Още

  Експериментът – ТРЕТАТА ВЪЛНА: как се манипулира масовото съзнание

  Всичко започнало като обикновен урок по история, но завършило много нестандартно: някои ученици дори получили нервни сривове. През есента на 1967 г. в Калифорния (САЩ), в урок по история, учителят Рон Джонсън разказвал на учениците от 10-ти клас за нацистка Германия, за концентрационните лагери и изтребването на онези, които не принадлежат към арийската раса. Един много умен ученик задал въпрос, който поставил учителя в неудобно положение: „Защо обикновените германци са подкрепили политиката на унищожаване на други хора, защо не са се противопоставили?“ Прозвучал звънеца и Рон така и не отговорил на този въпрос. За своя изненада той намерил отговора на въпроса на ученика, подготвяйки се за следващия урок по история. И решил да покаже на класа как на практика работи механизмът на „масовото съзнание“.

  В понеделник Рон Джонсън, който влязъл в час в същия клас с 15-16-годишни младежи, обявил темата на урока – „Дисциплина“. Той изнесъл мини лекция за ползите от дисциплината: това е пътят към успеха. В речта си учителят се фокусирал върху истинските истории на успешни хора, които са постигнали целите си благодарение на дисциплината. След мини лекцията Рон наредил на всички да седнат и да погледнат право напред. След това заповядал на учениците да станат и да седнат и да повторят тези заповеди няколко пъти. Когато г-н Джонсън се убедил, че всички изпълняват точно командите му, той наредил на учениците да напуснат аудиторията, да изчакат 2 минути пред вратата и много тихо, почти безшумно да се върнат в класната стая и да заемат местата си. За негова изненада децата направили точно това. В края на урока господин Джонсън точно, кратко и ясно получил отговори на поставените от него въпроси. Дори пасивните деца много активно участвали в тази „игра“.

  Във вторник учителят влязъл в класа преди началото на урока, но за негова изненада открил, че децата вече са на местата си и седят тихо. Той написал темата на урока на черната дъска – „Общност“. Рон говорил за силата на общността и разказал на децата за лозунга на „Третата вълна”: „Силата е в дисциплината, силата е в общността”. Първоначално учениците изговаряли шепнешком тези думи, после започнали да говорят ясно, след това преминали на по-високи тонове и накрая много бързо възкликвали. Завършвайки урока учителят показал специален жест “Салютът на Третата вълна” и казал, че отсега нататък всички деца трябва да се поздравяват само по този начин.

  В сряда Рон дал специални билети за участниците в „Третата вълна“ на всички. Децата, които учели в този клас, получили такива документи и само трима – специални билети с червени знаци. Тези етикети означавали, че избраните учевидци са назначени за старейшини и от тях се изисква да докладват на г-н Джонсън за всичко, което се случва в класната стая и в училището. На третата среща дошли не само ученици от експерименталния клас, но и някои младежи от други класове, което много изненадало Рон. До вечерта над 200 ученика се включили в „Третата вълна“.

  В четвъртък Рон Джонсън открил, че на доброволен принцип повече от 20 души са били ангажирани с информирането на своите съученици, а повече от половината от членовете на „Третата вълна“ заплашвали други ученици и твърдяли, че те са специални. В същия ден учителят обявил, че четвъртъкът ще се проведе под мотото „Гордост”. Според установената схема той изнесъл лекция за гордостта и ролята й в живота на всеки човек и обществото като цяло. Повече от 80 души дошли в класната стая и слушали внимателно г-н Джонсън. Освен това, завършвайки урока, Рон помолил да излязат от залата трима души, които смятал за неблагонадеждни, след което разкрил тайната на своите ученици: те са избрани и те са бъдещето на държавата. „Хиляди ученици в цяла Америка влязоха в нашето общество, вие сте млади, умни и вие сте бъдещето на САЩ. Ако променим правилата в това училище, можем да променим обществото и всичко около нас. Утре точно на обяд ще говори нов лидер – бъдещият президент. Елате утре и ще разберете всичко.“

  Последният етап от експеримента се провел в петък: 200 младежи чакали в залата г-н Джонсън. На свой ред Рон помолил няколко от приятелите си да играят ролята на фотографи и журналисти. Те снимали без да спират и питали учениците какво трябва да се случи днес. В 11.45 Джонсън влязъл в стаята. Той поздравил със „салют“ и всички, събрани в един миг, отговорили със „салют“. Той произнесъл мотото на „Третата вълна“ и децата започнали да го скандират по-силно и по-силно всеки път. Няколко минути преди определения час Рон включил телевизора, но нищо не се случило: нямало нов водач, изглежда, че телевизията не знаела за съществуването на „Третата вълна“. И тогава учителят казал, че няма нов лидер, че „Третата вълна“ е само експеримент, и че всички членове на тази организация не са по-добри от фашистите, защото през тези пет дни правят почти същото като германците по време на войната: масово сплашване на обществото, твърдо убеждаване на всички, че са различни и избрани за нещо ново и велико. След това той показал на всички филм за нацистките реалности на войната. Децата напуснали стаята разочаровани и разстроени, много от тях плачели. Някои дори получили нервен срив.

  Дълго време този експеримент бил непознат за обществеността, защото Рон Джонсън наредил на всички ученици да мълчат за него и те, заради чувството си на срам, мълчали много години. Историята на неговия „опит“ учителят публикувал в края на 70-те години на ХХ век. Този необичаен урок бил въплътен три пъти в документални филми: през 1981 г. (“Вълната”), през 2008 г. (“Експеримент 2: Вълната”) и през 2010 г. (“Планът на урока”).

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link