Още

  Глобалното затопляне убива Големия бариерен риф

  Големи участъци от Големия бариерен риф вече са мъртви, и учени предупреждават, че останалата част от коралови организми ще умре, ако глобалното затопляне продължава с неотслабваща сила.

  След  година на рекордно високи температури през 2016 г., Големият бариерен риф изживя най-лошото избелване на коралите  в историята. Сега учените са се върнали към рифа за измерване на избелването на коралите през това лято (което започва през декември в Южното полукълбо) в сравнение с миналото лято.

  Учени от десет изследователски институции в цяла Австралия, представляващи Националната работна група по избелване на коралите, ще прекарат следващите няколко седмици в провеждане на изследвания на въздуха и подводни изследвания на Големия бариерен риф.

  „Надяваме се, че  следващите 2-3 седмици ще се разхладят бързо, и тази година избелването няма да бъде като миналата година“, Тери Хюз, водещ автор на изследването , се изказва в изявление.

  Хюз, който е и морски еколог и директор на Центъра за австралийския съвет за научни изследвания за върхови постижения за коралов риф, отбеляза, че 2016 е третият голям случай на избелване, и най-опустошителен за Големия бариерен риф. Катастрофалното избелване миналата година повлиява на региона на рифа на около 500 мили (800 км) в дължина. (Целият риф е около 133 000 квадратни мили, или 344,400 квадратни километра.) Топлите вълни през 1998 г. и 2002 г. също са причинили масивно избелване на рифа.

  Минали излагания на избелване не правят кораловите рифове  по-толерантни към новите избелвания, заяви Хюз. След като измерванията на степента на избелване за тази година са завършени,  може да се установи, че 2017 е четвъртото голямо събитие, добави Хюз.

  „Това разбива сърцето ми,  да видя толкова много корали да умират по северните рифове на Големия бариерен риф през 2016 г.“, заяви Хюз. „С покачването на температурите в резултат на глобалното затопляне, това е само въпрос на време преди да видим още такива случаи. А четвъртото събитие след само една година е голям удар за рифа.“

  Избелването се появява, когато коралите са стресирани от явления като вода, по-топла от нормалното,  за продължителен период от време. В резултат на това, коралите, които всъщност са малки организми, изгонват водораслите, които им  дават цвят  и им осигуряват храна. Това дава на коралите избелен външен вид, и ако избелването продължава прекалено дълго, водораслите могат  да не са в състояние да реколонизират коралите.

  Въпреки, че прекомерният риболов и лошото качество на водата също може да влияе, кораловите рифове, изменението на климата , произтичащо от топлите океани, е водеща причина за избелване, заяви съавторът на проучването Дейвид Вахенфелд.

  „Глобалното затопляне е заплаха номер едно към рифа,“ казва Вахенфелд. „Избелването през 2016 г. категорично потвърждава спешната необходимост да се ограничи изменението на климата, както е договорено от световните лидери в Споразумението Париж, и пълно прилагане на риф 2050. План за повишаване на устойчивостта на рифа .“ (Планът за Риф 2050 има за цел  поддържане и опазване на Големия бариерен риф.)

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link