Още

  Любопитни факти за държавата Тувалу

  Тувалу е островна държава, разположена в южния Тихи океан.

  Официалното име на страната е Тувалу.

  Най-близките ѝ съседи са Соломоновите острови на югозапад, Науру на северозапад, Кирибари на север, Токелау на изток, Уолис и Футуна на югоизток и Фиджи на юг.

  Тувалу се намира на 4000 километра североизточно от Австралия като е разположена почти на половината от пътя между Хаваи и Австралия.

  В страната има два официални езика – тувалуански и английски.

  При последното преброяване от 2017 година в Тувалу живеят 10 045 души.

  Тувалу е четвъртата най-малка страна по площ (26 кв.км), следвайки Ватикана, Монако и Науру.

  Тувалу е вулканичен архипелаг, който се състои от три коралови острова: Нанумана, Ниутао и Ниулакита, както и от 6 атола – Фунафути, Нанумеа, Нуи, Нукуфетау, Нукулаелае и Ваитупу.

  Максималната надморска височина в страната е 4.6 метра, която се намира в Ниулакита. Поради тази причина Тувалу е на второ място (след Малдиви) в списъка за най-малка максимална надморска височина.

  Красивата страна с тюркоазено синя вода и перфектни плажове е малко известна за туристите, затова Тувалу е сред най-рядко посещаваните страни в света (само около 2000 души годишно).

  Там климатът е влажен, а средната годишна температура е 30 градуса по Целзий. Почти няма смяна на сезоните или ако има, тази промяна е неосезаема за хората.

  В Тувалу има два периода, които са като сезони – това са влажният сезон (от ноември до април) и сухият сезон (от май до октомври).

  В така наречения предевропейски период се смята, че е имало чести пътувания с кану сред островите от региона, включително Самоа и Тонга. Осем от общо 9-те острова на Тувалу били заселени. От там идва и името на държавата, което на техния език означава „осемте, които стоят заедно“.

  Европейците посещават Тувалу за първи път на 16.01.1568 година по време на пътуването на Алваро де Менданя де Нейра от Испания, който преминал край бреговете на остров Нуи, наричайки го Isla de Jesús (Островът на Исус).

  През 1819 година остров Фунуфати е наречен Елис Айлънд. Името Елис по-късно е дадено от географа Александър Джордж Финфли и на всичките 9 острова.

  Островитепопадат под британска сфера на влияние в края на 19 век, когато всеки от тогава наречените Елис Айлънд е обявен за Британски протекторат от капитана на кораба “Curacoa”.

  Островите са Британски протекторат от 1892 до 1916 година като част от British Western Pacific Territories, а по-късно като част от Острови Гилбърт и Елис – от 1916 до 1974.

  През 1974 година жителите на островите гласуват за отделяне от Великобритания и за получаване на независимост от нея като се отделят от остров Гилбърт, който след това получава името Кирибати.

  Тувалу получава своята пълна независимост на 1.10.1978 година.

  На 5.09.2000 година Тувалу става 189-ят член на ООН.

  Жителите на страната се занимават основно с агрикултура и риболов.

  Един от най-големите източници на приходи е от техния домейн от първо ниво .tv.

  Най-шороко разпространените култури в Тувалу са кокосът и растението таро.

  Кухнята на Тували се базира основно на кокосовите орехи и многобройните видове риби, които местните могат да ловят в океана и лагуните на атолите.

  На островите престъпността е сведена до минимум, там няма заплахи от терористични атаки, а страната не разполага с военна сила.

  Транспортът в Тувалу е ограничен като общата дължина на пътищата е 8 километра.

  Глобалното затопляне е основната заплаха за страната, тъй като средната ѝ надморска височина е по-малко от 2 метра. Това означава, че Тувалу може да е сред първите страни, които да изпитат отрицателните ефекти на покачването на морските нива.

  В Тувалу няма почти никакви бозайници, макар че могат да се срещнат някои видове прилепи, които са пристигнали там преди хиляди години.

  Традиционният спорт в страната е „kilikiti”, който силно наподобява крикета.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link