподобяващи мастодонти. Това древно животно е изчезнало преди около 10 000 години, така че човекът, който е изсякъл изображението, би трябвало да е живял по онова време. За съжаление това е единствената известна информация за Мичиганския Стоунхендж, но тя поражда повече въпроси, отколкото отговори.

  Подводните руини в Япония

  Под водите, в близост до брега на японския о. Йонагуни се намират мистериозни скални образувания, които пораждат сериозни дебати между археолози и геолози. Тези каменни структури приличат на огромни, стъпаловидни монолити.

  1. Освен тях, има и стени с височина до 10 метра и колони, издигащи се на 2 метра. Някои от руините имат квадратни форми, други приличат на фигури и именно това е причината, поради която много експерти смятат, че са създадени от човешка ръка.

  Маасаки Кимура, който пръв открива обекта, твърди, че е открил издълбани в скалите изображения на животни и хора, както и различни символи.  Той твърди, че сред формациите е различил скали с форма на замък, пътища, паметници и дори стадион. Ако това е вярно, то откритието му е нещо удивително, тъй като скалите датират от преди 10 000 години.

  Други смятат, че скалните образувания са на не повече от 2000-3000 години, което също е изумително и поражда въпроса кой и защо е изградил подобно нещо. Кимура вярва, че руините са част от митичния изгубен континент Му (Лемурия).

  Нан Мадол

  Нан Мадол е древен град, построен върху коралов риф в Микронезия. Смята се, че това е единственият древен град, построен върху риф, но това е само началото на онова, което прави Нан Мадол толкова очарователен.

  До ден-днешен не е ясно как хората, които са живели тук, са успели да построян Нан Мадол, какви инструменти са използвали, от къде са взели камъните и как са успели да вдигнат колоните, използвани за изграждането на стената.

  Смята се, че строежът е започнал в началото на 8 или 9 век, но някои вярват, че е много преди това. Градът бил политическо и религиозно седалище на местната династия Saudeleur. Според легендите, Нан Мадол е построен от сестрите магьосници Олисихпа и Олосохпа, които използвали дракони, за да преместят масивните камъни. И все пак, това е само легенда. Само един от камъните тежи около 50 тона. Впечатляващо за хора, които не са разполагали с макари, лостове и дори метал.

  В Нан Мандол нямало достъп до прясна вода и храна за обитателите, така че всичко трябвало да бъде пренасяно с лодка. Градът е изоставен през 17 век, но се използвал за специални религиозни церемонии до 19 век.

  Пумапунку

  Пумапунку е монументален комплекс в Боливия, изграден през 6  век. Отличава се поради много причини – както исторически, така и заради самата му конструкция. Комплексът е съставен от материали, които се различават от всички останали, типични за периода на изграждане.

  Скалите са изрязани перфектно и под точен ъгъл, така че да си паснат идеално като пъзел и да няма нужда от употреба на друг материал, който да ги поддържа заедно. Самото им преместване е било истински подвиг, защото някои от тях достигат до 100 тона, а в района липсвали дървета, които биха могли да се използват при пренасянето на такава тежест.

  Макар да не е напълно сигурно, много експерти смятат, че Пумапунку е служил като духовен и религиозен център. През около 1000 година обектът е изоставен, но причините за това са неясни.

  Джгантия

  Джгантия е вторият най-стар религиозен комплекс в света (на първо място стои Гьобекли тепе). Мегалитният храмов комплекс е на повече от 5500 години, което означава, че е по-стар дори от пирамидите в Египет. Джгантия е разположен на средиземноморския остров Гозо (част от Малтийския архипелаг) и е част от фолклора на местните. Според техните легенди комплексът е изграден от гиганти.

  Комплексът се състои от два изцяло построени храма и един недовършен. Най-южният от тях е най-ранен и най-добре запазен и датира от 3600 г.пр.н.е. Всички постройки са подредени под формата на детелина. Те предхождат откриването на колелото и металните инструменти, което прави Джгантия още по-забележителен.

  Все още няма достатъчно голяма информация за комплекса. Откритите кости на животни карат експертите да смятат, че мястото се е използвало за жертвоприношения.

  Таула

  На испанския остров Менорка се намират мистериозните мегалити Таула, които са с височина от близо 4 метра. Съществуват многобройно теории и някои смятат, че Таула е имал религиозно или астрономическо значение. Археологът Майкъл Хоскин вярва, че обектът е бил място за провеждане на древни ритуали за изцерение.

  Прието е, че мегалитите са построени от местни хора, обитавали острова от 2000 г.пр.н.е, но те не са оставили никакви записки и информация относно причините, поради които са построили Таула. Самата дума „taula”означава „плоча“ на каталонски и тъй като всеки от камъните има плоска плоча на върха си, много експерти смятат, че оттам е произлязло и името на обекта.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link