Още

  Германия забрани месото на официални събития

  Безпрецедентен ход – германският министър на околната среда забрани месото на официални събития в страната, давайки възможност единствено за вегетариански кетъринг, за да „постави добър пример за опазване на климата“.

  Германия вече е една от най-развитите страни в света и тази стъпка е част от плана на министерството на околната среда да излезе още крачка пред всички останали. Като първата правителствена агенция, която забранява месото на официални събития, те се надяват да стимулират екосъобразната консумация и да подчертаят последиците от консумацията на месо.

  „Не казваме на хората какво трябва да ядат. Но искаме да поставим добър пример за защита на климата, защото вегетарианската храна е по-щадяща към климата от месото и рибата.“

  Месната и млечната индустрия са едни от най-големите източници на въглеродни емисии и има много доказателства, които показват, че консумирането на по-малко месо драстично намалява въглеродния отпечатък и спасява милиони животи.

  Това е просто малък пример как може да бъде въведено в ежедневието и макар мнозина да гледат с насмешка, решението предизвика силен отзвук в страната. Някои обвиняват Барбара Хендрикс, че личните й предпочитания са повлияли на забраната.

  Кристиан Шмид, министър по храните и земеделието, твърди че Хендрикс се опитва да наложи вегетарианството на хората и забраната на месото е политически ход.

  „Няма да приема това. Смятам в разнообразието и свободата на избор, а не в личните прищевки и идеологии. Месото и рибата са част от балансираната диета.“

  Други обвиняват министъра в лицемерие, тъй като забраната няма да има реален ефект, понеже се отнася само за официални събития, което означава, че министрите ще могат да консумират месо и риба в парламента.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link