Още

  Една от най-мощните слънчеви бури ни е пропуснала на косъм преди 2 години

  Земята се е разминала на косъм от катастрофална слънчева буря през 2012г, която е можела да върне цивилизацията в 18-ти век. Как едно такова голямо събитие е останало незабелязано?

  На 23 юли 2012г, най-мощната слънчева буря от 150 години насам е причинила коронарно изригване, което за наше щастие ни е пропуснало. Същото обаче не може да се каже за слънчевата обсерватория STEREO-A, оказала се на пътя на изригването. Ако събитието се е било случило само седмица по-рано, нещата щяха да бъдат доста по-сериозни – все още щяхме да се възстановяваме от опустошителния ефект на Слънцето.

  Една от най-мощните слънчеви бури ни е пропуснала на косъм преди 2 години

  Слънчевите бури започват с експлозия, наречена слънчево изригване, която изпраща към Земята рентгенови лъчи и UV радиация с невероятна скорост, а те йонизират горните слоеве на атмосферата. Това може да наруши работата на GPS системите и да предизвика смущения в радиокомуникациите. Малко след това идват и заредени с още повече енергия частици, които изпържват системите на сателитите. Чак тогава виждаме изригването, на което може да му е нужен цял ден да прекоси разстоянието от Слънцето до Земята. Тези изригвания представляват изхвърляне на слънчева маса в над повърхността на Слънцето, преплитаща се с линиите на магнитното му поле. При едно такова събитие се освобождават до 100 милиарда кг плазма в космоса.

  Тези екстремни слънчеви бури не са ни чужди. През 1859г, подобно събитие прекъсва телеграфните линии по цял свят и дори причинява пожари в телеграфните станции. Ако такова нещо се случи днес, щетите биха възлизали на над $2 трилиона.

  Благодарение на космическата обсерватория STEREO-A, поела удара на 23 юли 2012г, учените знаят доста повече за събитието. Космическият апарат може да измерва параметрите на такива бури. След разглеждане на информацията, учените са заключили, че слънчевата буря е била сравнима с тази от 1859г и поне два пъти по-силна от тази, която през 1989г остави Квебек на тъмно. Според изчисления на базата на слънчеви бури, наблюдавани през последните 50 години, учените смятат, че има 12% шанс толкова силна буря да ни удари в следващите 10 години.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови