Още

  Виновното изражение на кучето всъщност не е вина, а страх

  Всеки стопанин на куче знае издайническото изражение на куче, което е направило нещо лошо.

  Може да се е изходило на пода. Може да е скъсало дивана или килима. Знаете, че е направило нещо, то също. Понеже сте човек, виждате това изражение и му придавате честа човешка емоция: вина.

  Логиката е пълна: Кучето ви е било само, направило е нещо, което не трябва и когато го обвините, лицето му казва всичко. Истината е, че въпреки логиката, кучето всъщност не изпитва вина. Вместо това изпитва много по-първична и срещана емоция: страх.

  Този извод е базиран на изследване от 2009г, проведено от специалистът по поведение на кучетата д-р Александра Хороуиц. Тя се е фокусирала върху това как хората интерпретират кучешките емоции през призмата на човешките. Иначе казано, хората погрешно придават на кучетата емоции, базирани на човешките. „Виновното“ изражение е най-големият пример за това.

  „Поглеждам към куче с виновно изражение и всичко ми говори, че то се чувства виновно. Наистина е така. Програмирани сме да го виждаме така, никой не е виновен.“ – казва д-р Хороуиц.

  Изражението е добре познато: кучето се снижава, показва бялото на очите си, докато ви гледа. Може да дръпне ушите си назад, да скимти или да ближе въздуха. Всичко това са признаци за страх – признаци, които хората погрешно интерпретират като вина.

  Всъщност реакцията на кучето е в отговор на поведението на стопанина му и всъщност демонстрира страх от наказание, а не вина.

  И все пак, кучетата изпитват ли вина? Може би. Може би не.

  Малко вероятно е, понеже мозъкът на кучето е устроен много по-различно от човешкия. И все пак доста си приличат. Най-съществената разлика обаче е в размишлението – кучетата не мислят върху минали постъпки и не се чудят дали са направили нещо нередно.

  При някои животни има доказателства за планиране на бъдещето и запомняне на специфични епизоди от миналото. При кучетата обаче не са открити такива. Това не означава, че няма такива, а че е наистина трудно да се открият чрез експерименти.

  Кучетата имат спомени, разбира се, но мисленето за миналото при тях по начина, по който го правят хората, вероятно става съвсем различно.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link