Още

  Джейн Шор – вдъхновението за сцената с „Пътя на срама“ от „Игра на тронове“

  През вековете, освен на ласките на любимия си, любовниците на кралете се радвали на определени облаги – бижута и други дарове, имоти и дори позиции в двора за нейни близки и роднини.

  Но когато въпросният крал загинел нещата ставали опасни много, много бързо. Често наследниците и останалите му законни роднини се отнасяли изключително враждебно към бившата любимка на краля. И тъй като тя вече не разполагала с неговата закрила, усмивките се превръщали в злобни погледи.

  Един такъв пример е Алис Перърс, любовницата на Едуард III, описана като “разпусната жена“ от историците. Но благодарение на аферата ѝ с много по-възрастния от нея крал, тя станала най-богатата жена в Англия. Съществува история, най-вероятно невярна, но все пак любопитна, според която, когато Едуард III легнал на предсмъртното си легло през 1377 година, а Алис Перърс вместо да се грижи за него, била заета да сваля пръстените от ръцете му. Не е ясно дали това действително се е случило, но е сигурно, че след като кралят бил обявен за мъртъв, Алис била прогонена от кралството, а земите ѝ били конфискувани.

  Едуард III

  Три века по-късно, когато Чалрз II умирал, той мислел единствено за съдбата на една от своите любовници. Чарлз II повикал брат си – бъдещия крал Джеймс II и го умолявал да не оставя „бедната Нели да умре от глад“. В продължение на години кралят имал афера с любовницата си Нел Гуин, която била актриса. Джеймс II не е сред любимите управници на Англия, но изплаща дълговете на Нел и ѝ дава пенсия преди тя да почине от сифилис през 1687 – три години след смъртта на Чалрз II.

  Нел Гуин

  Но любовницата, която имала най-лош късмет от всички, след като изгубва защитата на своя крал, е Джейн Шор – метресата на крал Едуард IV. Всъщност изпитанието на Шор е толкова популярно, че именно то вдъхновява Джордж Р. Р. Мартин за сцената с „Пътя на срама“, изминат от Церсей Ланистър. Авторът споделя пред “Entertainment Weekly”, че е базирал конкретно тази част с Церсей на Джейн Шор, която била наказана по същия начин, след като нейният любим крал загинал.

  „Било е наказание срещу жените с цел да пречупят тяхната гордост. А Церсей се определена със своята гордост“ – казва Мартин. В „Игра на тронове“ Церсей Ланистър е принудена да премине гола по улиците, докато междувременно чува виковете „Срам! Срам! Срам!“ от тълпата.

  Джейн Шор по „пътя на срама“

  Джейн Шор, която преминава по истински „път на срама“ през 1483 година, била жестоко унижена, но ранният ѝ живот изглеждал добър. Тя е родена с името Елизабет Ламбърт, а баща ѝ бил търговец на тъкани. На младини Елизабет е омъжена за проспериращия златар Уилям Шор, а след развода си се запознава с краля.

  Едуард IV бил истински донжуан. Той сключва таен брак с вдовицата Елизабет Уудвил, след като усилено се опитвал да я направи своя любовница. Тя обаче го заплашва, че ще се самоубие, ако той не я направи своя съпруга. От брака си Едуард IV и Елизабет имат много деца и двамата изглеждат щастливи заедно, но кралят продължава да поддържа афери с различни жени. Той дори станал известен с това, че се отказвал от тях внезапно, както и че ги „предавал“ на приятелите си, което изключително много разстройвало дамите.

  Но ако Едуард IV истински е обичал някоя от своите метреси, това била Джейн Шор. Тя била великолепна, наричали я „Розата на Лондон“. Връзката ѝ с краля започва през 1476  и двамата остават заедно до неговата смърт. Някои вярват, че Едуард IV наричал Джейн своята „най-щастлива“ метреса – тя била мила, любезна и със страхотно чувство за хумор.

  Едуард IV

  Едуард IV се разболява на 40-годишна възраст и умира на 14.04.1483 година. Джейн била шокирана, но все пак в началото успява да се погрижи за бъдещето си, осъществявайки връзки както с един от синовете на Едуард IV – Томас Грей, така и с най-близкия приятел на починалия крал – Уилям Хейстингс.

  Атаката срещу Джейн Шор не идвала от вдовицата на краля Елизабет Уудвил, нито от нейните деца, а от по-малкия му брат Ричард III. Джейн била публично обявена за „срамна и злочеста жена“.

  Ричард III сяда на трона, въпреки че наследници на Едуард IV са синовете му Едуард V и брат му Ричард. Двете момчета обаче били затворени в Тауър. Тяхната съдба е неизвестна.

  Ричард III бил ненавиждан от мнозина и особено от кралица Елизабет, която се страхувала от него и дори избягала в Уестминстърското абатство, търсейки убежище. След като са образувани някои конспирации срещу него, Ричард III решава да предприеме действия. Без съдебен процес той обвинява Уилям Хейстингс в предателство и той е екзекутиран в рамките на няколко часа след присъдата.

  Ричард III

  Джейн Шор е обвинена в това, че е пренасяла съобщения между кралица Елизабет и Хейстингс, чрез които те са поддържали заговора срещу Ричард III. Наказанието ѝ било покаяние по улиците на Лондон.

  Тя била принудена да мине през града, облечена единствено с едно наметало и свещ в ръка. Тълпата ѝ се присмивала и подигравала, но тя не е наранена физически.

  След „Пътя на срама“ Джейн била изпратена в затвора Лъдгейт. Там тя получава писмо от един от доверениците на Едуард IV – Томас Линам, който урежда нейното освобождаване и се жени за нея. Когато Томас Мор среща Джейн вече като възрастна жена, той пише, че красотата ѝ все още не била увехнала.

  Историята не ни разказва как Джейн Шор се е възстановила след нейния „път на срама“, но актрисата Лина Хийди, която играе ролята на Церсей Ланистър в „Игра на тронове“ казва пред интервюиращите, че ѝ е било страшно трудно да заснеме сцената. „Не мисля, че някой заслужава подобно отношение“ – казва тя.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link