мар. 25, 2020
25264 Views

Ел Чапо, Ескобар и още 9 най-богати и жестоки наркобарона в света

Автор:

Компания Curve Digital обяви излизането на видео игра, базирана на престъпния живот на известния колумбийски наркобос Пабло Ескобар.

Криминалната история на живота на световноизвестен престъпник понякога е толкова невероятна, че надминава дори здравия разум, така, че тя има място във филмите. Но освен Пабло Ескобар, светът позна поне още десет други също толкова нахални, жестоки и невероятно богати наркобосове.

Франк Лукас

Състояние: 50 милиона долара.

Франк Лукас е все още жив и е на 87 години, което е изключително нехарактерно за престъпник от неговото ниво. Той натрупал богатство, превозвайки килограми хероин от Азия до САЩ по време на войната във Виетнам, криейки наркотици в ковчезите на загинали американски войници. През 70-те е арестуван и осъден на 70 години затвор, но успява да предаде своите съучастници, което довело до повече от сто ареста. След като излежава 5 години, Лукас е освободен, но година по-късно отново е заловен, този път като купува кокаин. Излиза през 1991г.

Въз основа на биографията му е заснет филма „Американски гангстер“

Хосе Фигероа Агосто

Състояние: 100 милиона долара.

Хосе Фигероа Агосто е известен още с псевдонимите Джуниър Капсула и Пабло Ескобар от Карибите, контролирал доставките на колумбийски кокаин за САЩ през Пуерто Рико и Доминиканската Република. Както подобава на истински наркобос, през 1999 г. Хосе избягал от затвора, когато бил осъден на 209 години затвор, променил няколко пъти външния си вид и раздал големи подкупи на полицията, за да не бъде отново вкаран в затвора. В момента Хосе излежава присъда, а 100-те му милиона са на тайно място, известно само на него.

Ники Барнс

Състояние: 105 милиона долара от продажбата на хероин.

Подобно на много наркотърговци, самият Барнс нямал нищо против веществата. Започва да употребява хероин в младежка възраст. Най-накрая решава, че е по-добре да продава наркотици, отколкото да ги купува. И така започва бурната му кариера.

През 70-те години той лично се провъзгласява за „господин Недосегаем“ поради многобройните арести, водещи до нищо, винаги успявал да се измъкне. По този начин той много ядосвал полицията и американския президент Джими Картър.

Барнс бил затворен за цял живот. Наркодилърът помогнал на правосъдието като дълго време работил като информатор. За дългогодишната си служба той бил помилван и освободен през 1998 г.

Пол Лир Александър

Състояние: 170 милиона в продажба на кокаин.

Пол Лир Александър, или просто Ел Парито Локо, работел по едно време като информатор на Управлението за борба с наркотиците. В същото време той активно разширявал бизнеса си, съсипвал конкуренти и установявал силни връзки за собствения си бизнес.

През 2010 г. той избягал от бразилски затвор и все още е в списъка на издирваните.

„Фриуей“ Рик Рос

Състояние: повече от 600 милиона долара.

През 80-те търгувал с крек и изкарвал повече от половин милион долара. През 1996 г. е осъден на доживотен затвор, който в началото е намален на 20 години. В резултат на това той бил освободен след 10 години за „примерно поведение“.

Той е по-известен с това, че съди рапъра Рико Рос за това, че използвал псевдонима му.

Рафаел Каро Кинтеро

Състояние: над 650 милиона долара.

Рафаел Каро Кинтеро е основател на мексиканския наркокартел Гуадалахара, станал известен през 80-те. По време на престъпната си дейност той убива няколко души, включително пилот и федерален агент. Арестуван е за убийство през 1985 г. и освободен от мексикански затвор през 2013 г. Правителството на САЩ обаче не харесва факта, че Кинтеро е освободен и помолило да бъде арестуван отново. В момента Кинтеро е издирван в Мексико, Америка и няколко други страни.

Хоакин Гусман Лоера

Състояние: 1 милиард долара.

Хоакин Гусман или, както го нарича народа, Ел Чапо, е лидер на картела Синалоа. Основната му дейност била доставката на кокаин, хероин и марихуана между Америка и Мексико.

Известен с факта, че след смъртта на Осама бин Ладен става най-опасният издирван престъпник в света. Управлението за борба с наркотиците смята Гусман за най-влиятелния дилър на наркотици в историята, който надминава самия Пабло Ескобар.

Въпреки факта, че Ел Чапо няколко пъти бяга от затвора, в момента той е в затвора. Наркобаронът бил заловен при засада през 2016 г., след като се среща с американския актьор Шон Пен. Тази среща помогнала на органите на реда да проследят Ел Чапо.

Гриселда Бланко

Състояние: 2 милиарда долара.

Гриселда Бланко е сред пионерите в наркобизнеса, като изгражда империята си през 70-те години. Хората я наричат кръстница на кокаина, а тя ръководела криминалния картел Меделин.

Известна е и с това, че е била омъжена три пъти, погребала е и тримата си съпрузи (смята се, че сама е застреляла втория си съпруг). Известно е, че Бланко обичала да прави любов с мъжете като насочвала пистолет към тях.

През 2012 г. тя е застреляна от преминаващ наблизо неизвестен мотоциклетист. И самата тя някога е измислила този метод за убийство по време на борбата с конкурентите си.

Карлос Ледер

Състояние: 2,7 милиарда долара.

Един от основателите на картела Меделин, известен с множество иновации в бизнеса с наркотици. Той излиза с маркетингова кампания – „първата доза е безплатна“. В един момент Ледер иска да легализира бизнеса си и предлага на президента на Колумбия да изплати целия външен дълг на страната.

Според официални данни, в момента излежава присъда в американски затвор за срок от 135 години. Тъй като точното място на затвора не е известно, се носят слухове, че той е попадал в програмата за защита на свидетели и отдавна е на свобода.

Амадо Карийо Фуентес

Състояние: повече от 25 милиарда долара.

Амадо Фуентес бил наречен Властелин на небето за това, че транспортирал кокаин в самолети. Въпреки факта, че Фуентес винаги се е опитвал да остане на заден план, американската полиция направила всичко възможно, за да се добере до престъпника. Поради това Властелинът на наркотиците трябвало да промени външния си вид с помощта на пластична хирургия. Фуентес обаче умира по време на операцията, очевидно поради смъртоносна смес от обезболяващи.

Пабло Ескобар

Състояние: 30 милиарда долара.

Името Пабло Ескобар винаги изниква, когато някой наблизо произнесе думата „кокаин“. Списание „Форбс“ изчислява, че Ескобар контролира 80%  от световния бизнес с кокаин.

Смятан е за един от най-опасните и жестоки престъпници в историята. На него се приписват убийства на политици, съдии, журналисти, полицаи и дори обстрел на цивилен самолет.

Синът на наркобарона Себастиан Марокин (Хуан Пабло Ескобар) казва, че веднъж, когато за пореден път се криел от правителствените агенти, Ескобар, заедно със сина и дъщеря си, се озовал в планински заслон. Нощта била изключително студена и опитвайки се да стопли дъщеря си и да сготви, Ескобар изгорил около 2 милиона долара в брой.

Автор: Десислава Михалева

loading...
Категория:
Личности · Любопитно
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *