Още

  9 бързи факта за кобалта

  На Земята не се среща кобалт в чиста форма

  Въпреки че можем да открием кобалт почти навсякъде – в почвата, минералните находища и дори на морското дъно, той е примесен с елементи като никел, мед, желязо или арсеник. Обикновено се добива като вторичен продукт от добива на други метали, особено никел и мед. Когато е пречистен има сив цвят.

  Кобалтът не е толкова рядък, но е много ценен

  Въпреки, че не е толкова рядко срещан в природата, той е изключително важен, особено в страните от Европейския съюз, защото тук има малко места, на които да се добива в по-големи количества. Най-големият производител на кобалт в света е Демократична република Конго.

  Названието на елемента идва от митични зелени същества

  Преди векове миньорите в германските планини изпитвали огромни проблеми, когато опитвали да разтопят някои благородни метали. Понякога те използвали отровни изпарения, които ги разболявали или убивали. Тъй като не били наясно каква точно е причината за тези нещастия, миньорите започнали да обвиняват коболдите – митични същества от старогерманските предания, които живеели в сребърните мини и причинявали срутвания, като по този начин застрашавали животите на миньорите. Макар че тези изпарения обикновено се отделяли от арсена, съдържащ се в рудите, години по-късно елементът все още бил наричан с името на коболдите.

  Кобалтът е изолиран едва през 18 век

  През 1735 година шведският химик Георг Бранд изолира кобалта от руди, съдържащи арсен. Струва си да се отбележи обаче, че по онова време елементите били включвани в непълни списъци, а не в организирана таблица, защото Периодичната система все още не била създадена.

  Кобалтът е най-известен с това, че създава красив син цвят…

  Хората използват пигменти, съдържащи кобалт, за да получат богатия син оттенък още от 3 век пр.н.е. Занаятчии от Египет до Китай оцветявали в синьо различни предмети в продължение на хиляди години.

  …но кобалтът може да оцветява и в други цветове

  Така популярният кобалтово-син цвят се получава от така наречения кобалтов алуминат, но в други химични комбинации могат да се получат различни цветове. Кобалтовият фосфат например се използва за получаване на виолетов пигмент, а при взаимодействие на цинков и кобалтов оксид се получава зелен пигмент.

  Днес кобалтът се използва за създаване на магнити

  Кобалтът е един от малкото елементи, които са феромагнитни – тоест могат да бъдат магнетизирани, когато са поставени в магнитно поле. Когато се смеси с подходящи метали, кобалтът се използва за производството на така наречените „суперсплави“, които запазват силата си при огромно напрежение и високи температури – те често се използват при реактивните двигатели.

  Кобалтът се използва и в съвременната медицина

  Елементът се среща в молекулата на витамин B12 – също познат като „кобаламин“, който участва в образуването и регенерирането на червените кръвни клетки. Освен това, той прави витамин B12 различен от останалите, защото той е единственият, в който се съдържа метален атом.

  Имало е период, в който кобалтът се е добавял към бирата, а последствията са били ужасни

  През 60-те години някои пивовари добавяли кобалтов хлорид към бирата си, защото той помагал за запазването на пяната, която се образува при наливането на напитката. До 1967 година много хора от Квебек, Минеаполис, Омаха и Белгия претърпяват сърдечна недостатъчност, а половината от тях загиват. След като са направени проучвания, учените установяват наличие на недопустими количества кобалт в пивото. Агенцията за контрол на храните и лекарствата забранява употребата на кобалтов хлорид в храната и напитките след този случай.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link