Още

  Едни от най-известните банкови обирджийки в САЩ

  Според ФБР, през последните години броят на банковите грабежи, извършени от жени- обирджийки се увеличава. Например, статистическите данни за 1-вото тримесечие на 2011 г. показват, че около 6% от банковите обири са извършени от нежния пол. Това е почти същото като през 2009 г., когато започва световната финансова криза и с 25% повече от данните от 2002 г.

  И така, какво кара една жена да тръгне да обира банка? Органите на реда твърдят, че в повечето случаи това е банална липса на пари, а не алчност или жажда за приключения. Но, както се вижда по-късно, това не винаги е така. Във всички случаи, обаче, банковият обир е престъпление, наказуемо до 26 години затвор в Съединените щати, а ФБР обикновено успява да арестува трима от четирима обирджии.

  В този материал ще ви разкажем за едни от най-известните банкови обирджийки в САЩ, които поставят „на нокти“ органите на реда и банките.

  Бони Паркър

  Може би най-известната банкова обирджийка за всички времена е Бони Паркър, който е била партньор на Клайд Бароу.

  След като години наред бягат от правосъдието заради убийствата, ограбвайки магазини, бензиностанции и малки банки по пътя си, на 23 май 1934 г. Бони и Клайд попадат в засада и са убити по един от селските пътища на Луизиана. Тексаските рейнджъри и полицията чакали колата им край пътя и след това я надупчили със 167 куршума. Когато Бони била открита, тя държала автоматичен пистолет, сандвич и пакет цигари. Клайд, когото било невъзможно да разпознаят заради раните, държал револвер.

  Телата на двойката били публично показани в Далас, след което били погребани в семейното гробище. Общо Бони и Клайд били отговорни за убийството на 9 полицаи и безброй цивилни.

  „Обирджийката от църквата“

  След множество банкови грабежи в Кълъмбъс, Охайо, 46-годишната Силвет Филис Гилбърт най-накрая била заловена. Органите на реда й дали прякора „Обирджийката от църквата“, тъй като след един от първите си грабежи свидетелят заявил, че прилича на жена, която редовно ходи на църква.

  На 5 януари 2011 г. тя е обвинена в 12 престъпления от втора степен и в 12 грабежа от трета степен, включително голям брой банки и предприятия между януари 2006 г. и декември 2010 г. Гилбърт била арестувана на 23 декември 2010 г. и сега е в затвора на окръг Франклин.

  „Барби бандитки“

  Хедър Джонстън и Ашли Милър получили медийния си прякор „Барби бандитки”, след като през февруари 2007 г. ограбили един от клоновете на Банк оф Америка в Акварт, Джорджия.

  Момичетата, които ограбили банката в дизайнерски дънки и слънчеви очила, били навършили 18 години по време на грабежа, а репортерите се шегуват с възрастта им, като например: „Полицията не може да разбере дали са имали придружител, за да избягат от мястото на престъплението или са били достатъчно възрастни, за да се измъкнат сами.“

  Момичетата се запознали по време на работа в стриптийз клуб и планирали обира заедно с гаджето на Хедър Джонстън – Майкъл Частанг и банков чиновник. Милър била осъдена на 2 години затвор, а Джонстън – на 10 години условно за това, че се съгласила да сътрудничи на органите на реда.

  Кора Хабърд

  През август 1897 г. 27-годишната Кора Хабърд е арестувана за обира на McDonald County Bank в Пайнвил, Мисури. Тя впечатлила всички около себе си с пълната липса на угризения. В град Джоплин Кора казала пред „Дейли Хералд“, че по време на грабежа тя не се бояла и съжалявала само за това, че тя и нейните съучастници не ограбили „целия проклет град“.

  Хабърд и нейните съучастници планирали грабежа си месец по-рано във ферма в Оклахома. Кора с къси коси, облечена в мъжки дрехи, държала конете, докато нейните съучастници ограбвали банката.

  Те избягали, но след няколко дни и след няколко престрелки властите ги настигнали в дома на бащата на Хабърд. По време на претърсване на къщата били намерени пари и револвер с калибър Colt 45 с надпис „Боб Далтън“ на дръжката, което на пръв поглед потвърждава твърденията на Хабърд за връзка с известната банда на Далтън.

  Старлетката

  В началото на 2010 г. серия от 10 банкови обира отвежда полицията до престъпничка на име Старлетката. Само за една седмица тя ограбила 5 банки в окръг Лос Анджелис, включително две банки в един ден.

  Органите на реда й дали този бляскав прякор, въпреки непривлекателния ѝ външен вид – пълна жена в широки дрехи, слънчеви очила, чанта през рамо и мобилен телефон до ухото си.

  През май 2010 г. говорител на ФБР заявява в интервю за Лос Анджелис Daily News, че по това дело са задържани две жени и че следователите смятат, че Старлетката не е една жена, а няколко. Доколкото ни е известно ФБР не разкрива дали тези жени действително са участвали в грабежите и наложени ли са им някакви присъди.

  Автор: Десислава Михалева

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link