Още

  Факт ли е първото компютъризирано вземане на заложници?

  В края на януари беше съобщено, че компютърната система на 4-звездния австрийски хотел Seehotel Jaegerwirt е разбита и електронната й система за заключване на стаите е под контрола на хакери. Според различни източници част от гостите на хотела са останали заключени по стаите, докато е бил предаден откуп в размер на 1500 евро, изплатен в биткойни. В резултат на атаката мениджмънтът на хотела е решил да смени електронните карти за достъп с обикновени ключове.

  В последствие се оказва, че нещата не стоят точно така. Управителят на хотела разяснява, че не е имало заключени гости в стаите на хотела. Проблемът, породен от кибер атаката е бил в това, че не е имало как да се програмират нови електронни карти за гостите, пристигащи в този ден. Засегнати са били компютрите на хотела и електронните карти, но не и вратите на стаите, които не се управляват дистанционно.

  Така че, ако си представяте сцена от холивудски филм, в която хакери превземат компютърната система и изведнъж из целия хотел се чува изщракване от заключване на врати – недейте. Вместо това си представете притеснен администратор на рецепцията на хотела, който се чуди защо не успява да програмира нова електронна карта.

  Това не означава, че не е имало атака или че тя не е била сериозна. Управителят на хотела признава, че компютрите на хотела наистина са били хакнати и информацията на тях кодирана. Действително е платен и откуп, за да се възвърне контролът. Историята е разгласена от управата на хотела, тъй като това не е първа атака срещу тях и те са решили, че трябва да алармират хората от бранша за опасността.

  В крайна сметка от хотел Seehotel Jaegerwirt наистина са решили да се върнат към използването на обикновени ключове за стаи, за да се предпазят от бъдещи атаки. Промяната ще бъде въведена при следващата реновация на стаите на хотела.

  austrian-hotel

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link