Още

  Какви количества от тези популярни храни и вещества могат да ви убият

  Както Парацелз, най-известният алхимик казва, „Отровата се съдържа във всичко и няма нещо, в което да няма отрова. Дозата е това, което прави дадено нещо отрова или лек.”

  И за да сме сигурни, че сме в безопасност, ние от ИскамДаЗнам решихме да разберем какви са количествата от популярните храни и вещества, които могат да превърнат същите в смъртоносна отрова. Всички стойности са представени за консумацията на тези вещества наведнъж, от средностатистически човек, тежащ 82 килограма.

  Вода

  Всеки един от нас е чувал, че трябва да се пие по два литра вода на ден. Но ако изпиете три пъти повече от това, бъбреците ви няма да бъдат в състояние да преработят тагова голямо количество течност и да я изведат от организма ви. Резултатът от прекомерния прием на вода би бил появата на оток на вътрешните органи и дихателен арест (спиране на дишането). Така, че – да, можете да се отровите с вода! И това наскоро беше демонстрирано от Дженифър Стрейндж, която изпила седем литра и половина вода по време на състезанието „Hold Your Wee for a Wii“.

  Кафе

  Около 14 грама кафе се считат за смъртоносна доза от тази субстанция. Тя се равнява на приблизително 114 чаши кафе (от по 250 мл). Струва се да се спомене и че в този случай човек би умрял не толкова от предозирането с кофеин, но отново от прекомерния прием на вода: 113 чаши са всъщност почти 30 литра вода. Така, че ако не ядете цели зърна кафе или не се натъпчете със смляно или нес кафе, то определено сте в безопасност. И просто не го смесвайте с газирана вода или енергийни напитки, както направил един тийнейджър от Южна Каролина, САЩ.

  Шоколад

  Шоколадът съдържа малки количества от веществото теобромин. Този алкалоид е силен агент, който стимулира централната ни нервна система. Но ако изядете близо 10 килограма шоколад на един път, това би могло първо да доведе до световъртеж и диария, след това до епилептичен припадък, след това до вътрешни кръвоизливи, инфаркт на сърцето (в интерес на истината, по принцип, не само сърцето може да пострада от инфаркт, а и останалите вътрешни органи) и накрая – до летален изход от ситуацията.

  Алкохол

  За човек в добро здравословно състояние, смъртоносната доза алкохол би била 1,25 литра от 40-процентен алкохол (приблизително 47 шота от по 25 милилитра всеки). Но такъв фатален изход би имало само ако това количество алкохол бъде изпито в рамките на един час и само ако през този час човек не повърне изпитото.

  Цигари

  Вземайки предвид, че всяка една стандартна цигара съдържа приблизително 0,8 милиграма никотин, изпушването на 75 цигари една след друга има пълния потенциал да сложи край на живота ви.

  Марихуана

  Нещата са малко по-различни щом стане дума за марихуаната. Фаталната доза от тази субстанция е около 680 килограма, изпушени в рамките на 15 минути. Другият ви вариант е да изядете близо 22 килограма марихуана наведнъж. И, вероятно, никак няма да се насладите на подобно преживяване. Дори и Снуп Дог не би могъл да постигне подобни висоти…

  Семки от ябълки

  Определено няма да умрете вследствие изяждането на осемнайсет ябълки. Но ако вземете, че извадите семките на тези ябълки, намачкате ги на дребно и ги сдъвчете много добре, най-накрая поглъщайки ги, е, това вече е съвсем друго нещо – тогава има вероятност да умрете, защото семките на ябълките съдържат цианид. Ще си отидете просто ей така!

  Костилки от череши

  Същата съдба очаква не само почитателите на ябълковите семки, но и тези, които обичат да дъвчат счупените костилки от череши, защото те също съдържат цианид (същото се отнася за костилките на кайсиите, прасковите и горчивите бадеми). Например, симпатягата от снимката по-горе е счупил костилката на една череша и си я хапнал. Толкова много му харесала, че решил да хапне още две. Резултатът е видим.

  Банани

  Бананите съдържат калий, като свръхдоза от него може да доведе до смъртта ви. Но за да се случи това, ще трябва да изядете цели четиристотин банана наведнъж…

  Портокали

  За да умрете, така да се каже, от свръхдоза портокали, ще ви се наложи да изядете впечатляващото количество от 11,000 портокала на един път.

  Сол

  Нормалната ежедневна доза сол, необходима на организма е почти 3 грама. Смъртоносната доза сол (изядена наведнъж) е около 266 грама. Така че ако, не дай си Боже, някой човек вземе решението да сложи край на живота си чрез предозиране със сол, то това би било избор, за който наистина ще съжалява, защото смъртта ще е агонизираща (вследствие появата на множество вътрешни отоци) и доста бавна.

  Лют червен пипер

  Ще ви се наложи да погълнете цели 130 чаени лъжички лют червен пипер, за да се озовете в Рая. Но, най-вероятно, тялото ви само ще откаже да ги приеме доста преди нещата да станат фатални поради факта, че лютият червен пипер е… доста лют.

  Захар

  Фаталната доза захароза е около 148 грама на всеки 2 килограма телесно тегло. Това ще значи, че на човек би му се наложило да изяде около 25 килограма захар наведнъж, което пък се равнява на около 500 чаени лъжици.

  Паста за зъби

  На теория, ще трябва да изядете 24 тубички паста за зъби, за да се озовете в задгробния живот. Така че, моля ви, не го правете!

  И не на последно място, приемете този съвет като основно правило в живота си, което да следвате: не прекалявайте с консумацията, на която и да било от любимите ви храни!

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови