Още

  По-възрастните майки са по-добри майки – твърди изследване

  Средностатистическата възраст, на която жените стават майки, се е увеличавала постепенно през последните години и всъщност  това не е нещо лошо.

  Ново проучване на Aarhus BSS сочи, че е по-малко вероятно по-възрастните майки да наказват и да се карат на децата си, а от своя страна, тези деца имат по-малко проблеми с възпитанието си, с емоционалността си и по-малко трудност в социалното общуване.

  Резултатите трябва да бъдат разгледани заедно с широко разпространените препоръки да не ставаме родители твърде късно. Тези препоръки се базират на знанията относно, например, намаляващата родова способност и рисковете за здравето по време на бременността в една по-късна възраст.

  „Когато обаче, оценим последствията от повишаващата се възрастова граница при жените, които раждат деца, е важно да се вземат под внимание и физическите, и психологическите „За“ и „Против“, казва професор Дион Сомер от Aarhus BSS, който е и един от учените  участвали в проучването.

  Предишни изследвания са показали, че жените, които раждат по-късно са по-стабилни емоционално по време на бременността, както и в първите дни след раждането на детето. Резултатите от новото проучване индикират, че предимствата при по-възрастните майки и децата им достигат чак до времето, в което децата тръгват на училище, но пък намаляват преди децата да навършат 15 години.

  Защо жените отлагат майчинството?

  Когато днес жените стават майки много по-късно, отколкото това се е случвало в миналото, то това е резултат от няколко причини. Днес живеем по-дълго, жените имат повече възможности за обучение и създаване на кариера, както и методите за контрацепция са се подобрили значително.

  Към 2015 година средната възраст, на която жените са ставали майки, е била 30 години. Това, също така означава, че повечето деца в Дания днес се раждат, когато майките им са на над 30 години и че пропорцията на децата, чиито майки са били над 40-годишни, когато са ги родили се е увеличила четирикратно от 1985 година насам.

  Как по-голямата възраст на майката се отразява на отглеждането на едно дете?

  По-възрастните майки са в по-голям риск от появата на усложнения по време на бременност и по време на самото раждане от по-младите майки. Рискът от спонтанен аборт при тях също е по-голям, както и от раждането на недоносени деца, а също така и от раждането на деца с увреждания.

  От друга страна, проучвания показват, че по-възрастните жени се справят много по-добре с първата част от майчинството. Те изпитват много по-малко тревоги по време на бременността, по-позитивни са относно това, че ще бъдат родители и като цяло имат много по-положителен подход към децата си.

  Предишни изследвания са проследили развитието на децата до времето, в което са тръгнали на училище и са установили, че децата с по-възрастни майки, независимо от профила на родителите, финансовите им възможност и образованието им, са имали по-добри езикови умения, а проблемите им, свързани с поведението, социалните умения и социалните връзки, са били много по-малко.

  Това изследване проследило деца на възраст, на която са ходели на училище и установило, че тези от тях, които имали по-възрастни майки отново имали по-малко проблеми в гореупоменатите сфери във възрастта между 7 и 11 години, но не и когато станали на 15.

  Стабилни взаимоотношения

  Причината, поради която по-възрастните майки имат по-стабилни взаимоотношения с децата си, е именно заради това, че те са по-добре образовани и имат по-голям достъп до различни материални ресурси.

  Интересно е и да се спрем на значимостта на възрастта когато всички тези фактори се премахнат от уравнението. В такава ситуация, възрастта може да се разглежда и като една психологическа зрялост.

  „Ние знаем, че хората стават по-стабилни и гъвкави психически с напредването на възрастта. Стават по-толерантни от по-младите и се справят много по-успешно с различните емоционални проблеми. Ето защо психологическата зрялост може да обясни факта, че по-възрастните майки не се карат на децата си и не ги наказват толкова много“, казва професор Дион Сомер.

  „Този начин на отглеждане на децата може да допринесе до появата на една много позитивна психосоциална среда, която повлиява благотворно на отглеждането на децата“, казва той в заключение.

  Проучването на корелацията между възрастта на майката и емоционалното, и социално развитие на децата се е провело когато децата са били на 7, 11 и 15 години.

  Резултатите са били публикувани в научното сп. European Journal of Developmental Psychology.

  Оттогава насам множество проучвания са изследвали връзката между образованието, професията и семейното положение на по-възрастните майки, докато много малко са се спирали върху значение на възрастта сама по себе си.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link