мар. 23, 2017
5363 Views

Индия обмисля да въведе „данък мазнини“ върху нездравословната храна

Автор:

Хранително-вкусовата промишленост прави всичко по силите си, за да го спре.

Увеличаването на богатството изглежда е съпроводено с уголемяване на талията в Индия и най-голямата демокрация в света няма да остави нещата така.

Ройтерс съобщи, че през следващия месец Индия ще изготви правила, които ще принудят производителите да показват количеството на мазнини, захари и сол на опаковките на даден продукт.

Но индийското правителство може да направи крачка напред като въведе „данък мазнини“ върху нездравословната храна, за да ограничи потреблението ѝ.

Най- големите фирми, производители на храни и напитки в света, изразиха загрижеността си във връзка с тази мярка. В момента индустрията с безалкохолните напитки и пакетираните стоки в Индия е на стойност почти 60 милиарда долара. Експерти изчисляват, че производството на газирани напитки и храни ще се  увеличи с 3,8 и 8 на сто на годишна база.

Ако регламентите влязат в сила, прогнозите за растеж на производството ще се обърнат. Това обяснява защо производители на храни и напитки като Пепси и Нескуйк са се срещали с търговски представители- за да протестират срещу тези регламенти. Някои от тях категоризират данъка повече като икономически протекционизъм, отколкото като свързан с общественото здраве.

Например ресторанти като McDonald’s и Domino’s ще трябва да плащат 14,5% данък върху своите продукти, докато местен сайт, предлагащ храна с високо съдържание на мазнини и сол- няма да плаща данък.

„Това изнервя по-големите играчи“- заявява изпълнителната индустрия пред Ройтерс. Предложението се третира като дискриминационно.

Ако премиерът Нарендра Моди приеме предложението- представено от единадесет членен състав на бюрократи- индийското правителство заявява, че планира да отдели допълнителни приходи за здравето на бюджета, който в момента е 1,16% от БВП на Индия.

Статистики обясняват акцента на Индия върху общественото здраве. Според медицинското списание “The Lancet” Индия има едно от най-високите нива на затлъстяване в света и броят на болни от диабет се е удвоил за малко повече от десетилетие. Скорошен доклад на Световната здравна организация разкри, че 22% от децата в Индия са с наднормено тегло.

И все пак, фокусът все още е върху ефективността на данъка. Когато други нации са се опитали да приложат този данък (като Дания през 2011г) тези, които са се опитали да го избегнат, са избирали по-евтини ( и по-нездравословни) опции.

loading...
Категория:
В крак с времето
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *