Още

  Колко би бил горещ Адът, ако съществуваше наистина?

  Още от малки деца, всички ние сме израснали с концепцията за Рая и Ада. И ако Рая е това, към което всички се стремим, Адът е олицетворение на всички наши кошмари – на страховете, че ако не сме добри хора, ще попаднем на топло и ужасяващо място, където ще бъдем подложени на вечни изтезания.

  Замисляли ли сте се някога, колко горещ би бил Адът, ако съществуваше наистина? Ще ви подскажем – много, много горещ.

  Но първо да се опитаме да разберем – къде точно се намира това кошмарно място?

  Повечето религии го описват като локация, разположена под Земята. Някои теоретици споделят, че Адът трябва да се намира на еднакво разстояние от Лондон, Ню Йорк и Пекин. Според този аргумент, би трябвало мястото да се намира към центъра на Земята – в изключително горещото ядро на планетата.

  Температурата на земното ядро все още не е измервана пряко от страна на учените. Според повечето предположения обаче, тази температура достига между 5000 и 6000 градуса по Целзий. Само за да си представите – това е толкова горещо, че е достатъчно, за да бъде разтопено желязото.

  Може да се каже, че температурата на земното ядро е сравнима дори с тази на повърхността Слънцето или фотосферата – около 5 500 градуса. Но знаехте ли, че на разстояние от около 10 000 км. от повърхността на Слънцето – там, където се намира т.нар. “корона”, която наподобява на ореол, температурата достига невероятните един милион градуса? На учените все още не е ясно, защо съществува тази разлика между повърхността на Слънцето и т.нар. “корона”.

  А сигурно поне веднъж сте си задавали въпроса – защо в самия център на нашата планета е толкова, толкова горещо?

  Може да се каже, че отговорът на този въпрос е комбинация от две различни неща.

  Първо, всеки един радиоактивен материал в ядрото на нашата Земя генерира топлина, докато се разпада.

  И второ, още от самото образуване на нашата планета, там е останала топлина, която съществува и до днес. Можем да наречем тази топлина трансформирана кинетична енергия на материята. Когато тя се събира, по един бавен начин, тази кинетична енергия е създала прото-Земята. Дори и в момента, тази топлина продължава със своето бавно и постепенно излъчване.

  Можем да кажем, че мащабите и количеството на тази топлина са изключителни. Нашата планета излъчва 46 теравата (TW) топлина от радиоактивните материали и първична енергия, които съдържа. Искате ли едно интересно сравнение? Целият наш свят е “употребил” едва 16,5 теравата топлина през 2008 година. Добихте ли вече представа за разликата в мащабите?

  Когато нашата планета “изразходи” своята топлина, което се очаква да се случи в следващите пет или десет милиарда години, тя ще се превърне в “мъртва” такава, по подобие на Луната. Е, тогава поне “жителите” на Ада няма да имат проблеми с горещината повече.

  Ние пък можем да сме сигурни, че до този момент вече ще сме добили достатъчно умения по отношение на космическите пътувания, за да сме намерили своя нов дом. Всъщност това би трябвало да се случи далеч по-рано от рамка като 5-10 милиарда години.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link