Още

  Горилата Коко, която използваше жестомимичен език, почина на 46 години

  Коко, горилата, която успя да спечели хиляди сърца, почина спокойно в съня си на 46-годишна възраст. The Gorilla Foundation, които са отговорни за грижите към Коко, съобщават тъжната новина на 20.06.2018 година.

  Нейните необичайни разбирания към английския и способността ѝ да използва жестомимичен език, който включва повече от 1000 думи, привличат вниманието на света към застрашените горили и помагат за осведомеността по проблемите на приматите в продължение на десетилетия.

  Коко

  „Коко докосна живота на милиони и беше като посланик на всички горили, икона за комуникацията между видовете, както и за съпричастността помежду им. Тя беше обичана и ще ни липсва ужасно много“ – заявяват представители на The Gorilla Foundation.

  Коко помага в насочването на вниманието на обществеността към положението на застрашените човекоподобни маймуни в дивата природа. Gorilla gorilla gorilla е един от двата подвида Обикновена горила (Gorilla gorilla) и макар че са защитени видове, все още са твърде уязвими заради човешката дейност. Всъщност учените предупреждават, че ако текущите заплахи продължават да застрашават горилите, половината от популацията им най-вероятно ще изчезне до 2040 година.

  Gorilla gorilla gorilla

  Горилата Коко е родена в Зоопарка в Сан Франциско на 4.07.1971 година и когато е само на 1 година е представена на Франсин Патерсън – понастоящем президент и директор по проучванията в The Gorilla Foundation. Патерсън, която по онова време е кандидат за докторант по психология на развитието в Станфордския университет в Калифорния, започва да учи малката горила модифицирана форма на жестомимичен американски английски език, като по този начин стартира най-дългото междувидово комуникационно проучване в историята.

  Патерсън запазва изключително близки отношения и дълбока връзка с Коко до края на живота ѝ, продължавайки да разговаря с нея, да наблюдава и записва поведението ѝ, както и да приготвя храната ѝ, съобщава Radio Times.

  Първите думи, на които Патерсън учи Коко, са „ям“, „пия“ и „още“, а с течение на годините горилата научава стотици думи, които да съчетава в изрази. В крайна сметка Коко придобива речник, който включва над 1000 символа и демонстрира познания за около 2000 английски думи.

  Въпреки това, някои от методите на Патерсън за комуникация с горилата са по-противоречиви. През 2005 година две бивши служителки заплашват със съд фондацията, като твърдят, че са били освободени от работа, след като отхвърлят предложението на Патерсън да изложат на показ гърдите си пред горилата – нещо, което самата Патерсън често вършела, защото това е начин, по който се установява доверие у приматите.

  През годините многобройните опити Коко да се чифтоса и евентуално да предаде комуникационните си умения на малките си, са били неуспешни. Нейният партньор, 181-килограмова горила от мъжки пол на име Ндуме, който е приет във фондацията през 1991 година, е все още жив, но неговият начин на комуникация е ограничен до „естествени за горилите жестове“  – споделят от The Gorilla Foundation.

  Източник: livescience.com

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link