Още

  Производството на палмово масло убива маймуните и унищожава горите

  От години, природозащитниците предупреждават, че голямото търсене на палмово масло (червеникавата субстанция, извличана от плодовете на палмите, която се използва в безброй продукти, от маргарин до козметика) представлява сериозен риск за животните в дъждовните гори на югоизточна Азия, които биват разчиствани за култивиране на палми. В Индонезия – един от големите производители на палмово масло, където се изсичат дъждовни гори по-бързо от където и да е другаде на планетата  – стотици застрашени орангутани са убити от работници на плантациите.

  Производството на палмово масло убива маймуните и унищожава горите

  Сега, след нови проучвания, става ясно, че разчистването на горите за производство на палмово масло застрашава и маймуните на Африка. В някои африкански страни, 80% от годната за култивиране земя се застъпва с естествения хабитат на шимпанзета, бонобо и други маймуни.

  Friends of the Earth предупреждават, че производството на палмово масло е от особена заплаха за речните горили, един от най-застрашените видове в света. Останали са едва 250 такива горили, живеещи на границата между Нигерия и Камерун – място, където се подготвят огромни площи за нови плантации.

  Производството на палмово масло убива маймуните и унищожава горите

  Но природозащитниците не призовават хората да спрат да използват продукти с палмово масло. Заместването му с масло от слънчоглед, соя или рапица всъщност може да влоши проблема, тъй като те не дават толкова много масло, колкото палмите. Вместо това, те се опитват да накарат производителите да преминат на устойчиво палмово масло, което може да се произвежда в плантации, разчистени преди 2005г и без да застрашава биоразнообразието.

  За последните 10 години търсенето на палмово масло е нараснало пет пъти, а до 2050г се очаква да скочи с още 50% и да достигне 77 милиона тона на година.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови