Още

  Дуелите с пистолет – етикет и правила

  Дуелите през 17 и 18 век са се провеждали най-често със сабя, но през 19 век започва употребата на пистолети за тази цел. За щастие към края на 19 век те излизат от мода. Въпреки това, преди изчезването на дуелите, съществува „Royal Code of Honor” или кодекс на дуелирането, който се отнася както за главните участници, така и за техните секунданти. „Никой дуел не може да се счита за оправдан, ако може да бъде отхвърлен с чест, поради което призивът към оръжие винаги трябва да бъде последна възможност.“ – това е само едно от нещата, записани в кодекса за дуелиране.

  Това означава, че е редно да се направи всичко възможно дуелът да бъде избегнат. Например, ако един джентълмен е бил обиден или е преживял вербално или физическо насилие, той първо трябва да потърси обезщетение за нападението чрез съдилищата. Освен това, всяко предложено извинение се считало за достойно и ако бъде прието, по този начин също се избягвало ненужното дуелиране с противника.

  Дори когато все пак се стигало до дуел, се очаквало, че след всеки изстрел на пистолета, трябва да се направят опити дуелиращите се да се помирят. Всеки от тях трябвало да се държи както подобава. Правилата при дуелирането били толкова важни, че в кодекса е отбелязано, че „ако някой се опита да се отклони от правилата, противникът му ще бъде оправдан, а той самият няма да бъде признат за джентълмен“.

  Някои от правилата при дуелиране са следните:

  1. Дуел не бива да се провежда в неделя, на празник или в близост до място за обществено поклонение.
  2. Джентълмен, който цени своята репутация, не бива да започва дуел или да бъде секундант на някого, ако предпочита насилието и използва удари с юмрук, пръчка или ръкавица, или нарича противника си лъжец, страхливец или друго обидно определение.
  3. Никой джентълмен не бива да приема да бъде секундант, без да получи от приятеля си писмено изявление.
  4. Участникът в дуела не бива да носи светли дрехи, военна униформа или дрехи с орнаменти, които биха привлекли окото на противника му, защото това може да повлияе на резултата от дуела.
  5. Никой от джентълмените не бива да носи очила, освен ако принципно не ги носи по улиците на града.
  6. Между противниците трябва да има разстояние от поне 10 метра.
  7. Противниците трябва да стрелят едновременно и по сигнал, без преди това да са насочили ръката към целта си.
  8. Всеки от противниците трябва да стреля веднъж и ако нито един от двамата не е улучен, но предизвикващият дуела е удовлетворен, дуелът приключва. Ако обаче предизвикващият не е удовлетворен, дуелът продължава. Не са разрешени повече от три изстрела, тъй като това би се считало за варварство.
  9. Нито противникът, нито секундантът нямат право да изоставят ранен джентълмен, без преди това да му осигурят подходящ превоз за напускане мястото на дуела.
  10. Когато дуелът приключи, секундантите трябва да напомнят на приятелите и близките на дуелиращите се, че най-малката недискретност би могла да поднови спора им. Противниците трябва да се въздържат от разговор по темата, за да не възобновят вече затворените рани.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link