Още

  Големият смог в Лондон, който убива 12 000 души

  Големият смог в Лондон помрачава града на 5.12.1952 година. Странна мъгла, жълто-черна на цвят и толкова гъста, че никой от жителите на вечно мъгливия Лондон не бил виждал през живота си. Освен това смогът имал мирис на химикали. Хората, които били навън, започнали да се задушават, неспособни да вдишват гъстия, почти непрозрачен въздух.

  Макар все още да не знаели, лондончани изпитват онова, което по-късно става известно като едно от най-опасните екологични бедствия. Преди смогът да се вдигне изцяло от града, 12 000 души ще загинат, а на експертите ще им отнеме почти 65 години, за да открият източника на проблема.

  Големият смог е причинен вследствие на няколко нещастни съвпадения.

  Няколко дни преди Лондон да потъне в мъгла, градът е обхванат от антициклон, който причинява температурна инверсия и градусите започват да падат. Студът кара лондончани да използват печките си, в които горят въглища, много по-често.

  Освен това, на 5.12 почти не се усещал никакъв вятър, което кара димът от комините да се задържи по-дълго над градските улици, вместо да бъде отвеян. Антициклонът от своя страна създал нещо като „въздушен балон“ над града, който възпрепятствал нахлуването на свеж въздух и разсейването на смога.

  Големият смог бил толкова гъст, че в много части от града движението било спряно. Видимостта била намалена до нула, което от своя страна принуждава жителите да изоставят превозните си средства на средата на пътищата. Лошото качество на въздуха прави излизането навън почти невъзможно, тъй като нивото на замърсяване създава ужасна токсична атмосфера.

  Онези, на които им се налагало да излизат обаче, започнали да изпитват сериозни здравословни проблеми. Случаите на инфекция на дихателните пътища, хипоксия, бронхит и бронхопневмония нарастват, а смъртните случаи достигат до 12 000. По-късни изследвания разкриват, че високите нива на сярна киселина в смога допринасят значително за големия брой смъртни случаи.

  По какъв начин сярната киселина е достигнала до въздуха остава мистерия в продължение на 65 години. Едва през ноември 2016 година екип от учени обявява, че най-накрая са разгадали загадката. Те твърдят, че серният диоксид е навлязъл в атмосферата вследствие изгарянето на въглища.

  „Хората са знаели, че сулфатите са допринасяли за разрастването на мъглата, както и че се отделят при горенето на въглища за битови нужди. Но как точно серният диоксид се е превърнал в сярна киселина, не е ясно. Резултатите ни показват, че процесът е улеснен от наличието на азотен диоксид – друг продукт, отделян при горенето на въглища“ – споделя лидерът на изследователския проект д-р Рени Джан.

  Смъртоносният смог принуждава управниците да проучат начините, по които хората влияят върху замърсяването на въздуха. Само 4 години след Големия смог в Лондон, Великобритания приема Закона за чистотата на въздуха от 1956 година.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link