Още

  Отговори на странни въпроси, които поне веднъж сме си задавали

  Обикновено въпросът „защо“ най-често се чува от устата на децата, които поради възрастта си не знаят много очевидни неща. Но и самите ние като възрастни често не знаем отговорите на въпросите на децата. Ето няколко отговори на въпроси, на които не сме могли да си отговорим.

  Защо мирише толкова добре след дъжд?

  Този аромат се нарича Petrichor (петрикор). Именно с тази дума са решили да назоват миризмата във въздуха, която остава след дъжд. Тя е измислена от двама австралийски учени през 1964 година.

  Заслужава да се отбележи, че при създаването на този аромат една от основните роли играе органичната смес от геосмин. Тази органична материя не е нищо друго освен продукт на жизнената активност на различни микроорганизми, включително цианобактерии и актиномицети.

  Защо плачем, когато режем лук?

  Лукът съдържа летливи масла, които дават на растението характерен аромат. В тези масла се съдържат органични вещества – сулфоксиди на аминокиселини.

  Когато се нарязва лукът, структурата на тъканите му се нарушава, клетките се разкъсват, което от своя страна води до освобождаването на сулфонова киселина, която се превръща в тиопропионалдехид-В-оксид – и именно той причинява сълзите. В допълнение, тези киселини кондензират под формата на тиосулфит, който дава на лука характерната му миризма.

  Следва да се отбележи, че образуването на тиопропионалдехид-8-оксид, в резултат на нарязването на лука, достига пика си 30 секунди след първия прорез.

  Сълзите са защитна реакция на нашето тяло, което започва да произвежда слаб разтвор на сярна киселина. Нашият мозък „информира“, че е време да се отдели голямо количество течност, която да измие дразнещото вещество.

  Колко губи от теглото си златния пръстен, когато го носим?

  Според проучване, проведено през 2008 г. и публикувано в списанието Gold Bulletin, средният златен пръстен губи около 0,12 mg всяка седмица. Химикът Георг Щтайнхаузър, който е автор на изследването, пише: „Повечето злато се губи по време на почивката на плажа, където пръстенът е изложен на абразивния пясък“.

  Защо боклукът мирише повече в горещо време, отколкото в студено?

  Повечето от отпадъците се състоят от органичен материал – кори от плодове и зеленчуци, остатъци от храна и др. Този материал започва да се разлага, излъчвайки неприятна миризма, което сигнализира, че вече не може да се яде. Ако околната среда е топла, органичният материал се разлага по-бързо. Освен това, ние сме по-малко чувствителни в студено време, така че когато топлото време идва, вонята от боклука става по-силна.

  Защо не летят пингвините?

  В еволюцията на птиците, както изглежда, е трябвало да се избира кои умения са  по-полезни: да умееш да летиш или да умееш да плуваш. Тази идея беше представена от учени, чиито изследвания бяха публикувани през 2013 г. в списание Proceedings of the National Academy of Sciences.

  Според изследването пингвините не знаят как да летят, защото тялото им е по-адаптирано към гмуркането, отколкото към полета.

  Защо е трудно да кихате с отворени очи?

  Първо трябва да се отбележи, че ако решите да оставите очите си отворени, когато искате да кихате, те няма да излязат от орбитите. В действителност, по време на кихането ние затваряме очите си само, защото рефлексът се задейства. Когато вашият мозък изпраща сигнал за кихане, част от него ви информира, че трябва да затворите очите си.

  Защо хората вървят напред, а не настрани?

  Ако раците правят това, защо хората не го правят? Дори ако трябва да отидем наляво или надясно, ние все се обръщаме напред. Изследването, публикувано в списанието „Биологични писма“ през 2013 г., показва, че ходенето настрани се нуждае от повече енергия, защото човекът по време на този процес трябва да спре след всяка стъпка, за да предприеме следващата.

  Защо някои хора са покрити с лунички, а други не?

  Клетките в кожата, които произвеждат меланин, се наричат меланоцити. MC1R произвежда протеин, който живее върху тези клетки и съобщава на тялото ви какъв меланин трябва да създаде.

  При смуглите хора меланоцитите по-често произвеждат един вид меланин – еумеланин. При хората, които имат повече феомеланин, кожата е по-бледа и с много лунички. Между другото, такива хора не придобиват тен, т.е. на слънце цветът на кожата им остава почти без промяна, защото феомеланина за разлика от еумеланина – не защитава хората от ултравиолетовите лъчи.

  Възможно ли е да умрете от старост?

  Всъщност, не. Истината е, тялото няма да умре само, защото клетките му стават твърде стари. Старите клетки обаче са много слаби, което може да доведе до неправилно функциониране на органите или до пълното им увреждане. Това означава също, че слабите стари клетки не могат да се борят с болестите със същата лекота, с която правят това младите клетки. Това е причината болестите, които преминават почти незабелязани за младото тяло, могат да бъдат фатални за възрастните хора.

  Защо едната ноздра диша по-добре от другата?

  Дори и да не сте настинали, ноздрите ви разпределят натоварването помежду си: по-голямата част от въздуха влиза и излиза през едната ноздра и много по-малка част от въздуха преминава през другата.

  На всеки няколко часа нашата вегетативната нервна система, която следи сърдечната честота, храносмилането и други важни функции, прави така, че едната ноздра в даден момент поема по-голямата част от работата. При простуда допълнителната слуз предизвиква усещане за задръстване в тази ноздра, която в момента „почива“.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link