авг. 11, 2017
6538 Views

Древните находки в Мичиган

Автор:

В света има много археологически находки, признаването на чиято автентичност значително ще подкопае основите на утвърдената историческа наука. Сред тях са и т. нар. „мичигански антики“ – предмети с ясно изразен средиземноморски произход, открити в  американския щат Мичиган в района на Големите езера.

Първите находки били намерени в средата на ХІХ век. През 1874г. голям интерес предизвикало откриването на полирана каменна плоча с надписи на странен непознат език. През октомри 1890г., по време на строителни работи, художникът Джеймс Скотфорд открил близо до град Едмор останки от древно погребение, сред които имало и необикновена керамична кутийка.

Околността била буквално осеяна с малки могили и хълмове, които, както се оказало по-късно, били древни гробници. Нов тласък историята получила през 1907г., когато от тези артефакти се заинтересували двама жители на Детройт – пасторът Джеймс Саваж и Даниел Сопър. Те били уважавани и авторитетни хора. Отначало Сопър се присъединил към Скотфорд и двамата разкопали стотици погребения в 16 окръга на щата Мичиган. Намерили хиляди артефакти.  Някои от тях продали на частни колекционери, сред които бил и Джеймс Саваж. Той се присъединил към Даниел Сопър. Пасторът бил убеден в автентичността на „мичиганските антики“ и не се отказал от това свое мнение до смъртта си през 1926г.

Даниел Сопър (в дясно)

Какво представляват „мичиганските антики“? Повечето са битови вещи: инструменти, оръжия, съдове, накити и други ежедневни предмети. Инструментите са много разнообразни: брадви, чукове, сърпове, лопати, триони. Те са изработени от самородна мед, чрез коване и леене. Има и предмети, при които към медта са добавени други примеси – резултатът е подобие на бронз. Техните форми не приличат на предметите с индиански произход, а по-скоро са като европейските изделия от бронзовата и ранната желязна епоха. Като цяло, нивото на металургичната технология на „мичиганските антики“ е значително по-високо от това на древните индианци. Намерени са и каменни брадви, които не са характерни за древните индиански култури.

Търговски обучения - myjobistosell.com

Впечатляващи са различните оръжия. Има голямо разнообразие от кинжали, мечове, брадви. Местните народи не познават такива. Някои образци на оръжия най-вероятно са били парадни и имат богата украса. Намерени са чифт метални венци, които учените наричат „кралските корони“. Има много керамични изделия, сред тях и чаши, но орнаментите им не са индиански.

Също така, не са присъщи на индианската култура керамичните маслени лампи – но това са типични битови предмети във всички древни средиземноморски култури.  Необичайни за Америка са и керамичните урни за пепелта на починалия. Освен това, в колекциите „мичигански антики“ има фрагменти от глинени фигурки, изобразяващи хора и украшения под формата на нагръдни висулки с традиционния символ от Близкия Изток – крилат диск. Надписите върху плочки са със странни букви, клинописи и йероглифи и остават неразчетени до ден-днешен. Изображенията често напомнят библейски истории – за потопа и Ноевия ковчег, Вавилонската кула, получаването от Мойсей на плочите с Божиите заповеди.

Находка от Мичиган, разказваща за всемирния потоп

Находка от Мичиган с Вавилонската кула

Още отначало американската преса дискутирала оживено автентичността на „мичиганските антики“.  Преобладавала версията, че това са съвременни фалшификати. През юни 1911г. доведената дъщеря на Скотфорд – Ела Рилей, написала декларация, че всички „антики“ са изготвени от опекуна й в собствената му къща. Но е доста съмнително Джеймс Скотфорд и синовете му в градското си жилище да разгърнат производство, в което да режат, шлифоват и гравират изделия от камък, да пекат керамика, да леят, коват, секат и гравират мед и бронз. И така да направят между 3 хиляди и 10 хиляди предмета, след което да ги закопаят по територията на целия щат Мичиган.

Тогава какво представляват „мичиганските антики“? Въпросът си остава.

loading...
Категория:
Земя · Любопитно
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *