Още

  Глобално усилие

  Нека влезем в международното хранилище за семена

  Винаги сме били омаяни от международното хранилище за семена, което се намира в Шпицберген, Норвегия. В този така наречен „трезор”, погребан дълбоко под замръзналата тундра, се съхраняват безценни съкровищa, свързани с нашето оцеляване в случай на бедствие.

  “Най-важната стая на света”

  Наричат го “Ноевият ковчег на растенията” и въпреки, че това е доста подходящо име,

  служителите на международното семехранилище предпочитат израза “най-важната стая

  на света”. Това е така, защото тази стая, изсечена на 120 метра навътре в планината, може би съдържа последната надежда на човечеството. Ако се случи така, че бедствие заличи жизненоважно растение от лицето на Земята, то ние ще разполагаме с резерви. Ако промяната на климата попречи на определени растения да виреят в дадена зона, то трезорът би могъл да им предостави алтернативи и не на последно място – ако някое растение се окаже неизползваемо по някаква причина, благодарение на работата, която се извършва в трезора, ние ще можем да му намерим подходяща алтернатива.

  Работата, която извършват служителите в трезора не е само съхранението на семена. Те, също така, се стремят да подобрят начина на живот на растенията. Генетичните изследователи в трезора имат възможността да изследват стотици хиляди сортове ечемик, ориз, пшеница и други растения, и да открият генетичният им код, който пък им позволява да растат на местата, където го правят. С тези знания учените могат да се опитат да манипулират тези гени и да подобрят жизнеспособността на растенията в различни климатични обстановки и среди, без тези растения да изгубят хранителните си стойности.

  Глобално усилие

  В момента, международното семехранилище съдържа в себе си повече от 900,000 образци, дарени от всяка една държава по света. Все пак, всички сме заедно в това начинание. В трезора има семена от Русия и Украйна, намиращи се едни до други, въпреки че тези държави може да не са в прекрасни отношения. Дори правителството на Северна Корея се е отказало от тенденциите да се изолира от останалата част от света в името на това да предпази някои видове ценни семена.

  Може би това се дължи на факта, че Шпицберген е изключително далеч от всички конфликти по света.

  Архипелагът е част от Норвегия, но всъщност е доста по-близо до Северния полюс. Освен от гледна точка на дистанцията, местоположението само по себе си предпазва семената от бедствия. Дори и по някаква причина фризерите да спрат да работят, на островите е толкова студено, че това ще предпази семената от разваляне.

  Наличието на трезора е полезно – той вече трябваше да бъде отворен, за да предостави семена за бъдещите поколения. Когато банката за семена в Алепо, Сирия е затворила заради войната, тя е разчитала на международното семехранилище в Шпицберген да я снабди със семена. Сега има празно място в трезора, където са били тези семена, но дори това празно място може да бъде нещо вдъхновяващо – бъдеще, където човечеството ще може да работи заедно за благото на всички хора на света.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link