Още

  Индия обмисля да въведе „данък мазнини“ върху нездравословната храна

  Хранително-вкусовата промишленост прави всичко по силите си, за да го спре.

  Увеличаването на богатството изглежда е съпроводено с уголемяване на талията в Индия и най-голямата демокрация в света няма да остави нещата така.

  Ройтерс съобщи, че през следващия месец Индия ще изготви правила, които ще принудят производителите да показват количеството на мазнини, захари и сол на опаковките на даден продукт.

  Но индийското правителство може да направи крачка напред като въведе „данък мазнини“ върху нездравословната храна, за да ограничи потреблението ѝ.

  Най- големите фирми, производители на храни и напитки в света, изразиха загрижеността си във връзка с тази мярка. В момента индустрията с безалкохолните напитки и пакетираните стоки в Индия е на стойност почти 60 милиарда долара. Експерти изчисляват, че производството на газирани напитки и храни ще се  увеличи с 3,8 и 8 на сто на годишна база.

  Ако регламентите влязат в сила, прогнозите за растеж на производството ще се обърнат. Това обяснява защо производители на храни и напитки като Пепси и Нескуйк са се срещали с търговски представители- за да протестират срещу тези регламенти. Някои от тях категоризират данъка повече като икономически протекционизъм, отколкото като свързан с общественото здраве.

  Например ресторанти като McDonald’s и Domino’s ще трябва да плащат 14,5% данък върху своите продукти, докато местен сайт, предлагащ храна с високо съдържание на мазнини и сол- няма да плаща данък.

  „Това изнервя по-големите играчи“- заявява изпълнителната индустрия пред Ройтерс. Предложението се третира като дискриминационно.

  Ако премиерът Нарендра Моди приеме предложението- представено от единадесет членен състав на бюрократи- индийското правителство заявява, че планира да отдели допълнителни приходи за здравето на бюджета, който в момента е 1,16% от БВП на Индия.

  Статистики обясняват акцента на Индия върху общественото здраве. Според медицинското списание “The Lancet” Индия има едно от най-високите нива на затлъстяване в света и броят на болни от диабет се е удвоил за малко повече от десетилетие. Скорошен доклад на Световната здравна организация разкри, че 22% от децата в Индия са с наднормено тегло.

  И все пак, фокусът все още е върху ефективността на данъка. Когато други нации са се опитали да приложат този данък (като Дания през 2011г) тези, които са се опитали да го избегнат, са избирали по-евтини ( и по-нездравословни) опции.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link