Още

  Езерото на медузите

  Езерото на медузите е солено езеро, намиращо се на остров Ейл Малк в Палау. Ейл Малк е част от островите Рок – група от малки, скалисти и предимно ненаселени острови между Корор и Пелелиу. Езерото е известно с милионите златни медузи, които мигрират хоризонтално през него всеки ден.

  Езерото на медузите е свързано с океана чрез цепнатини и тунели в скалите на древен миоценски риф. Въпреки това обаче е достатъчно изолирано и условията в него са достатъчно различни, за да се открива значително различно биоразнообразие от близката лагуна. Златната медуза и вероятно други видове в езерото са еволюирали да бъдат значително по-различни от своите родственици наблизо.

  В езерото живеят два вида същински медузи – ушата медуза и златна медуза.

  Златната медуза е най-близо свързана с петнистата, която населява близките лагуни. Приличат си по това, че и двата вида извличат част от храната си от водораслите, които живеят в тъканите им, както и от зоопланктона.

  Смята се, че Езерото на медузите е на около 12 000 години и е дълбоко около 30м. Туристите трябва да получат специален пропуск, за да го посетят. Той струва $100 и важи за 10 дни. Медузите в езерото жилят, но не достатъчно силно, за да са опасни за човека.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link