Още

  8 красиви града, които се стараят да намалят трафика до минимум

  В продължение на вече сто години хората карат автомобили. Колата се счита и за основен начин, за да стигнете от точка А до точка B, особено когато става дума за по-големи разстояния. Но, за съжаление, вече не е най-удобният начин за придвижване, особено в градска среда.

  Например, в Лондон ще стигнете много по-бързо там, където отивате, ако карате колело, а не колата. Във всяка страна вече има поне по един град, където трафикът е изключително натоварен. Вследствие на това, в момента все повече градове започват да създават повече и повече пешеходни зони, в които движението на автомобили е абсолютно забранено.

  Ние от ИскамДаЗнам бихме били особено щастливи ако можехме да се поразходим в центъра на някой прекрасен град, където няма да има никакъв автомобилен трафик. Някои градове вече са започнали да работят по осъществяването на тази наша мечта!

  Копенхаген, Дания

  От всички градове в Европа, в Копенхаген има най-малък брой автомобили. През 60-те години на XX век градските власти започнали да разширяват пешеходните зони и да намаляват броя на улиците, по които могат да се движат коли в централната част на града. Днес в Копенхаген дължината на велоалеите е повече от 320 километра, също така, управляващите планират да построят нови магистрали, по които ще се движат единствено велосипеди, като по тези „велосипедни“ магистрали ще може да се стига от центъра до всички предградия на Копенхаген.

  Хамбург, Германия

  Въпреки, че достъпа до центъра на града с автомобил не е изрично забранен, градските власти се стараят да насърчат жителите на Хамбург да изберат алтернативни начини за придвижване – като ходят пеша, карат колелета или като използват градския транспорт. Един проект за т.нар. „зелена мрежа“ също е иницииран – той включва изграждането на множество велоалеи и алеи за пешеходци, които ще бъдат напълно изолирани от пътищата, по които се движат автомобили. Планира се в следващите 20 години да се изградят и много паркове, още повече велоалеи и тротоари за пешеходците в Хамбург. Крайната цел е тази мрежа да обхване повече от 40% от общата площ на града.

  Мадрид, Испания

  Много от главните улици в Мадрид са зони, освободени от автомобилен трафик и всеки, който си позволи да влезе в тях с колата си ще трябва да заплати глоба в размер на приблизително 85 евро. Изключение се прави единствено за тези, които живеят в района. И още – хората, за чиито автомобили е изчислено, че замърсяват в по-голяма степен околната среда, трябват да плащат по-високи такси за паркиране. Градската управа планира и да направи централната част на града изцяло пешеходна зона, като в същото време смята в следващите 5 години да преустрои централните улици по такъв начин, че те да бъдат пригодени само и единствено за пешеходци.

  Париж, Франция

  Преди две години, нивата на замърсяване на въздуха във френската столица се повишиха драстично, което от своя страна принуди правителството да забрани за един ден на коли с четни номера на регистрационните табели да се движат в централната част, а на следващия ден забрани движението на автомобилите с нечетни номера. Само това еднократно действие намали замърсяването с 30%.

  Градската управа планира да увеличи броя на велоалеите и да позволява само на електромобили да влизат в централната част на града. Крайният срок за изпълнението на този план е 2020 година. Понастоящем в центъра на Париж има няколко на брой пешеходни зони, а на жителите на кварталите там не е разрешено да шофират в централната част през уикендите.

  Хелзинки, Финландия

  Очаква се населението на Финландия да се увеличи в следващите 10 години. И обратното – предвижда се, че броя на автомобилите ще намалее драстично. В новосъздаден проект се предвижда трафика на автомобили да бъде пренасочен изцяло към предградията, а в центъра да се движат единствено превозните средства, принадлежащи към градския транспорт. Разработени са и множество мобилни приложения, които да помагат на жителите и гостите на града да откриват най-близката точка, в която се предлагат велосипеди под наем, както и най-близката спирка на трамваите. Вследствие на тези усилия, автомобилите стават все по-ненужно и по-нежелано средство за придвижване във финландската столица.

  Ченгду, Китай

  Първоначалният дизайн на улиците на това китайско предградие е имал за цел да позволи на жителите му да достигнат пеш до всяка една точка в рамките на само 15 минути. Автомобилният трафик е разрешен само в половината от пътните артерии, а другата половина е предназначена за велосипедисти и пешеходци.

  Богота, Колумбия

  В Богота велоалеите и пешеходните зони са били създадени през 50-те години на XX век. Днес, общата дължина на велоалеите възлиза на над 300 километра. По повечето от улиците в центъра движението на автомобили е абсолютно забранено, като единствено превозните средства на градския транспорт могат да се движат по тях.

  Милано, Италия

  Градската управа в Милано раздава безплатни карти за градския транспорт на всички жители на града, които умишлено оставят автомобилите си у дома и ги карат възможно най-малко. Всички автомобили се регистрират в специална система. Когато автомобилът е паркиран, по картата на собственика му се превеждат пари за билет за автобус или влак.

   

   

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link